רגע לפני פתיחת המו"מ הישיר בין איראן לארה"ב בסוף השבוע, גורמים במפרץ הפרסי מאותתים שהם מעוניינים לראות הסדר על פני הסלמה, מתוך תפיסה שהרגעת המתיחות באזור תוכל לקדם מהלכים משמעותיים דוגמת הרחבת הסכמי אברהם וחיזוק קשרי מסחר ואנרגיה.

העיתון "אל חאליג'" הרואה אור באיחוד האמירויות פירסם הבוקר מאמר מערכת ובו קרא לאמריקנים ולאיראנים "לשים קץ לסיוט הפוקד את האזור" ולהשקיע את מירב המאמצים כדי להימנע מהסלמה צבאית ולהגיע להסכם גרעין חדש.

"האזור מבקש כבר זמן רב הידברות שמטרתה פתרון משברים, כדי להשיג יציבות, שלום ושיתוף פעולה", נכתב, "גם האיראנים וגם האמריקנים מבינים שהשיחות צריכות להצליח כדי להציל את העולם מסכנה גדולה".

טילים איראניים (צילום: רשתות ערביות)
טילים איראניים (צילום: רשתות ערביות)

ההנחה היא שמדינות המפרץ – ובראשן איחוד האמירויות וסעודיה – מעוניינות לדחוף את ממשל טראמפ להימנע מהסלמה צבאית מול איראן. זאת, בניגוד לעמדה שהביע השבוע בביקורו בוושינגטון ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהציב עמדות פתיחה קשות למו"מ אפשרי עם איראן ובהן פיצוץ של מתקני הגרעין האיראניים. על פי הפרסומים, ממשל טראמפ מעוניין להגיע לשורה של הסכמים במזרח התיכון, ועימות צבאי ישיר עם איראן עלול רק להרחיק אותו ממטרתו.

השבוע דווח בכלי תקשורת במפרץ כי במקביל לביקור נתניהו בוושינגטון, נפגש השבוע גם שר החוץ הסעודי פייסל בן פרחאן בן עבדאללה עם מקבילו האמריקני מרקו רוביו. "שני הצדדים דנו בדרכים להגברת התיאום והפעולה המשותפת בנושאים אזוריים ובינלאומיים המדאיגים את שתי המדינות", נכתב, "החליפו דעות עליהם ועל המאמצים שנעשו כלפיהם באופן שישיג ביטחון ושלום בינלאומיים".

מוחמד בן סלמאן ומרקו רוביו (צילום: רויטרס)
מוחמד בן סלמאן ומרקו רוביו (צילום: רויטרס)

העיתון הלבנוני "אל אחבאר" דיווח הבוקר כי "גורם המקורב לאמריקנים" מסר ש"ארצות הברית מבקשת לפתור את הסכסוך הערבי-ישראלי כדי להשיג את מטרותיה הגדולות יותר במזרח התיכון והסכסוך שלה עם סין, לא רק למען האינטרסים של ישראל עצמה".

בהקשר זה, ממשל טראמפ מעוניין להגביר את הלחץ הכלכלי על חיזבאללה ומונע העברת כספים ללבנון עד שיובטח שההשפעה האיראנית על ממשלת לבנון נחלשת. "יש סימנים לתוכנית אמריקאית לחסום כל תמיכה פיננסית בלבנון לפני הבחירות הבאות לפרלמנט בביירות ב-2026", נטען בעיתון, "האמריקנים מצפים שמדיניות הלחץ המקסימלית תחולל שינויים קיצוניים בפרלמנט הלבנוני ותדחוף את הבוחרים הלבנונים להעניש את חיזבאללה על תוצאות המלחמה והמצב הכלכלי הקשה".