מסתבר ש'יום המתים' המקסיקני, אותו חוגגים ביום הראשון והשני של חודש נובמבר, הוא סיבה מספיק טובה למסיבה גם אצלנו. כאילו שאוקטובר האחרון לא הספיק לנו...

יום המתים המקסיקני מצוין בחגיגה מיוחדת המתרחשת מדי שנה ביומיים הראשונים של חודש נובמבר. החג מוקדש לזכרם של אבות משפחה שהלכו לעולמם, אבל כל מי שתשאלו יקפיד לציין שזהו לא יום אבל לאומי, אלא דווקא קרנבל חגיגי המהלל את חייהם של המנוחים, ומקדש את המשך השושלת.

אם כבר מדברים על חג המתים, בואו נשים את זה על השולחן: תמיד היינו טובים בלהתעלק על חגים של אחרים... (צילומים: בן יוסטר, גלעד לבנת)
אם כבר מדברים על חג המתים, בואו נשים את זה על השולחן: תמיד היינו טובים בלהתעלק על חגים של אחרים... (צילומים: בן יוסטר, גלעד לבנת)
בואו נשים את זה כאן: תמיד היינו טובים בלהתעלק על חגים של אחרים... (צילום: יח"צ, בן יוסטר, גלעד לבנת)

למעשה, מקור החג ההיסטורי מתחיל בעצם בתרבות האצטקית של מקסיקו, שם נערך הטקס לכבוד אלת המתים. עם הכיבוש הספרדי והתפשטותה של הנצרות, אוחד החג עם "יום כל הקדושים" הקתולי, והפך לחג נוצרי-תרבותי. נהרות של פרחים צהובים מבשרים על בוא החג וההתרגשות במקסיקו ובמוקדים בהם מתגוררת אוכלוסייה מקסיקנית ברחבי העולם עולה.

לחג הזה ישנם מספר אזכורים קולנועיים מוכרים למדי, כמו 'העורב 2 - עיר המלאכים', 'מתנקשים' עם סילבסטר סטלון, 'היו זמנים במקסיקו' של אנטוניו בנדראס ו'יצרים בדם' האלים, אבל לגמרי במפתיע התקיים השנה יום המתים המקסיקני בעוצמה שטרם נראתה בעבר, דווקא בהשראת סצנת הפתיחה של הסרט האחרון בסדרת ג'יימס בונד.

אוכלים סרטים

%d7%9c%d7%94-%d7%90%d7%95%d7%98%d7%a8%d7%94-%d7%90%d7%95%d7%95%d7%99%d7%a8%d7%94-%d7%90-%d7%a6%d7%9c%d7%9d-%d7%92%d7%9c%d7%a2%d7%93-%d7%9c%d7%91%d7%a0%d7%aa
%d7%9c%d7%94-%d7%90%d7%95%d7%98%d7%a8%d7%94-%d7%90%d7%95%d7%95%d7%99%d7%a8%d7%94-%d7%90-%d7%a6%d7%9c%d7%9d-%d7%92%d7%9c%d7%a2%d7%93-%d7%9c%d7%91%d7%a0%d7%aa
עשרות אלפי אנשים צעדו במקסיקו ובמוקדים רבים בעולם, וציינו את "יום המתים" באופן שלא נראה בעבר – תהלוכות ענקיות של עשרות אלפי אנשים מאופרים ומחופשים בסגנון התואם את הדמויות שנראו בסרט, מחופשות ברוח החג צעדו במצעדים ססגוניים.

החג, המוקדש לזכרם של אבות המשפחה שהלכו לעולמם, צוין בעבר בהתכנסויות משפחתיות שקטות ליד הקברים, שלוו במוזיקה, שתייה ושיחות, אך השנה הוא לבש צורה אחרת לגמרי - בובות שלדים ענקיות, זומבים ודמויות הלקוחות מסרטי האימה הוליוודיים.

קשה היה להתעלם מההשראה שקיבלו המקסיקנים מהאופן שבו חוגגים שכניהם האמריקנים את "ליל כל הקדושים" הנוצרי, שמגיע מיד אחריו. "קשה לשמר את המסורות הללו ללא שום שינוי", אומרים המארגנים, "אנשים יכולים לבוא ולהשתתף, צעירים ומבוגרים".

