הרב פנחס גולדשמידט, המכהן גם כנשיא ועידת רבני אירופה, עזב את רוסיה לאחר שהופעל עליו לחץ מצד הרשויות להביע תמיכה במלחמה באוקראינה, וכעת מצהיר כי "היהודים צריכים לעזוב את רוסיה כל עוד הם יכולים, לפני שיהפכו לשעיר לעזאזל בגלל המלחמה באוקראינה, כך פורסם היום (שישי) בגרדיאן הבריטי.
לדבריו, "כשאנחנו מסתכים אחורה על ההיסטוריה הרוסית, בכל פעם שהמערכת הפוליטית הייתה בסכנה, ראינו את הממשלה מנסה להפנות את הכעס וחוסר שביעות הרצון של ההמונים כלפי הקהילה היהודית. ראינו את זה בתקופת הצאר ובסוף המשטר של סטאלין". הרב גולדשמידט הוסיף כי "אנחנו רואים את האנטישמיות הגואה בזמן שרוסיה חוזרת לסוג חדש של ברית המועצות, וצעד אחד בדרך לירידה חוזרת של מסך הברזל. זו הסיבה שאני מאמין שהאפשרות הטובה ביותר עבוד יהודי רוסיה היא לעזוב".
הרב גולדשמידט ציין כי "הופעל לחץ על מנהיגי הקהילה לתמוך במלחמה וסירבתי לעשות זאת. התפטרתי כי להמשיך לכהן כרב הראשי של מוסקבה, תהיה בעיה גדולה עבור הקהילה בגלל צעדי הדיכוי שננקטו נגד המתנגדים". הרב מאמין כי מאז תחילת המלחמה, 30% מאלו מהיהודים שנותרו עזבו או מתכננים לעזוב את רוסיה, למרות שכעת מעט טיסות החוץ ממוסקבה לתל אביב הפכו ליקרות ומחירן עלה פי 4 לכאלפיים דולרים".
לאוקראינה יש היסטוריה ארוכה של אנטישמיות ופוגרומים מאז המאה ה-19, ועד לטבח בבאבי יאר, בו רצחו הנאצים כ-50 אלף יהודים. בהתחשב בכך, הרב גולדשמידט מדגיש כי "זה מדהים שזלנסקי, שלא הסתיר את יהדותו נבחר לנשיא אוקראינה עם יותר מ-70% מהקולות. עובדה זו הפכה את הטענה של פוטין כי אוקראינה נשלטת על ידי ניאו-נאצים לשטות. תראה לי עוד מדינה שנמצאת בשלטון נאצי שבה הקהילה היהודית משגשגת. עם זאת, אני לא יודע איך מרגיש זלנסקי. הוא משחק בקלף היהודי כדי לקבל עזרה מישראל".
כמו כן, נשיא ועידת רבני אירופה ציין כי "בעוד שיהודי רוסיה עומדים בפני עתיד לא ברור, האנטישמיות נמצאת במגמת עלייה, גם בארה"ב. במשך שנים רבות יהודים בארה"ב האמינו שזה חריג, שמה שלא יקרא באירופה ובמדינות אחרות, לעולם לא יכול להתרחש שם. אבל בשלוש השנים האחרונות היו שם יותר מתקפות נגד יהודים מאשר באירופה". הוא המשיך וטען כי "מה שהשתנתה היא המערכת הפוליטית שהפכה ליותר מקוטבת, אבל גם השיח ברשתות החברתיות. הקיטוב שאנחנו רואים הפך את האנטישמיות למקובלת יותר".
"עלינו לעצור את הכוחות שמנסים להרוס את אירופה מבפנים. בהתחלה כשהיו התקפות על בתי ספר יהודים, כמו בטולוז, אנשים חשבו שזה בעיה של היהודים. אבל אחרי המתקפה על שארלי הבדו, הפיגוע בניס ובשוק חג המולד בברלין, באירופה הבינו שזו בעיה אירופית ולא בעיה יהודית. זה מה שראשי הערים צריכים להבין", סיכם.