מומחים מסרו לאתר "דה נשיונל" כי הממשלה המוכרת בינלאומית של תימן מתכוננת למבצע צבאי נרחב שמטרתו להשיב לידיה את השליטה בנמל חודיידה האסטרטגי, הנשלט כיום בידי החות'ים. מהלך זה, באם יצליח, עשוי להניח את התשתית לכיבוש עתידי של צנעא, בירת המדינה.
מאז תפסו החות'ים את השליטה בנמל חודיידה בשנת 2021, הוא משמש כצומת מרכזי לכניסת סיוע הומניטרי לתימן וכן כמוקד למתקני אחסון נפט. בעקבות התקפות אוויריות אמריקאיות שפגעו בדמויות מפתח בארגון החות'י, כוחות הנאמנים לממשלה התימנית מגייסים כ-80,000 חיילים למבצע שיכלול לא רק את הנמל אלא גם את האזורים הסמוכים, המכונים "המחוז החמישי", ואת מחוז תעיז הדרומי.
אולם, המבצע הצבאי המתוכנן ניצב בפני אתגרים משמעותיים. ראשית, ישנו חוסר ודאות לגבי מידת התמיכה האמריקאית, שכן וושינגטון מפגינה מדיניות "לא עקבית" כלפי תימן ומצהירה על אי-רצונה להתערב בסכסוך. בנוסף, הפעולה עלולה להפר את הסכם שטוקהולם משנת 2018, שדרש מכל הצדדים לסגת מעיר הנמל - דרישה שהחות'ים מעולם לא מילאו.
מומחים מביעים דאגה גם לגבי "היום שאחרי" - יכולתה של הממשלה המוכרת בינלאומית לשלוט ביעילות באזורים שייכבשו, במיוחד לאור הרקורד הבעייתי שלה בניהול דרום תימן, שם התושבים סובלים ממחסור בחשמל ומעליות במחירי המזון.
מורכבות נוספת נובעת מהסכמים שכרתו החות'ים עם רוסיה וסין, המאפשרים לספינותיהן לשוט במצרי באב אל-מנדב ללא חשש מהתקפה. ההתקרבות בין החות'ים למעצמות אלה, שלהן כוח וטו במועצת הביטחון של האו"ם, עלולה להקשות על מאמצי הממשלה התימנית ובעלות בריתה. במקביל, יש דיווחים על סיוע איראני בתיווך אספקת טילים נגד ספינות מרוסיה לחות'ים ועל גיוס לוחמים חות'ים למלחמה באוקראינה.