ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי הודיע היום (רביעי) כי יבקש מממשלת קטלוניה הבהרה - האם הכריזה על עצמאות החבל. במידה וכן, הממשלה בראשותו תפעל לפי סעיף 155 בחוקה, המאפשר את ביטול הריבונות של קטלוניה. הסעיף יאפשר למעשה למדריד לשלוט באזור ויחייב קיום בחירות מחודשות בחבל הארץ. הוא צפוי לנאום אחר הצהריים מול הפרלמנט.
מוקדם יותר היום, גורמים בממשלת ספרד, שהתכנסה הבוקר לדיון חירום, בנוגע להצהרתו של נשיא קטלוניה קרלס פוג'דימון אמש בפרלמנט האזורי - בה הוא הודיע כי הוא משהה את מהלכי העצמאות כדי לאפשר הזדמנות לדיאלוג עם מדריד, מסרו כי "ננקוט בצעדים יוצאי דופן אם קטלוניה לא תיסוג מהצהרת העצמאות".
נאומו של פוג'דימון נע בין האשמת הממשל המרכזי במשבר, הדגשת זכותה של קטלוניה לעצמאות וקריאה לקיום דו שיח בין מדריד לברצלונה. "אני מדבר איתכם היום כדי לנתח את המצב הפוליטי אחרי משאל העם, ואני רוצה להסביר את המצב הפוליטי", פתח פוג'דימון את דבריו. "כולי מודע לכך שעיני כל קטלוניה מופנים אלי, זהו רגע היסטורי והשלכותיו יכו גלים בכל העולם. זה לא עניין לוקאלי, זה עניין אירופי. אני לא מעליב או מאיים, עלינו להוריד את המתח באזור ואני רוצה לעשות זאת. כל אלה שהצביעו בעד עצמאות, בעד אחדות או אלה שלא הצביעו בכלל - אנחנו עם אחד, הדרך היחידה שנמשיך הלאה היא דרך דיאלוג, הסכמה ושלום".
קיווה לדיאלוג, ונענה בשלילה
"כפי שאתם יודעים, חוק משאל העם אומר שיומיים אחרי המשאל עלינו לקיים ישיבה רשמית ולהתחיל בחקיקת חוקה, כנשיא אני מקבל את תוצאות משאל העם ואפעל למען מדינה עצמאית, אך אבקש מהפרלמנט להשהות את אישור ההחלטה במשך כמה שבועות כדי לתת פתח למשא ומתן בינינו לבין ספרד. ממשלת קטלוניה מראה נכונות לדיאלוג, ומקווה שידינו לא תיענה בשלילה".
כזכור, המשבר בין הממשל המקומי בקטלוניה וספרד, שנחשב למשבר החמור ביותר בספרד מאז השבת הדמוקרטיה לאחר מותו של הדיקטטור פרנקו נמשך כבר עשורים רבים, אך הגיע לשיאו בתחילת החודש, אז התקיים בחבל הארץ העשיר משאל עם בנוגע לפרישה מהפדרציה הספרדית. הממשל המרכזי בספרד, ובית המשפט העליון במדינה הכריזו כי משאל העם הוא לא חוקי ואף ניסו למנוע אותו בעזרת מעצרים, החרמת קלפיות והפרעה לקיומו. במהלך ניסיונות הדיכוי נפצעו מאות בני אדם שניסו לממש את זכות ההצבעה.
עם זאת, ולמרות הרוב המובהק במשאל העם, 90% אומרי הן, מאז קיומו נשמעו קולות רבים שקראו לדחות את הצהרת העצמאות, גם באירופה וגם בקטלוניה עצמה. משיא צרפת, עמנואל מקרון, וקנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הודיעו כי מדינותיהם לא תכירנה בעצמאות קטלונית שלא בהסכמת ספרד, וגם ראש עיריית ברצלונה, בירת החבל, הודיעה כי היא מתנגדת למהלך חד צדדי. בנוסף לכך, מאז משאל העם, חברות ספרדיות רבות הודיעו על כוונתן לעזוב את קטלוניה, דבר שיכול לפגוע באופן חמור בכלכלה המקומית.