הרעיון למצעד השנה נולד, כאמור, מסצנת הפתיחה של סרט הפעולה "ספקטר" שיצא לאקרנים בשנה שעברה, והיה ה-24 בסדרת סרטי ג'יימס בונד. בסצנה, שצולמה במקסיקו סיטי, פותח בונד במרדף מטורף בין המוני חוגגים במהלך מצעד "יום המתים" הנערך בעיר.

%d7%9c%d7%94-%d7%90%d7%95%d7%98%d7%a8%d7%94-%d7%90%d7%95%d7%95%d7%99%d7%a8%d7%94-%d7%91-%d7%a6%d7%9c%d7%9d-%d7%92%d7%9c%d7%a2%d7%93-%d7%9c%d7%91%d7%a0%d7%aa
%d7%9c%d7%94-%d7%90%d7%95%d7%98%d7%a8%d7%94-%d7%90%d7%95%d7%95%d7%99%d7%a8%d7%94-%d7%91-%d7%a6%d7%9c%d7%9d-%d7%92%d7%9c%d7%a2%d7%93-%d7%9c%d7%91%d7%a0%d7%aa

סצנת הפתיחה התזזיתית הצליחה לרתק ולהסעיר את דמיונם של כל-כך הרבה מקסיקנים, וכך, באופן די מפתיע, נטשו החוגגים את המסורת הארוכה, והמציאו תהלוכה שמחקה דווקא את המצעד שמוצג בסרט. מי שקדיש קצת תשומת לב לפעילות הברים השוקקת וצריכת האלכוהול האינטנסיבית המתקיימת סביב החג הססגוני הזה, יבחין איך העסק הזה נהיה פתאום הרבה יותר שמח.

ובחזרה לבועה שלנו. אחד הדברים היפים כאן אצלנו בישראל, זה שאנחנו יודעים לחגוג כל חג, גם אם הוא לא ממש שלנו, או אפילו בכלל לא שלנו. לקראת החג ההוא, שמחתי לגלות שגם פה אצלנו יש בר שעושה כבוד ליום המיוחד הזה ולמקסיקו בכלל - 'לה אוטרה', המסעדה המקסיקנית-קאריבית של נבחרת ה'אימפריאל קראפט קוקטייל בר'. לאחרונה עבר המקום מתיחת פנים מיוחדת באופן שגרם לי להרגיש כאילו אני ניצב בסצנה מתוך סרט. צוות המקום קיבל את הבליינים כשהוא מאופר והצליח לסחוף את האורחים לאירוע פולחן מרהיב ומגניב.

בר שירה, מבעלי המקום, מספר ש"בגדול מאז שעשינו את השינוי, הקהל מגיב מדהים. המקום מתקבל כפי שרצינו כבר מגניב עם אוכל ברים מעולה בניחוח לטיני, עם התמקדות בקוקטיילים בגוון קאריבי ומקסיקני ומדף הטקילות, הרום והמזקל הגדולים והמעניינים ביותר בארץ. עכשיו אחרי שזה התבסס החלטנו לפתוח שוב את המקום בימי ראשון תחת הקונספט "I LOVE DOMINGO", ובו ניתן יותר כבוד לטקילה ונגיש תפריט מרגריטות מיוחד כל הערב, שזה כבר סיבה למסיבה".

לא רק טקילה

%d7%9c%d7%94-%d7%90%d7%95%d7%98%d7%a8%d7%94-%d7%90%d7%95%d7%95%d7%99%d7%a8%d7%94-%d7%92-%d7%a6%d7%9c%d7%9d-%d7%92%d7%9c%d7%a2%d7%93-%d7%9c%d7%91%d7%a0%d7%aa
%d7%9c%d7%94-%d7%90%d7%95%d7%98%d7%a8%d7%94-%d7%90%d7%95%d7%95%d7%99%d7%a8%d7%94-%d7%92-%d7%a6%d7%9c%d7%9d-%d7%92%d7%9c%d7%a2%d7%93-%d7%9c%d7%91%d7%a0%d7%aa
מקסיקו היא לגמרי פיסת גן-עדן קולינארית. וכמו שאוכל מקסיקני זה לא רק טורטייה, אז גם אלכוהול מקסיקני זה לא רק טקילה, מקסיקו נותנת כיום מענה גם לחובבי הוויסקי, הקוניאק ואפילו לחובבי הליקרים.

כשאני בונה תפריט קוקטיילים לבר אני שמח לגלות שכיום כבר ניתן למצוא בארץ מבחר גדול של טקילה איכותית. כל טקילה מגיבה אחרת לחיבור טעמים ומשאירה חותם מאד ייחודי שיכול להפוך קוקטייל להצלחה, או בקלות - לכישלון.

