המשבר בו נמצאת הכנסייה הקתולית הולך ומחריף וכעת מתברר כי הוא לקראת עימות בינה לבין ממשלת אוסטרליה. זאת לאחר שוועידת הבישופים במדינה, הגוף הקתולי הבכיר במדינה, הביעה התנגדות לחוק המורה לכמרים לדווח על התעללות מינית בילדים גם אם שמעו עליה בווידוי. עד כה החוק אושר בשתיים משמונה המדינות המרכיבות את אוסטרליה ואילו האחרות שוקלות זאת.
"החוק המוצע לא ראוי ולא מעשי. הוא לא יעשה את הילדים בטוחים יותר וכמעט בוודאות יפגע בחופש הדת", אמר נשיא הוועידה מארק קולברידג' ביחס לקדות הווידוי. לדבריו, "חיסיון הווידוי הוא אלמנט שלא נתון למו"מ של חיי הדת שלנו".
בחודש שעבר התפטר פיליפ וילסון מתפקיד הארכיבישוף של אדלייד באוסטרליה, חודשיים אחרי שהורשע בהסתרת מקרי ההתעללות המינית שבהם היה מעורב הכומר ג'ים פלטשר בשנות ה־70. הוא נידון לשנת מאסר, שאותה יוכל לרצות בביתו, ועוד שישה חודשים על תנאי. הקרדינל האוסטרלי ג'ורג' פל, שהיה הממונה על הכלכלה בוותיקן וחבר ועדת הקרדינלים לביצוע רפורמות בכנסייה, נאלץ להשעות את עצמו כאשר הפך במאי האחרון לאיש הדת הקתולי הבכיר ביותר שהוגש נגדו כתב אישום על תקיפות מיניות שביצע משנות ה־70 ועד שנות ה־90. פל דוחה בתוקף את הטענות נגדו.
העימות בין הכנסייה לבין הממשלה באוסטרליה מגיע על רקע המשבר החריף בו נמצאת הכנסייה הקתולית, לאר הגילויים על עוד ועוד מקרים של התעללות מינית של כמרים בילדים. רק בשבוע שעבר האשים בכיר לשעבר בוותיקן את האפיפיור פרנציסקוס, כי ידע שאחד הקרדינלים בארצות הברית ביצע עבירות מין הילדים וקרא לו לפרוש מתפקידו. "ברגע דרמטי כזה של הכנסייה, הוא חייב להכיר בטעויות, להיות הראשון להוות דוגמה לקרדינלים והבישופים שטייחו על התקיפות ולהתפטר יחד איתם", אמר הארכיבישוף קרלו מריה ויגאנו, ששימש שגריר הוותיקן בארצות הברית.
האפיפיור ביקר השבוע באירלנד, שרוב מכריע של תושביה הם קתולים, שביקש מחילה על ההתעללות והבטיח כי לא יהיו עוד טיוחים. גם צ'ילה עמדה השנה במרכזה של שערוריית פדופיליה. בינואר האחרון ביקר האפיפיור במדינה הדרום־אמריקאית במטרה לחזק את הקשר בין הכנסייה לבין המאמינים אחרי משבר האמון שנוצר בעקבות פרסום האשמות על תקיפות מיניות נגד האב פרננדו קרדימה. אולם הביקור עמד בצל הביקורת שמתח פרנציסקוס על המתלוננים נגד הבישוף חואן בארוס, בן טיפוחיו של קרדימה, שמונה לפני שלוש שנים לבישוף של אוסורנו אף שהקורבנות טענו כי ידע על מעשיו של קרדימה.
רק באפריל, אחרי שהאפיפיור קיבל דוח שפירט את מקרי ההתעללות המינית של כמרים בצ'ילה, הוא הודה שעשה "טעויות חמורות" באופן התנהלותו בפרשה וקיבל את התפטרותם של כל 34 הבישופים של צ'ילה. האפיפיור אף הודה בפני קורבנות תקיפה שזומנו לוותיקן כי הוא עצמו היה "חלק מהבעיה". מוקדם יותר החודש עצרה משטרת צ'ילה כומר לשעבר בחשד שתקף קטינים וביצעה פשיטה על מטה הכנסייה במדינה. התביעה הודיעה כי יותר מ־150 אנשי דת נמצאים בהליכי חקירה.