בעוד ממשל טראמפ ממשיך להתמודד עם פרשת הדלפת מידע רגיש בקבוצת צ'אט, מתברר כי בעיית האבטחה עמוקה יותר: לפי דיווח חדש של "וושינגטון פוסט" היום (רביעי), יועץ הביטחון הלאומי מייקל וולץ וחברים נוספים במועצת הביטחון הלאומי השתמשו בחשבונות ג'ימייל פרטיים לניהול ענייני ממשל רגישים.

על פי התחקיר, שהתבסס על מסמכים וראיונות עם שלושה גורמים רשמיים אמריקאים, עוזר בכיר של וולץ השתמש בחשבון ג'ימייל פרטי לשיחות טכניות מפורטות עם עמיתים בסוכנויות ממשלתיות אחרות, שעסקו בעמדות צבאיות רגישות ומערכות נשק. במקביל, לוולץ עצמו נשלח מידע פחות רגיש אך עדיין בעל פוטנציאל לניצול - כגון לוח זמנים ומסמכי עבודה, לחשבון הג'ימייל האישי שלו.

מומחי אבטחה מזהירים בפני ה"פוסט" כי השימוש בדואר אלקטרוני אישי, אפילו עבור חומרים לא מסווגים, מהווה סיכון משמעותי נוכח העניין הרב ששירותי מודיעין זרים מגלים בתקשורת ובלוחות זמנים של בכירי ממשל.

מייקל וולץ (צילום: רשתות חברתיות)
מייקל וולץ (צילום: רשתות חברתיות)

דובר מועצת הביטחון הלאומי, בריאן יוז, הכחיש את הטענות ואמר כי "וולץ לא שלח ולא היה שולח מידע מסווג בחשבון פתוח". לטענתו, במקרים שבהם "אנשי קשר מהעבר" שלחו לוולץ חומרים הקשורים לעבודה, הוא מקפיד לשלוח העתק לדואר האלקטרוני הממשלתי שלו כדי להבטיח ציות לחוקי הרשומות הפדרליים.

הדיווח החדש מתווסף לפרשה שנחשפה לפני כשבוע בתחקיר מטלטל של ה"אטלנטיק", שבו חשף העורך הראשי של המגזין, ג'פרי גולדברג, כי נכלל בטעות בקבוצת צ'אט מאובטחת בה דנו בכירי ממשל טראמפ בתקיפות נגד המורדים החות'ים בתימן. גולדברג, שהוא מבקר בולט של טראמפ, נחשף לתוכנית המלחמה המדויקת, כולל מידע על חבילות נשק, מטרות ועיתוי התקיפה, שעתיים לפני ביצוע ההפצצות הראשונות ב-15 במרץ.

וולץ, שלקח אחריות על יצירת קבוצת הצ'אט, טען בהמשך כי מספר הטלפון של גולדברג "נשאב" לטלפון שלו באופן לא מכוון, וכי מעולם לא פגש או דיבר עם העיתונאי. גולדברג, מצדו, הכחיש זאת בתוקף ואמר ל"מיט דה פרס": "הוא אומר לכולם שהוא מעולם לא פגש אותי או דיבר איתי. זה פשוט לא נכון. זה לא 'המטריקס'. מספרי טלפון לא פשוט נשאבים לטלפונים אחרים".

לפי המדווח, בנוסף לקבוצת הצ'אט שבה נכלל גולדברג, וולץ יצר ואירח צ'אטים נוספים בסיגנל עם חברי קבינט בנושאים רגישים, כולל על סומליה ומלחמת רוסיה באוקראינה. מומחי אבטחת מידע הביעו דאגה מכך שאנשי ביטחון לאומי אמריקאים אינם משתמשים במערכות הממשלתיות המאובטחות לתקשורת עבודה, כגון מערכת התקשורת המודיעינית העולמית המשותפת (JWICS).

למרות התקרית, טראמפ החליט להשאיר את וולץ בתפקידו. על פי גורם בכיר בממשל, ההחלטה נבעה בעיקר מרצון להימנע ממתן "קרבן לתקשורת הליברלית". "התקרית הזו פגעה קשות בוולץ", אמר גורם ל"וושינגטון פוסט", והוסיף כי ליועץ הביטחון הלאומי נאמר בעקבות הפרשה כי עליו להיות יותר כנוע כלפי ראש הסגל סוזי ויילס.

בתוך כך, מומחי ביטחון לאומי הביעו דאגה מהכחשת הממשל כי הצ'אט שדלף הכיל מידע מסווג. בקבוצת הצ'אט שדלפה, וולץ הציג דוח מפורט לאחר התקיפות, כולל חשיפה שלצבא היה "זיהוי חיובי" של מנהיג חות'י בכיר - מידע שמצביע על יכולות מעקב ישראליות שהועברו לארצות הברית. גורמים ישראליים הביעו תסכול מכך שהיכולות שלהם נחשפו.

"הדבר היחיד שמציל את העבודה שלו הוא שטראמפ לא רוצה לתת לג'ף גולדברג קרבן", אמר גורם ממשלתי נוסף. "למרות כל ההתקפות של טראמפ על 'החדשות המזויפות', הוא עדיין קורא את העיתונים, והוא לא אוהב לראות את הדברים האלה".