איראן ביקשה הקלה בסנקציות מארה"ב בתמורה להגבלות על תוכנית הגרעין שלה במהלך שיחות עקיפות ביום שבת שפתחו את הדרך למשא ומתן רציני יותר בשבוע הבא, כך אמרו אתמול (שבת) אנשים שתודרכו לגבי הפגישה ל"וול סטריט ג'ורנל". ב-CNN דווח כי טראמפ מוכן לחתום על הסכם קצר טווח שמבוסס על "תום לב".
כמו כן, איראן אמרה היום (ראשון) כי ארצות הברית רוצה הסכם גרעיני "בהקדם האפשרי". כך דווח באל-חדת' לאחר שאיראן וארצות הברית קיימו שיחות בדרג גבוה בעומאן, בניסיון להניע מחדש את המשא ומתן סביב תוכנית הגרעין של טהרן. השיחות, שהתנהלו ברובן באופן עקיף בתיווכו של שר החוץ העומאני, נמשכו כמה שעות והסתיימו באווירה שהוגדרה על ידי שני הצדדים כ"חיובית ובונה".
בוול סטריט ג'ורנל דווח כי ההצעות האיראניות התבססו בעיקר על הסכם הגרעין מ-2015 שנוהל על ידי ממשל אובמה, כך אמרו חלק מהאנשים, הסכם שממנו טראמפ משך את ארה"ב ב-2018, כשהוא מכנה אותו "אחת העסקאות הגרועות והחד-צדדיות ביותר שארצות הברית נכנסה אליהן אי פעם".
לפי הוול סטריט ג'ורנל, המשלחת האיראנית הציגה את הדרישות הבאות במשא ומתן:
- גישה מיידית למיליארדי דולרים מהנכסים המוקפאים של איראן בחו"ל.
- צמצום ההגבלות הגדולות על יצוא הנפט של איראן.
- הקלה מהירה בסנקציות על תוכנית הגרעין האיראנית.
דיווחים מצביעים על כך שארה"ב כבר עשתה כמה ויתורים כדי להתחיל את המשא ומתן, וטראמפ מוכן לחתום על הסכם גרעין זמני קצר טווח המבוסס על 'תום לב', עם 'מעט או בלי מנגנוני ניטור פורמליים', לפי CNN.
גורמים אמריקאים סירבו להגיב על פרטי השיחות של יום שבת, כך צוין בוול סטריט ג'ורנל. השליח המיוחד של ארה"ב סטיב ויטקוף אמר כי הקו האדום של ממשל טראמפ הוא למנוע מאיראן את היכולת לייצר נשק גרעיני. שני הצדדים אמרו כי המטרה העיקרית של הפגישה בעומאן היא לבנות אמון ולהניח יסוד למשא ומתן נוסף.
דווח באל-חדת' כי לפי גורמים איראנים, בתום השיחות התקיים שיח ישיר וקצר של כמה דקות בין שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, לבין שליחו המיוחד של הנשיא דונלד טראמפ, סטיב ויטקוף. עראקצ'י כתב לאחר מכן בטלגרם כי "השיחות התנהלו באווירה חיובית ובונה", תוך רמיזה לאפשרות של המשך הדיאלוג.
עראקצ'י אמר לטלוויזיה הרשמית האיראנית כי הצד האמריקאי ציין שהוא רוצה להגיע להסכם "בהקדם האפשרי, אך זה לא יהיה קל וידרוש נכונות משני הצדדים". הוא המשיך: "בפגישה בשבת אני חושב שהתקרבנו מאוד לבסיס המשא ומתן. לא אנחנו ולא הצד השני רוצים משא ומתן עקר, דיונים לשם דיונים, בזבוז זמן ומשא ומתן שנמשך ללא סוף", והוסיף כי פגישה חדשה תתקיים "בשבת הבאה" במטרה להגיע להסכם "במהירות האפשרית".
כאשר נשאל על השיחות, אמר טראמפ לעיתונאים במטוס הנשיאותי: "אני חושב שהן מתקדמות היטב. שום דבר לא חשוב עד שזה מושלם". הבית הלבן תיאר את השיחות כ"צעד קדימה". הנשיאות האמריקאית אמרה בהצהרה: "התקשורת הישירה עם השליח המיוחד (סטיב) ויטקוף היום הייתה צעד קדימה בהשגת תוצאה מועילה לשני הצדדים", והוסיפה כי הצדדים הסכימו "להיפגש שוב בשבת הבאה".
גורמים משני הצדדים ציינו כי המטרה המרכזית של המפגש הייתה להעריך האם קיימת נכונות פוליטית אמיתית מצד הצד השני להתקדם לקראת הסכם חדש – או שמדובר בניסיון למשוך זמן. הבית הלבן דורש שיחות ישירות, אך טהרן התעקשה על מתווה עקיף – בו הצדדים ישבו בחדרים נפרדים והחליפו טקסטים דרך מתווך עומאני.
לפי סוכנות רויטרס, מקור איראני מסר כי השיחות בעומאן התמקדו בנושא הגרעין בלבד, ללא דיון בנושאים אזוריים אחרים. על פי דיווחים נוספים, איראן שוקלת להציע מהלך הדרגתי הכולל תחילה הסכם ביניים, שיאפשר להאריך את לוחות הזמנים ולהכין את הקרקע להסכם מקיף יותר בעתיד.
שליחו של טראמפ, סטיב ויטקוף, נחת בעומאן לאחר ביקור במוסקבה, שם נפגש עם הנשיא ולדימיר פוטין. גורמים אמריקאים טוענים כי ויטקוף, הנתפס כתומך בדיפלומטיה, צפוי היה לחזור בפני האיראנים על מסרים ממכתב שהעביר טראמפ למנהיג העליון עלי חמינאי – בו נכתב כי הנשיא האמריקאי מעוניין בהסכם דיפלומטי אך לא יאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני או לערער את היציבות האזורית באמצעות שלוחיה.
דוברת הבית הלבן, קרולין לוויט, התבטאה בנושא בחריפות ואמרה: "לאיראן יש בחירה – או שתסכימו לדרישותיו של הנשיא טראמפ, או שתשלמו מחיר כבד". מנגד, דובר משרד החוץ האיראני, אסמאעיל בקאאי, הדגיש כי טהרן "נותנת לדיפלומטיה הזדמנות אמיתית" למרות מה שכינה "המהומה העימותית של טראמפ".
צוות המשא ומתן האיראני מובל על ידי עראקצ'י, בעל ניסיון רב מהמו"מ על הסכם הגרעין ב-2015, והוא הגיע לעומאן עם שניים מסגניו הבכירים. בצד האמריקאי, ויטקוף נתמך על ידי צוות דיפלומטי, אך גורמים בכירים אחרים כמו היועץ לביטחון לאומי מייק וולץ ומזכיר המדינה מרקו רוביו נחשבים לפתוחים יותר לאופציה צבאית במקרה שהשיחות ייכשלו.