מאז התפרצות נגיף הקורונה, הפכה איראן לאחד מהמוקדים הגדולים של תחלואה ומוות. עד כה נרשמו ברפובליקה האסלאמית 6,566 אנשים נדבקו בנגיף, כש-194 מהם מתו. היום (שני) גם הודיע נשיא בית המשפט במדינה על שחרור 70 אלף אסירים בעקבות המשבר. השאלה הגדולה היא האם המשבר הזה ישפיע על יציבות המשטר בטהרן. ראש החוג למזרח תיכון באוניברסיטת תל אביב, פרופ' עוזי רבי, התראיין היום אצל בן כספית וינון מגל ב-103FM והסביר על המצב באיראן ומה הסיכוי שאכן נראה את המשטר נופל.
ינון: מה קורה באיראן?
"אם נעשה איזו אנלוגיה לספר של מארקס 'אהבה בימי כולרה' - אתה שואל על מהפיכה בימי קורונה ואני אומר לכם ששוב השוטטות ברשת מביאה אותך למפגש עם מצבים מכמירי לב. אתה רואה שהעסק הזה מכה בכל מקום באיראן. אני חושב שצריך לומר ששנים של סנקציות כלכליות, של הזנחה פושעת, רשלנית מאין כמותה של משטר הרשע הזה חושפים עתה בימי הקורונה את התשתית האיראנית במערומיה, זה וירוס שעושה שמות, מפיל חללים באיראן. מי שרוצה לראות כמה קורונה יכולה להיות באמת מסוכנת שייקח את איראן - מקום שאין בו תשתית, אין בו הנעה בסיסית ובאמת זה מגיע למספר הנשאים הגבוה בעולם".
בן: יש לך נתונים?
"בוא ניקח את מספר הנשאים הגבוה בעולם לפי הנתונים של היום בבוקר, כמעט 600 איש בהקשר המיידי. בוא נדבר על קבורה חשאית של פקידי מדינה בכירים, של אנשים במשמרות".
בן: זה נכון שאנשי דת מוברחים מהערים או מהמדינה שלא ידבקו?
"יש פאניקה גם בשורות המשטר כי הם קמים היום בבוקר לבידוד של ערים, איסור תנועה מעיר לעיר, הרבה מאוד דברים שהם כופים כאן בכוח. אבל כמו תמיד באיראן, הרשת מביאה לנו כאן סערה, סרטונים מזוויעים בעיר קום שהיא מקור הנגיף ויש שם סרטון אחד שרואים בעצם שקים של גופות אדם שמוטלים על רצפת בתי החולים. זה משהו שמבטא בעצם את חוסר האונים. יש גם רופאים, אחיות שעולים באופן וולונטרי לרשת ומסבירים שהם לא יכולים לסייע כי הצוות שלהם נדבק כי אין אמצעי חיטוי והמנעה בסיסיים ולכן להגיד 'איראן כמרקחה' זה אנדרסטייטמנט".
בן: הקורונה תוציא את האזרחים לרחובות או שתסגור אותם בבתים מהחשש מהמשטר האגרסיבי?
"אתה מביא כאן את ההסתייגות הכי רלוונטית שצריכה להיאמר, זה משטר שעולה מדרגה עם העניין של השרידות שלו. יש כאן מחזות של רעב, מחסור, חולי בהיקפים בלתי נסבלים, אבל המשטר בעצם מתעניין או כל כולו ומעייניו לשרידותו הוא ולכן אני חושב בהחלט שאנחנו צריכים לקחת את זה בחשבון".
"אני הופך להיות יותר משוכנע בחודשים האחרונים שזה נכון אנשים מכונסים בעצמם, דואגים למשפחה שלהם, אבל התשתית של יחסי האמון, העובדה שמחסום הפחד נשבר, שנקעה נפשם של אנשים מהמשטר הזה - אלה עוד יבואו חשבון עם המשטר הזה. אינני יודע באמת לדבר על הטווח, אבל אין לי ספק שאת הקורונה ואת כל מה שקורה מסביב אנחנו ביום מן הימים נחשיב כעוד טריגר שהביא את המשטר הזה לקיצו".
בן: אם זה ככה אני בעד הקורונה.
"יש כאן הרבה מאוד אסוציאציות אבל באמת ברשת אתה רואה גרעינים של אמת. זה דבר מפחיד באמת מה שקורה באיראן".