נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הצהיר אמש (שבת) בריאיון ל-NBC כי הוא "מעולם אינני מוריד מהשולחן את האפשרות לשימוש בכוח צבאי" בכל הנוגע לרכישת גרינלנד מדנמרק. זאת, ימים ספורים לאחר ביקורו השנוי במחלוקת של סגן נשיא ארה"ב, ג'יי-די ואנס, באי הארקטי. "אנחנו נשיג את זה זה במאה אחוז", הדגיש טראמפ בריאיון, אך הוסיף כי "אני חושב שיש אפשרות טובה שנוכל לעשות זאת ללא כוח צבאי".
משבר בין בעלות ברית בנאט"ו
בריאיון שנערך בין שבת לראשון, המשיך טראמפ במתקפה על דנמרק כשטען שהשתלטות על גרינלנד היא עניין של "שלום עולמי וביטחון בינלאומי". בתשובה לשאלה איזה מסר ישלח מהלך כזה לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, המנסה לעשות מהלך השתלטות לכאורה זהה, בצאתו למלחמה במטרה לבסס את אחיזתו בשטחי אוקראינה, השיב טראמפ בפשטות: "לא אכפת לי".
ביקורו של ואנס בבסיס החלל פיטופיק (Pituffik) בשישי בגרינלנד הצית סערה דיפלומטית, במיוחד לאחר שהמסלול המקורי של הביקור צומצם בעקבות התנגדות מצד גרינלנדים ודנים שלא התייעצו איתם מראש. סגן הנשיא האשים את דנמרק ב"השקעה לוקה" בביטחון האי והפציר בה לשנות את גישתה. "המסר שלנו לדנמרק פשוט מאוד: לא עשיתם עבודה טובה עבור תושבי גרינלנד", אמר ואנס. "השקעתם באופן חסר בתושבי גרינלנד ובמערך הביטחון של חבל ארץ יפה ומדהימה זו, המלאה באנשים מדהימים. זה חייב להשתנות".
ואנס אף טען כי לארה"ב "אין ברירה" אלא לקחת עמדה משמעותית להבטחת ביטחון האי, ועודד את הדחיפה בגרינלנד לעצמאות מדנמרק. "אני חושב שבסופו של דבר הם ישתפו פעולה עם ארצות הברית", אמר ואנס לכתבי התקשורת הזרה. "אנחנו יכולים להפוך אותם לבטוחים הרבה יותר. אנחנו יכולים לספק הרבה יותר הגנה. ואני חושב שהם יסתדרו הרבה יותר טוב גם מבחינה כלכלית".
תגובות נזעמות בדנמרק ובגרינלנד
שר החוץ הדני, לארס לקה ראסמוסן, הגיב בחריפות לדברים בסרטון שפורסם במדיה החברתית לאחר ביקורו של ואנס: "האשמות וטענות רבות הושמעו. וכמובן אנחנו פתוחים לביקורת", אמר בהצהרה באנגלית. "אבל הרשו לי להיות כנה לחלוטין: איננו מעריכים את הטון שבו הדברים נמסרת. לא כך מדברים עם בעלי ברית קרובים. ואני עדיין רואה בדנמרק ובארצות הברית בעלות ברית קרובות".
ראש ממשלת דנמרק, מטה פרדריקסן, דחתה את טענתו של ואנס שדנמרק אינה עושה מספיק למען הגנת הארקטיק, וכינתה את מדינתה "בעלת ברית טובה וחזקה". ראסמוסן הזכיר את הסכם ההגנה משנת 1951 בין דנמרק לארה"ב, והדגיש כי מאז 1945, הנוכחות הצבאית האמריקאית בגרינלנד ירדה מאלפי חיילים ב-17 בסיסים ומתקנים באי, לבסיס החלל המרוחק פיטופיק בצפון-מערב עם כ-200 חיילים כיום.
הסכם זה "מציע הזדמנות רחבה לארצות הברית להיות בעלת נוכחות צבאית חזקה הרבה יותר בגרינלנד", אמר שר החוץ בסרטון. "אם זה מה שאתם רוצים, בואו נדון בדבר". ראסמוסן הוסיף כי דנמרק הגדילה את השקעתה בהגנת הארקטיק. בינואר, הודיעה דנמרק על התחייבויות פיננסיות בסך 14.6 מיליארד קרונות דניות (2.1 מיליארד דולר) לביטחון הארקטי, הכוללות שלושה כלי שיט חדשים, מל"טים לטווח ארוך ולוויינים.
מצד חברי פרלמנט גרינלנד ותושביה, התגובה הייתה קשה יותר, וזעם התפרץ בעקבות ניסיונות ממשל טראמפ לספח את האי הארקטי הענק. מחוקקים גרינלנדים הסכימו ביום חמישי האחרון להקים ממשלה חדשה, כשהם מתאחדים יחד במטרה להתנגד לפניותיו של טראמפ לגבי שליטה אמריקאית בגרינלנד.
תגובות עממיות והתערבות מלכותית
בשישי האחרון, פרסם המלך הדני פרדריק העשירי בפייסבוק: "אנו חיים במציאות שהשתנתה. לא יהיה ספק שאהבתי לגרינלנד והקשר שלי לעם גרינלנד נותרו ללא שינוי". מאות מפגינים הפגינו בשבת מחוץ לשגרירות ארה"ב בבירה הדנית קופנהגן, כשחלקם נושאים שלטים האומרים "הסתלקי, ארה"ב", כפי שדווח בערוץ הטלוויזיה הדני, TV2.
אפילו מרוץ המזחלות הלאומי של גרינלנד - Avannaata Qimussersu - שהחל בשבת עם כ-37 מזחלאים ו-444 כלבים, לא נותר ללא השפעה. אושה ואנס, אשתו של סגן הנשיא, שהייתה אמורה במקור להשתתף במרוץ, בחרה שלא להשתתף כאשר בעלה החליט להצטרף לנסיעה ולבקר בבסיס הצבאי במקום, מה שהפחית את הסיכוי שייפגשו עם גרינלנדים בני המקום.
בינואר, לקראת כניסתו של טראמפ לבית הלבן, פנה אליו ראש ממשלת גרינלנד, מיוטה אגדה, והציע לשתף פעולה בנושא עתיד האי, כולל בסוגיות ביטחוניות. אגדה קרא לטראמפ להגביר את שיתוף הפעולה בין גרינלנד וארה"ב, בדגש על התחום הצבאי ועל תחום כריית המחצבים ומשאבי הטבע. אולם המצב הידרדר מאז מינויו של ואנס לסגן הנשיא והגברת הלחץ האמריקני לסיפוח האי.