לקראת חזרה לשולחן המו"מ? סוכנות הידיעות הפרסית "נור" דיווחה כי בשבועות האחרונות התקיימו שיחות אינטנסיביות בין ארה"ב לרפובליקה האסלאמית של איראן, בתיווך מדינה אזורית, לשחרור האסירים האיראנים והאמריקאים הכלואים בשתי המדינות. כמו כן, דווח גם כי ההסכם יכלול הפשרת נכסים איראניים בשווי מיליארדי דולרים, לאחר שהוקפאו בעקבו הסנקציות שהטילה ארה"ב.
בתוך כך, ההתפתחויות הללו הגיעו לאחר חודשים רבים בהם שני הצדדים ניסו להגיע לפתרון משות, בנוגע לחילופי השבויים, שכן המשא ומתן בעניין החל כבר בחודש אפריל האחרון. השיחות כאמור היו עקיפות, והתקיימו בווינה, גם כדי לנסות ולהחיות את הסכם הגרעין משנת 2015 וחזרה לשולחן המשא ומתן.
על פי סוכנות הידיעות הפרסית, 16 אסירים איראנים שנשפטו בגין פשעים פדרליים בעקבות המתיחות בין המדינות, ישוחררו בהסכם. במקביל, ארבעה אזרחים אמריקאים המוחזקים בבתי הסוהר ברפובליקה האסלאמית, לאחר שנשפטו בעבירות ביטחוניות, ישוחררו גם הם. זאת, לאחר שהאמריקאים טענו כי האסירים מוחזקים כקלף מיקוח של טהרן נגד וושינגטון. בתוך כך, מספר גורמים המעורים בפרטים מסרו כי הנכסים האיראנים שיופשרו נמצאים מדינות שונות בעולם, כמו סין, הודו, דרום קוריאה ויפן.
כזכור, ההסכם בין המדינות מגיע על רקע המבוי הסתום בשיחות המשא ומתן על הסכם הגרעין, בין הרפובליקה האסלאמית למעצמות המערב. בשבוע שעבר, דיווח רשת "אל-ערביה" כי גורם רשמי בממשל האמריקאי אישר כי "השיחות הגיעו למבוי סתום בשל עמדתה של איראן". פקידי ממשל אמריקאיים הדגישו כי "עמדתה של איראן היא בלתי הגיונית, איראן עומדת בדרכה להתאוששות כלכלית שמספק הסכם הגרעין שעליו דנים הצדדים".
מוקדם יותר, נשיא איראן, איברהים ראיסי, אמר במהלך מסיבת עיתונאים בשולי העצרת הכללית של האו"ם, כי "הנשוא החשוב ביותר במשא ומתן הוא הסרת הסנקציות על איראן". כמו כן, ראיסי ציין כי "תיק החקירה הגדלוי של הסוכנות לאנרגיה אטומית נגד איראן הוא אחד הנושאים שיש לפתור כדי להמשיך בהסכם", והדגיש כי "יש להסיר את החקירות כדי להגיע להסכמה".