יו”ר הפרלמנט הסורי החדש, נג’דאת אנזור, נחשף לראשונה בשבת האחרונה במסגרת ראיון ארוך ומייגע בסוכנות הידיעות הרוסית “ספוטניק”. אנזור נולד בחלב ב־1954, בן העדה הצ’רקסית, והוא מוכר בעיקר כבמאי המתמחה בסרטי פרסומות. ב־2012 הוא זכה בבחירות לפרלמנט שהוחרמו על ידי האופוזיציה ונבחר מיד כסגן יו”ר הפרלמנט עד לסילוקה מראשות בית הנבחרים הסורי, שבשליטתה של מפלגת השלטון, של יו"ר הפרלמנט הקודמת הדייה עבאס. “היא עברה על החוק והכללים”, סיפר, “הפרלמנט הולך לכיוונים חיוביים של דמוקרטיה כלפי פנים וחוץ. כל מי שעובר על הכללים - יסולק. הכללים החדשים ישמרו על חסינות חברי הפרלמנט וזכויותיהם”.
עוד סיפר יו”ר הפרלמנט החדש על “סימנים של ניצחון באופק” ועל “הודעה קרובה על סיום הקרבות בתבוסת כוחות החושך, תוך כדי חגיגות סוריות עממיות ובקרב ההנהגה של ניצחון זה”.אנזור דחה בראיון את הטענות שלפיהן מפלגת הבעת’ של הנשיא בשאר אסד שולטת על המושבים בפרלמנט ומתנהלת כדיקטטורה לכל דבר. “אני עצמאי ופועל על פי הרשות שניתנה לי בחוק, בפרגמטיות ותוך כדי התייעצות עם כולם”, אמר. “יש שיתוף פעולה, אף שחברי הבעת’ מהווים את הרוב בפרלמנט. כמובן שיש חילוקי דעות, וזה דבר טבעי שמתרחש בכל בתי המחוקקים בעולם. אנחנו פועלים לתמוך בפעילות הממשלה ולפקח עליה”.
אנזור, בן לבמאי אסמעיל אנזור, מספר גם כיצד ייראה היום שאחרי מלחמת האזרחים בארצו. “יש מקום לכניסת כולם לתוך הפרלמנט כדי שישפיעו”, הוא מצהיר. “בעיקר יש צורך בבנייתה מחדש של סוריה, וכן ביצירת קשר הדוק יותר בין הצירים לבין האזרחים לפתרון בעיותיהם ולהשבת האחדות לעם. אנחנו מכינים את החוקים לסוריה שלאחר המלחמה. הארץ תמשיך להתקיים, והאנשים יתחלפו, אך בסופו של היום החוקים והחוקה יישארו, ואנו פועלים בחסותם. תפקידנו הוא לשמור על יחסים טובים בין הממשלה לעם, וכאשר הממשלה טועה – הרשות המחוקקת היא שבאה חשבון עמה ומפקחת עליה. יש לנו עבודה קשה בבניית חוקים המתאימים לתקופה הבאה”.
בינתיים הפרלמנט הסורי עסוק בהקמת “ועדות סולחות” שמטרתן, בין השאר, להשיב את הפליטים הסורים לכפריהם ולעריהם שנחרבו במלחמה. בנוסף, ועדות אלה מנסות לחבר מחדש את ארגוני האופוזיציה עם הממשלה. “יש היענות”, מסכם אנזור. “אני רוצה להעביר לכולם את המסר שסוריה מנצחת היום. הניצחון המלא יוכרז בקרוב בעזרת האל, והמשבר יבוא על סיומו. סוריה תחזור להיות יפה ותחזיר את יחסיה עם המדינות השכנות, שרוצות שיהיה טוב לארץ הזו. לסוריה דרוש מאמץ מדיני ודיפלומטי אדיר כדי לבנות מחדש ולסדר את הבית, ואין ספק שזה נמצא בראש סדר העדיפויות”.
אנזור סיפר בראיון גם על עבודתו כבמאי והדגיש כי “הזהרתי במסגרת הסרטים מהטרור שהגיע עם דגלי השקר של ארגונים שמסתתרים מאחורי עקרונות אסלאמיים. עלינו לא לבנות רק את האבן, אלא בעיקר את האדם הסורי, כדי שהמחר יהיה כמו שאנחנו מאחלים שיהיה: רחוק מקיצוניות”.
אפס בבטיחות
עיתונים מצריים דנו גם אתמול באסון התנגשות הרכבות באלכסנדריה ביום שישי האחרון, שבו נספו 41 בני אדם ועוד 193 נפצעו. תמונה אחת של נוסעי רכבת במצרים, שהובאה בעיתון “אל־מצרי אל־יום” (“המצרי היום”), וצולמה על ידי צלם רויטרס, שווה אלף מילים. נראית בה צפיפות נוראית של אנשים מהמעמד הסוציו־אקונומי הנמוך ביותר היושבים על אדן החלון השבור של רכבת ישנה או בין הקרונות.
“אל־אהראם” הבליט בסקירה מיוחדת תחת הלוגו “דם על המסילה” כי הנשיא המצרי עבד אל־פתאח א־סיסי הורה לחקור במהירות את האסון ולדאוג למשפחות הקורבנות והפצועים, תוך שהוא מדגיש כי צבא מצרים סייע בחילוץ. גם בעיתון “אל־אחבאר” ("החדשות") סיפרו בסקירה מיוחדת, שכונתה “דם על מסילת אלכסנדריה”, כי “נפתח חדר מצב כדי לעקוב אחר האסון ולסיים את החקירה במהירות”, והדגישו כי “ישולמו פיצויים לקורבנות”.