בעקבות אמירתו של האפיפיור פרנציסקוס, כי הטבח בעם הארמני היה "רצח העם הראשון של המאה ה-20", טורקיה הגיבה באופן רשמי וטענה שהתבטאויותיו הביאו למשבר אמון בין המדינה לבין הוותיקן.



בעקבות הדברים זימנה טורקיה את שגריר הוותיקן באנקרה לשיחת בירור, במחאה על התיאור של האירועים כ"רצח עם", כך נמסר לסוכנות הידיעות רויטרס. 



הטורקים המוסלמים מקבלים את העובדה כי נוצרים ארמניים נהרגו בעימותים עם חיילים עות'מאנים החל מ-1915, כשארמניה הייתה חלק מהאימפריה שנשלטה על ידי איסטנבול, אך מכחישים כי מאות אלפים נרצחו במה שמכונה "רצח עם".


האפיפיור, פרנציסקוס, עורר היום (ראשון) סערה כשכינה את טבח הארמנים בשנת 1915 "רצח העם הראשון של המאה ה-20". ההצהרה הזו היא בעלת נפיצות פוליטית גדולה מאוד שצפויה לעורר זעם בטורקיה, שטוענת כי לא בוצע בזמנו רצח עם. הוא אמר את הדברים במהלך טקס לזכר מאה שנים לטבח.



פרנציסקוס הוא בעל קשרים קרובים עם הקהילה הארמנית מימיו בארגנטינה והסביר את אמירתו בכך שזו חובתו לכבד את זכרם של הגברים, הנשים, הילדים, הכמרים והבישופים החפים מפשע שנרצחו "בחוסר הגיון", לדבריו.



"הסתרה או הכחשה היא כמו פצע מדמם ללא חבישה", הוא אמר בטקס ההמוני בכנסיה הקתולית הארמנית. היסטוריונים מערכים כי עד 1.5 מיליון ארמנים נהרגו על ידי טורקים עות'מאניים בזמן מלחמת העולם הראשונה, אירוע שהוגדר על ידי חוקרים כרצח העם הראשון של המאה ה-20. מאז, טורקיה מכחישה כי המוות היווה רצח עם, ואמרה כי ההרוגים היו קורבנות של מלחמת אזרחים וחוסר שקט.