התקיפה האנטישמית בסוף השבוע בצרפת, שבמהלכה הותקף באכזריות רב העיר אורליאן לעיני בנו, גררה גינויים חוצי יבשות — אך גם ביקורת חדה כלפי הרשויות המקומיות, שלא עוצרות את גל האיבה.

הרב אריה אנגלברג, שחזר לביתו בתום תפילות שבת, הוכה בראשו וננשך בכתפו על ידי נער מקומי בן 16, שככל הנראה פעל ממניע אנטישמי. המשטרה המקומית עצרה את החשוד כעבור מספר שעות, לאחר שזוהה במצלמות אבטחה.

לצד הגינויים הרשמיים, מי שבחר למקד זרקור על הדינמיקה המדינית העמוקה יותר הוא הרב זמיר איסייב, רבה של הקהילה הספרדית בבאקו, אזרבייג'ן. בפוסט שפרסם, הביע דאגה מהאווירה המתדרדרת בצרפת כלפי יהודים, וטען כי תגובת הרשויות אינה מספקת. "הקהילה היהודית בצרפת מרגישה חוסר ביטחון ממשי. ממשלה שמשחררת הצהרות בלבד – איננה מגינה בפועל", כתב.

הרב איסייב ציין גם את האירוניה שבעובדה שדווקא דמויות ציבוריות בלתי צפויות — כאלה שזכו בעבר לביקורת במישור הערכי או הפוליטי — הן אלה שמובילות כיום יוזמות ממשיות להגנה על יהודים: “יש כאן אבסורד שקשה להתעלם ממנו. הקולות שהיינו מצפים שיביעו סולידריות – שותקים, בעוד אחרים פועלים”.

לדבריו, מה שמדאיג יותר הוא הפער בין ההצהרות לבין המעשים: “כמי שחי במדינה מוסלמית שבה היהודים מרגישים בטוחים, אני מתקשה להבין את הקהות בצרפת. יש ציפייה מינימלית – שמדינה שמתהדרת בדמוקרטיה ובזכויות אדם, גם תעמוד בהן”.

דבריו של הרב איסייב מגיעים גם בהמשך לביקורת שהושמעה בעבר על ידי גורמים באזרבייג'ן כלפי ממשלת צרפת, בין השאר בעקבות עמדותיה בסוגיות בינלאומיות שנגעו לישראל ואזרבייג'ן. ביקורת זו הובילה למתיחות דיפלומטית חריגה, שהמחישה את הפער בין הדימוי הציבורי של צרפת כמגינת מיעוטים – לבין תחושת הקהילות עצמן.