לפני שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ יממש את איומיו לתקוף את מתקני הגרעין האיראניים, צבא איראן פועל לקראת ביצוע מתקפת מנע על האי דייגו גרסיה שבאוקיינוס ההודי, שם הציבה ארה"ב מפציצים אסטרטגיים, כך דווח בטלגרף. המתיחות בין שתי המדינות מתגברת לאחר שהנשיא טראמפ איים כי אם לא יושג הסכם גרעין חדש תוך חודשיים, איראן תספוג "הפצצות מהסוג שהיא מעולם לא ראתה בעבר".
"כל בסיס באזור נמצא בטווח הטילים שלנו"
לפי הטלגרף, גורם איראני בכיר אמר כי "מפצירים במפקדים בכירים לפתוח במתקפות מנע על האי, במידה ואיומיו של טראמפ ייעשו לרציניים יותר". לדבריו, "התשובה לאיומי טראמפ צריכה להיות בפעולה - לא במילים. כל בסיס באזור נמצא בטווח הטילים שלנו (איראן)".
הגורם האיראני הוסיף בפני העיתון כי "הטילים מוכנים לפגוע בכל מטרה באזור – ממנה יעלה איום על איראן. בין אם בבחריין ובין אם בדייגו גרסיה. המפקדים קיבלו הנחיות להבטיח שכל משגרי הטילים שלנו יהיו מוכנים ושמתקני הגרעין מוגנים. הם מתכוננים לקראת מלחמה כוללת".
לפי הדיווח הבריטי, לפחות שלושה מפציצים חמקנים מסוג B-2 ומטוסי תובלה ותדלוק הגיעו לבסיס בימים האחרונים. מפציצים אלה, המכונים "רוחות השמיים", מסוגלים לחמוק ממערכות ההגנה האווירית המתקדמות ביותר ולבצע תקיפות קטלניות.
רוסיה מזהירה: "תוצאות קטסטרופליות"
במקביל, רוסיה הזהירה כי תקיפת תשתיות הגרעין האיראניות עלולה להוביל ל"תוצאות קטסטרופליות" לאזור כולו. סגן שר החוץ הרוסי, סרגיי ריאבקוב, אמר לכתב העת הרוסי "עניינים בינלאומיים" (International Affairs) כי "אנו מחשיבים שיטות פעולה שכאלה לא ראויות, מגנים אותם, ורואים בשיטות שכאלה כדרך של ארה"ב לכפות את רצונה על הצד האיראני".
עוד אמר ריאבקוב לכתב העת כי "בעוד יש עדיין זמן וה'רכבת טרם יצאה', עלינו להכפיל את מאמצינו כדי להגיע להסכם על בסיס הגיוני. רוסיה מוכנה להציע את שירותיה הטובים לוושינגטון, טהראן וכל מי שמעוניין בכך". כזכור, מוסקבה חתמה על הסכם שותפות אסטרטגית עם איראן בינואר האחרון, והציעה לתווך בין ממשל טראמפ לטהרן, עוד קודם להתקדמות הסכמי הפסקת האש בין אוקראינה לרוסיה בתיווך האמריקאים.
איומים הדדיים ואולטימטום של חודשיים
המתיחות האחרונה בין ארה"ב לאיראן התלקחה לאחר שהנשיא טראמפ, הגביר את טון איומיו כלפי איראן, לאחר שזו הודיעה כי היא מסרבת למשא ומתן ישיר עם ממשל טראמפ על הסכם גרעין חדש, אך בד בבד אותתה שתסכים לשיחות עקיפות. בראיון שלשום ל-NBC איים טראמפ: "אם הם לא יעשו עסקה, יהיו הפצצות. הפצצות יהיו מהסוג שהיא (איראן) לא ראתה מעולם בעבר". לפי דיווחים בתקשורת הזרה, טראמפ הציב לאיראן אולטימטום של חודשיים להסכים למשא ומתן על הסכם גרעין חדש, או להסתכן בתגובה צבאית.
מנהיגה העליון של איראן, עלי חמינאי, הגיב לדברים אלה באומרו כי "הישות הציונית והאמריקנים יקבלו מכה קשה ועוצמתית אם יבצעו פעולה רעה כלשהי". עם זאת, הוא ציין כי אינו מאמין ש"סביר מאוד" שאיראן תותקף על ידי ישראל או ארה"ב.
"אם יתקפו, איראן תאלץ לפתח נשק גרעיני"
יועצו של המנהיג העליון האיראני, עלי לאריג'אני, הגיב לאיומיו של טראמפ באזהרה כי איראן תיאלץ להשיג נשק גרעיני אם תותקף על ידי ארה"ב או בעלות בריתה, כפי שצוטט בערוץ התקשורת אל-ערביה "אנחנו לא מתקדמים לעבר נשק [גרעיני], אבל אם תעשו משהו לא נכון בנושא הגרעין האיראני, תכריחו את איראן להתקדם בכיוון הזה כי היא תצטרך להגן על עצמה", אמר לאריג'אני לטלוויזיה הממלכתית.
שגריר איראן באו"ם, אמיר סעיד אירוואני, שלח מכתב למועצת הביטחון בו הוא מגנה את מה שהוא מכנה "פרובוקציות מעוררת מלחמה". במכתב הוא מציין כי איראן "תגיב במהירות ובנחישות לכל פעולת תוקפנות או התקפה מצד ארה"ב או הפרוקסי שלה, משטר ישראל".
מועמד טראמפ: "כוח צבאי לבדו לא יספיק"
במקביל, מועמדו של טראמפ לתפקיד יושב ראש המטות המשולבים (המקביל לדרג הרמטכ"ל בישראל), לוטננט גנרל דן קיין, אמר בתשובה בכתב לקראת השימוע היום בוועדת הכוחות המזוינים של הסנאט כי "כוח צבאי לבדו עשוי שלא להספיק להרתיע את איראן, וגישה הכוללת מעורבות דיפלומטית ותמריצים כלכליים עשויה להיות נחוצה".
אמירה זו של קיין, מהווה גרסה דיפלומטית יותר של המדיניות שהציג טראמפ, שהזהיר כי איראן חייבת להגיע לשולחן המשא ומתן להסכם על תוכנית הגרעין שלה.