כדי להרגיש חלק מהוויה הבינלאומית ביקשתי מבר שירה לטעום שלושה קוקטיילים מהתפריט החדש שלהם. חשוב לציין שאת כל הסירופים, המחיות והתוספות המיוחדות בעלות החותם האישי, רוקח צוות ה'לה אוטרה' במקום. לכן החלטתי שהפעם אין טעם להלאות אתכם בפרטים, אלא פשוט לתת לכם אופציה קלה ופשוטה להכנה עצמית של הקוקטיילים האלה אצלכם בבית, למרות שאני בהחלט חושב שהדבר הכי מומלץ זה פשוט להגיע לשם ולפרגן לעצמכם את הדבר האמיתי.

%d7%a7%d7%95%d7%a7%d7%98%d7%99%d7%99%d7%9c-amaze-the-maize-%d7%a6%d7%9c%d7%9d-%d7%91%d7%9f-%d7%99%d7%95%d7%a1%d7%98%d7%a8
%d7%a7%d7%95%d7%a7%d7%98%d7%99%d7%99%d7%9c-amaze-the-maize-%d7%a6%d7%9c%d7%9d-%d7%91%d7%9f-%d7%99%d7%95%d7%a1%d7%98%d7%a8

מה צריך?

50 מל' בקארדי סילבר 15 מל' שרטרז צהוב 5 מל' אוזו 7 15 מל' סירופ משמש 20 מל' מיץ לימון, סחוט, טרי 15 מל' חלבון ביצה קרח קורט זעתר, ללא שומשום לקישוט: קלח תירס קטן, מבושל; מעט חמאה

מה עושים? מכניסים את כל המרכיבים (למעט התירס וחמאה) לשייקר ללא קרח ומשקשקים היטב. מוסיפים קרח ומשקשים שנית. מסננים סינון כפול לתוך כוס וויסקי גדולה. מורחים מעט חמאה על קלח התירס, צורבים על אש גלויה (גז או ברנר), מניחים מעל הכוס ומגישים.

grow-a-pear-%d7%a7%d7%95%d7%a7%d7%98%d7%99%d7%99%d7%9c-%d7%a6%d7%9c%d7%9d-%d7%91%d7%9f-%d7%99%d7%95%d7%a1%d7%98%d7%a8
grow-a-pear-%d7%a7%d7%95%d7%a7%d7%98%d7%99%d7%99%d7%9c-%d7%a6%d7%9c%d7%9d-%d7%91%d7%9f-%d7%99%d7%95%d7%a1%d7%98%d7%a8

מה צריך?

חופן ענבים אדומים חופן עלי נענע טריים 50 מל' ג'ין בומביי ספייר כפית ריבת תאנים 15 מל' אפרול 20 מל' סנט. ג'רמיין 30 מל' מיץ אשכולית אדומה, סחוט, טרי 60 מל' סוביניון בלאן קרח

מה עושים? כותשים בכוס יין את הענבים והנענע ומוסיפים קרח מעל. מכניסים לשייקר ג'ין, אפרול, סנט . ג'רמיין ומיץ אשכולית אדומה, מוסיפים קרח, משקשקים היטב ומסננים לכוס היין. מכניסים לשייקר את הסוביניון בלאן וכפית ריבת התאנים, מוסיפים קרח, משקשים ומסננים מעל. מקשטים באשכול ענבים ועלי נענע ומגישים.

breakfast-of-champions-%d7%a7%d7%95%d7%a7%d7%98%d7%99%d7%99%d7%9c-%d7%a6%d7%9c%d7%9d-%d7%91%d7%9f-%d7%99%d7%95%d7%a1%d7%98%d7%a8
breakfast-of-champions-%d7%a7%d7%95%d7%a7%d7%98%d7%99%d7%99%d7%9c-%d7%a6%d7%9c%d7%9d-%d7%91%d7%9f-%d7%99%d7%95%d7%a1%d7%98%d7%a8

מה צריך?

40 מל' וודפורד ריזרב 30 מל' אל דוראדו 5 25 מל' גראנד מרנייה 10 מל' טקילה קפה 30 מל' מיץ אננס 15 מל' מי דבש קרח לקישוט: זסט קליפת תפוז

מה עושים? מכניסים את כל המרכיבים לשייקר, מוסיפים קרח, משקשקים היטב ומסננים לכוס מרטיני. מקשטים בזסט קליפת תפוז ומגישים.