שר ההגנה הוונצואלי ולדימיר פדרינו אמר הערב (חמישי) כי ניקולאס מדורו הוא "הנשיא הלגיטימי" של המדינה וכי האופוזיציה מבצעת הפיכה. זאת לאחר שמנהיג האופוזיציה ויו"ר הקונגרס, חואן גוואידו, הכריז על עצמו כנשיא הזמני. פדרינו אמר כי ארצות הברית ומדינות אחרות הכריזו "מלחמה כלכלית" נגד ונצואלה.
פדרינו אמר כי הצבא לא יקבל את גוואידו, אותו כפו "בעלי אינטרסים בצללים". הטלוויזיה הממלכתית בוונצואלה שידרה ארבע הודעות נפרדות של מפקדי צבא אזוריים, בהן הביעו תמיכה בשליט הסוציאליסטי כשהם מוקפים בחיילים. ההודעות המוקלטות שודרו זו אחר זו. תומכי האופוזיציה מודאגים כי גוואידו ייעצר כמו פעילים פוליטיים אחרים, בהם מנהיג האופוזיציה הקודם לאופולדו לופז, שנמצא במעצר בית על מעורבותו בהפגנות ב-2014.
רוסיה הזהירה מוקדם יותר כי התערבות ארצות הברית בנעשה בוונצואלה למען מנהיג האופוזיציה עלולה להוביל לשפיכות דמים. בהצהרת משרד החוץ הרוסי נאמר כי האירועים בוונצואלה מגיעים לנקודה מסוכנת וכי וושינגטון מתעלמת מהחוק הבינלאומי. סגן שר החוץ הרוסי, סרגיי ריאבקוב, אמר בנוסף כי מוסקבה תעמוד לצד ונצואלה על מנת להגן על ריבונותה. "אנו טוענים כי המצב יכול להגיע לתרחיש קטסטרופלי שיזעזע את היסודות באמריקה הלטינית".
גם טורקיה לקחה צד בסכסוך הפנימי במדינה הדרום האמריקאית. הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן שוחח עם נשיא ונצואלה והביע את תמיכתו בו. דוברו של ארדואן, איברהים קאלין, אמר כי הנשיא הטורקי אמר לבן שיחו "אחי מדורו, החזק מעמד, אנחנו עומדים לידך". שר החוץ של טורקיה, מבלוט צ'בושולו, אמר כי ההחלטה של גוואידו עלולה להביא לכאוס במדינה. "יש נשיא נבחר ואדם אחר מכריז על עצמו כנשיא, ומספר מדינות מכירות בו. זה יכול להביא לכאוס", אמר צ'בושולו. "אנחנו נגד בידוד של מדינות. אני מקווה שהמצב ייפתר בדרכי שלום".
האיחוד האירופי דווקא תומך באופוזיציה. נשיא צרפת, עמנואל מקרון כתב בטוויטר כי "לאחר בחירתו הלא חוקית של ניקולאס מדורו, אירופה תומכת בהחזרת הדמוקרטיה. אני מצדיע לאומץ לבם של מאות אלפי אזרחי ונצואלה שצועדים למען החופש שלהם".
הגוש קרא לרשויות בוונצאולה "לכבד את זכויות האזרח, החירות והביטחון" של יו"ר הקונגרס חואן גוואידו אך נמנעו מהכרה בו כנשיא כפי שעשתה ארצות הברית. "ב-23 בינואר, אזרחי ונצואלה קראו באופן מאסיבי לדמוקרטיה וליכולת לקבוע את גורלם. אין להתעלם מקולותיהם", נמסר בהצהרה משותפת של 28 מדינות הגוש. "לעם בוונצואלה יש את הזכות להפגין בדרכי שלום, לבחור בחופשיות את מנהיגיו ולהחליט על עתידו".
הגוש קרא לרשויות בוונצאולה "לכבד את זכויות האזרח, החירות והביטחון" של יו"ר הקונגרס חואן גוואידו אך נמנעו מהכרה בו כנשיא כפי שעשתה ארצות הברית. "ב-23 בינואר, אזרחי ונצואלה קראו באופן מאסיבי לדמוקרטיה וליכולת לקבוע את גורלם. אין להתעלם מקולותיהם", נמסר בהצהרה משותפת של 28 מדינות הגוש. "לעם בוונצואלה יש את הזכות להפגין בדרכי שלום, לבחור בחופשיות את מנהיגיו ולהחליט על עתידו".
14 הרוגים בעימותים אלימים
העימותים מול כוחות הביטחון בוונצואלה מתרחשים על רקע הכרזתו העצמאית אתמול של מנהיג האופוזיציה, חואן גוואידו, כנשיא המדינה הזמני. לפי ארגון זכויות האדם, בסך הכל 14 בני אדם נהרגו בעימותים בין הצדדים ברחבי המדינה ביומיים האחרונים, ארבעה מתוכם נורו למוות. בעוד מדינות רבות ברחבי העולם הביעו תמיכה במנהיג האופוזיציה, בישראל עד כה לא הוציאו הצהרה בנושא, ככל הנראה מתוך דאגה לשלום הקהילה היהודית שנמצאת במדינה.
לאחר הודעתו של גוואידו, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הכיר בחואן גוואידו, מנהיג האופוזיציה בוונצואלה, כנשיא תקופת המעבר של המדינה הדרום אמריקאית, במקומו של הנשיא ניקולאס מדורו. בהצהרה, טראמפ אמר כי הוא יעשה שימוש "בכוח הכלכלי והדיפלומטי המלא של ארה"ב על מנת ללחוץ לחידוש הדמוקרטיה הוונצואלית".
הנשיא טראמפ קרא לממשלות אחרות במערב להכיר גם הן בגוואידו. קנדה, ברזיל, פרגוואי, צ'ילה, פרו, קולומביה, ארגנטינה וגואטמלה הכירו גם הן בגוואידו. מנגד, בוליביה הודיעה כי היא ממשיכה לתמוך בשלטונו של מדורו.
בתגובה, מדורו אמר שהאופוזיציה מנסה לבצע "הפיכה" והודיע על ניתוק היחסים הדיפלומטיים עם ארצות הברית. הוא נתן לדיפלומטים האמריקאים במדינה 72 שעות להתפנות וקרא לצבא לשמור על "האחדות והמשמעת". אלפי מפגינים יצאו לרחובות הבירה קראקס וקראו "החוצה, מדורו" ו"גוואידו נשיא", והניפו את דגלי ונצואלה. המשטרה ירתה גז מדמיע על מנת לפזר את המפגינים במספר אזורים.