מחוקקים רפובליקנים מזהירים כי מלחמת הסחר שמוביל הנשיא טראמפ עלולה לפגוע במפלגה בבחירות אמצע הקדנציה בשנת 2026, בשל עליות מחירים וירידה בצמיחה הכלכלית, כך לפי דיווח של האתר האמריקאי The Hill, הם מזכירים את בחירות 1932 ו-1982 כדוגמאות היסטוריות בהן מדיניות כלכלית דומה פגעה ברפובליקנים בקלפי.
לדבריהם, העלאת מכסים שקולה להעלאת מסים – מהלך הפוגע בצרכן האמריקאי. סנאטורים טוענים כי פעמיים בהיסטוריה העלאות מסים הובילו לתבוסות רפובליקניות משמעותיות. על פי The Hill, הסנאטור תום טיליס (רפובליקני מצפון קרוליינה) הזכיר כי בבחירות 1982, הרפובליקנים איבדו 26 מושבים בקונגרס, על רקע אינפלציה גבוהה ואי-שביעות רצון ציבורית מהמצב הכלכלי בתקופת הנשיא רייגן. באותה שנה עבר בקונגרס חוק שהעלה מסים עקיפים ומס חברות והוביל לגידול בהכנסות המדינה.
"אם בפברואר הקרוב אנחנו עדיין מדברים על מכסים – כל המדדים יראו שהמדינה בכיוון הלא נכון", הזהיר טיליס. לדבריו, לממשל טראמפ נותרו כעשרה חודשים להציג הישגים ולשכנע את הציבור שהמדיניות השתלמה. הסנאטור מייק ראונדס מדרום דקוטה, העומד לבחירה בשנה הבאה, הזהיר כי המכסים פוגעים ישירות בחקלאים. לפי The Hill, סין – יעד המכסים העיקרי – ייבאה ב-2022 כ-1.4 מיליארד דולר בסחורות מדרום דקוטה, שהיוו 28% מהיצוא של המדינה. המכסים הסינים על סחורות מארה"ב כבר החלו להשפיע לרעה.
The Hill מציין כי הסנאטור טד קרוז (טקסס) הצהיר: "מכסים הם מס על הצרכן – איני תומך בהעלאת מסים על אזרחים אמריקאים". הסנאטור ראנד פול (קנטקי) הזהיר כי מלחמת סחר עלולה להוביל למיתון כלכלי חמור. הוא ציין כי יוזמי חוק המכסים משנת 1930 הובסו בבחירות 1932, ושמרבית ההיסטוריונים רואים במדיניות ההיא גורם שהחריף את השפל הגדול. לדבריו, "הפוליטיקה גרועה – והכלכלה של מכסים עוד יותר גרועה".
עוד מדווח The Hill כי מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר, טען כי מדיניות המכסים של טראמפ מדרדרת את הכלכלה האמריקאית ומובילה לירידה באמון הציבור. "אנחנו רואים שינוי מגמה כמעט בכל מדינה – התמיכה בטראמפ צונחת", אמר. שוקי ההון הגיבו בתנודתיות: לאחר שהנשיא טראמפ הודיע על השהיית חלק מהמכסים ל-90 יום, נרשם זינוק בבורסות, אך לאחר מכן חזרו לירידות.
שוק האג"ח הושפע במיוחד – תשואות האג"ח ל-10 ו-30 שנה זינקו, והביאו לעלייה בעלויות ההלוואות. התשואה על אג"ח ל-30 שנה, שממנה נגזרות לעיתים ריביות משכנתא, רשמה את העלייה השבועית החדה ביותר מאז 1982.
53 אחוז מהאמריקנים סבורים שהכלכלה האמריקאית במגמת הידרדרות, כך עולה מסקר CBS/ שיעור דומה – 53% – הביעו חוסר שביעות רצון מתפקודו של טראמפ כנשיא, לעומת 47% שהביעו תמיכה. The Hill מדווח כי הסנאטורית סוזן קולינס (מיין), יעד דמוקרטי עיקרי בבחירות הקרובות, יצאה אף היא נגד המכסים שהטיל טראמפ על מדינות ידידות. לדבריה, מכסים על יבוא מקנדה – במיוחד בתחום הלובסטרים – פוגעים בכלכלת מדינתה.
"יש פעמים בהן מכסים מוצדקים, כמו מול סין", אמרה. "אבל מכסים על בעלי ברית? זה לא הגיוני". היא הזכירה כי שוחחה בעבר עם פיטר נבארו, יועצו הכלכלי של טראמפ, בנוגע לנזק שנגרם לתעשיית הדיג במיין.
לפי The Hill, רפובליקנים רבים רואים במדיניות המכסים לא רק שגיאה כלכלית – אלא גם סיכון פוליטי ממשי. יותר ויותר קולות בתוך המפלגה הרפובליקנית רומזים כי אם טראמפ לא יבלום את הסחף, ייתכן שינסו להחליף אותו – או לפחות להרחיק אותו מהובלת הקו הכלכלי. האסטרטגיה הכלכלית שהביאה אותו עד הלום, עלולה גם להיות זו שתסיים את דרכו במפלגה.