בכירים מערביים חשפו כי ראש הממשלה בנימין נתניהו מפעיל לחץ על מזכיר המדינה האמריקני מרקו רוביו כדי לחסום מכירת מטוסי קרב מתקדמים מסוג F-35 לטורקיה. על פי שלושה מקורות, ביניהם שני בכירים מערביים, נתניהו העלה את הנושא בשיחות מרובות עם רוביו במהלך מרץ ואפריל.

לפי המקורות, ראש הממשלה אמר בשיחות סגורות כי בכוונתו להעלות את הנושא גם מול הנשיא האמריקני. זאת על רקע התחממות היחסים בין טורקיה לארה"ב, והמתיחות הגוברת בין ישראל לטורקיה בזירה הסורית. בשבוע שעבר, חיל האוויר תקף שלושה בסיסים צבאיים בסוריה, כולל בסיס האוויר טיאס (T4), לפי מקורות מערביים במה שנתפס כ"חלון הזדמנויות מוגבל" לפגוע בבסיסים אלה טרם הצבת נכסים צבאיים טורקיים בהם.

במקביל, יוון וישראל מעמיקות את שיתוף הפעולה הביטחוני ביניהן, כאשר ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטקיס ביקר בישראל ב-30 במרץ, ויוון נמצאת במגעים לרכישת מערכות הגנה אווירית מסוג "ברק" מישראל. מקור טורקי בכיר אמר כי למרות מאמצי נתניהו, "אי אפשר לומר לטראמפ לא לבצע את המכירה הזו". הוא הוסיף כי "נתניהו יכול רק לדרוש מטראמפ למכור יותר F-35 לישראל, אולי להכפיל את הכמות שטורקיה עשויה לקנות".

המתח סביב מכירת ה-F-35 לטורקיה אינו חדש. ב-2019, טורקיה הוצאה מתוכנית הייצור המשותף של מטוסי הקרב המתקדמים לאחר שרכשה את מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-400. על פי החוק האמריקני, טורקיה חייבת לוותר על מערכת ה-S-400 כדי להיות מוחזרת לתוכנית ה-F-35. מקורות מדווחים כי אנקרה שוקלת להציב את מערכת ה-S-400 בסוריה, מהלך שעלול להגביר את החששות הישראליים.

מזכיר המדינה רוביו וטורקיה

רוביו, שבעברו כסנאטור רפובליקני הוביל חקיקה לחיזוק שיתוף הפעולה הביטחוני בין יוון, קפריסין וישראל, נחשב בכיר "נץ" ביחס לטורקיה בממשל טראמפ. הוא היה מבין הבודדים בממשל שהביעו דאגה ממעצרו של ראש עיריית איסטנבול, אקרם אימאמולו, ב-19 במרץ, מעצר שהצית הפגנות המוניות בטורקיה. למרות זאת, שר החוץ הטורקי חאקאן פידאן התקבל בוושינגטון בסוף מרץ, ושני שרי החוץ נראו בחיבוק חם בשולי פסגת נאט"ו באפריל.