70 שנה לאחר הטלת פצצות האטום על הערים הירושימה ונגסקי יתאספו היום (חמישי) אלפי בני אדם לשורת טקסי זיכרון שייערכו כיפן בהשתתפות ראש הממשלה היפני, שינזו אבה, וראש עיריית הירושימה, קזומי מטוסי. הפצצת שתי הערים, שהביאה למותם של כ־200 אלף בני אדם, הייתה הפעם הראשונה וגם האחרונה בהיסטוריה שבה הוטלו פצצות אטום על אוכלוסייה אזרחית.
ביומיים האחרונים נערכו אירועי זיכרון ברחבי יפן, והאירוע המרכזי צפוי להתקיים היום בפארק המרכזי בהירושימה. לאחר האירוע ישוחררו אלפי אבוקות שישוטו לאורך נהר מוטויאסו - "אקט סימבולי שיסמל את המסע שערכו עשרות אלפי בני אדם שנהרגו בהפצצות". הנוכחים בטקס צפויים להתכנס לדקת דומייה לזכר הקורבנות, ועשרות יונים ישוחררו לעבר השמיים. נוסף על כך, הנואמים בטקס צפויים לחתום על הצהרת שלום עולמי.
ההפצצות סימלו את סיומה של מלחמת העולם השנייה, ועל פי ההערכות גבו את חייהם של לפחות 200 אלף תושבים בהירושימה ובנגסקי. ההפצצה הראשונה והקטלנית ביותר התרחשה ב־6 באוגוסט 1945, בשעה 8:10 בבוקר. פצצת האטום, שנקראה "ילד קטן" התפוצצה כ-600 מ' מעל העיר הירושימה. 70 אלף בני אדם נהרגו באותו יום, ורבים אחרים מתו בייסורים כתוצאה מפגיעות שונות שנגרמו מהקרינה שהשתלטה על העיר בימים, בשבועות ובחודשים לאחר מכן.
אתמול הודיעו הרשויות בהירושימה כי באירוע צפויים להשתתף נציגים מלא פחות ממאה מדינות, בהם גם שגרירת ארה"ב ביפן, קרוליין קנדי, בתו של הנשיא המנוח ג'ון קנדי. קנדי, שמונתה לשגרירה ב-2013, תשתתף גם בטקס הזיכרון לחללי נגסקי שייערך ביום ראשון הקרוב. במסגרת אירועי הזיכרון צעדו אתמול נזירים בודהיסטים לאורך הירושימה, וקהל רב התגודד למרגלות "כיפת הפצצה האטומית", אחד המבנים היחידים בעיר שלא נהרס כליל בהפצצה.
"אנו מתפללים לעולם ללא נשק גרעיני", סיפרו התושבים בעיר, שקיימו עצרת זיכרון גם לחללים הקוריאנים שנהרגו בהפצצות. בעצרת הוקראו שמות של 2,711 קורבנות קוריאנים, בהם גם שמותיהם של 22 בני אדם שמתו בשנה האחרונה. אחד הניצולים, סונאו צובאי (90), השתתף בכמה מהטקסים במהלך השבוע החולף. למרות גילו ובריאותו הרופפת, לא הפסיק צובאי להטיף נגד השימוש בנשק גרעיני וחלק עם הנוכחים את חוויותיו הקשות מאותו יום נורא: "מחלות שנגרמו לי כתוצאה מאותה הפצצה ממשיכות לרדוף אותי עד היום", אמר הקשיש וסיפר כי אושפז בבתי חולים במהלך השנים ״עשרות פעמים״.
מרי פופאו (23), אמריקאית מבוסטון, נכחה אף היא באחד מטקסי הזיכרון. אתמול היא סיפרה: "לא צריך להיות מומחה בנשק גרעיני או לחוות על בשרך מלחמה כדי להבין את ההשלכות הנוראיות של שימוש בנשק גרעיני על האנושות כולה".