איראן צפויה להתנגד להצעה אמריקאית להעביר את מאגר האורניום המועשר שברשותה למדינה שלישית – אפשרות שנבחנה לאחרונה במסגרת שיחות לא רשמיות שהתקיימו בעומאן. לפי דיווח שפורסם בעיתון הבריטי The Guardian, מדובר באחת מנקודות המחלוקת המרכזיות בדרך לחידוש הסכם הגרעין. בישראל עוקבים אחר ההתפתחויות בדאגה, מחשש להסכם שעלול להותיר את טהרן עם יכולת גרעינית מוגבלת אך קיימת – וללא התייחסות ממשית לפעולותיה באזור.
ההצעה האמריקאית כוללת את העברת האורניום המועשר שצברה איראן בארבע השנים האחרונות למדינה שלישית, כמו רוסיה, וזאת כדי למנוע ממנה את האפשרות להאיץ את תוכניתה הגרעינית. ואולם, בטהרן מתנגדים לרעיון. לפי הדיווח, בכירים איראנים טוענים כי המאגר צריך להישאר בשטח המדינה תחת פיקוח הדוק של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA), כערובה לכך שאם ארה"ב תיסוג מההסכם בעתיד – כפי שעשה דונלד טראמפ בשנת 2018 – לא תעמוד איראן מול שוקת ריקה.
איראן מדגישה כי פינוי המאגר לחו"ל, ללא ערבויות חד-משמעיות מצד ארה"ב, יחשוף אותה לסיכון אסטרטגי, משום שבמקרה של קריסת ההסכם – היא תצטרך להתחיל מחדש את העשרת האורניום. בכך, לטענתה, היא תיענש על מהלך חד-צדדי של וושינגטון.
עוד עולה מהדיווח כי איטליה, בראשות ראשת הממשלה ג'ורג'ה מלוני, תארח את סבב השיחות הבא ביום שבת הקרוב ברומא – החלטה שנתפסת כמהלך פוליטי מצד טראמפ, שנועד לחזק את הקשרים עם רומא ולצמצם את תפקידן של מעצמות אירופה המסורתיות (צרפת, גרמניה ובריטניה – ה-E3) בניהול הדיאלוג עם איראן. עומאן תמשיך בתפקידה כמתווכת, וסגן נשיא ארה"ב, ג'יי.די ואנס, צפוי אף הוא להשתתף בשיחות.
בישראל רואים בחידוש השיחות כסכנה ממשית לביטחונה – ההסכם, שלא ידרוש ממנה לפרק לחלוטין את תוכנית הגרעין או לחדול מהתערבותה האזורית, אלא רק יגביל את העשרת האורניום. בעוד שראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט כבר תקף את הגישה האמריקאית, ראש הממשלה בנימין נתניהו ממשיך לשמור על שתיקה פומבית.
אם תושג הסכמה שמותירה בידי איראן תשתית גרעינית פעילה – גם אם תחת פיקוח – מדובר באתגר ביטחוני מהותי עבור ישראל. בכירים במערכת הביטחון מזהירים מזה תקופה כי הסכם חלקי שיתמקד רק באורניום המועשר, מבלי לגעת במערך הטילים, בטרור של שלוחות איראן ובחדירה האזורית שלה, עלול להותיר את ישראל חשופה לאיום גרעיני ואף לקבע את מעמדה של איראן ככוח דומיננטי באזור.
במקביל למו"מ, איראן מבקשת למשוך השקעות זרות כדי לשקם את כלכלתה, שנפגעה קשות מהסנקציות האמריקאיות ונמצאת בשפל היסטורי. דיונים כבר מתנהלים לגבי פתרונות ביטוח למשקיעים בינלאומיים, מחשש לפרישה אמריקאית נוספת בעתיד. ניסיונות קודמים של האיחוד האירופי להגן על חברות זרות שפעלו באיראן – נכשלו, במיוחד לאחר הסנקציות הקשות שהטיל טראמפ לאחר נסיגתו מההסכם.
השיחות שמתקיימות לאחרונה – מתחת לרדאר – עשויות לעצב מחדש את יחסי ארה"ב-איראן, אך עבור ישראל הן מעלות חשש מתגבר מהסכם חלקי שיותיר את איראן עם אופק גרעיני מסוכן. בעוד באיראן מציגים את הפיקוח הבינלאומי כהגנה – בירושלים חוששים שהעולם שוב בדרך לעוד הסכם שלא יספק ביטחון אמיתי.