הקובה הצמחונית של יוסף "זוזו" חנא מ"מגדלנה" שלחוף הכנרת, היא אולי מנה מייצגת למה שקורה כשמטבח ישן פוגש עולם חדש
נתחיל דווקא מהסוף: מסעדת "מגדלנה" ששוכנת לחופי הכנרת, בתוך מה שנראה מבחוץ כמו מרכז קניות לא הרחק מצומת מגדל (מערבית לטבריה, לכיוון קיבוץ גינוסר, ובבקשה לא להתבלבל בינה ובין מסעדת "ליד הנחל" הפופולארית שבגינוסר שחנא היה שותף בה, עד שמכר את חלקו), היא אחת ההפתעות הנעימות למי שמקיים בימים אלה את המצווה האזרחית ודווקא עכשיו נופש בישראל. גם לצמחונים מגיע (צילום: דניאל לילה) האריזה, למרות שהיא יפה, נקייה וממוזגת, עלולה דווקא להטעות: המבנה חדיש, השולחנות מזכירים אולם-אירועים מסוגנן, השירותים המצוחצחים כוללים לא רק ברזי מגע, כי אם גם חלוקי נחל בכיור. סליחה על הסטריאוטיפיזציה הקלה, אבל הלו, ככה נראה מטבח ערבי-גלילי? אבל אל תטעו למראה-העיניים להטעות אותכם, במטבח שבתוך התפאורה ה"צפונית", פועם לב ערבי אמיתי, כזה שלמד אולי להתאים קצת את הטעמים לקהל הישראלי שלא גדל בין קוצי העקוב, אבל נשאר נאמן למורשתו. נכון, זו לא הפעם הראשונה שמסעדן ערבי מצליח לפרוץ את גבולות הקונסנזוס מבלי להיכנע לדרישת החומוס-צ'יפס-סלט-פרגית של "עמישראל" (די אם נזכיר את דוחול או את עבאס, את דיאנא או אל-באבור), אבל הקונספט של זוזו חנא הוא בהחלט סוג של פריצת-דרך. המפגש הראשון שלי עם הקונספט הקולינארי של חנא התרחש דווקא בגליל העליון, בצומת כ"ח, כשעל-הדרך חטפתי משהו ב K-BAB שלו (הוא גם הבעלים של "תנורין" שהביקורות עליה מעורבות). הקונספט של אוכל ערבי בתחפושת של מקדונלד'ס היה לטעמי מתכון בטוח לכישלון, עד שטעמתי ולא האמנתי שבפאסט-פוד שכזה אפשר לשמור על רמה טובה כל-כך: כל מה שניסיתי מהתפריט, אולי למעט הצ'יפס הבנאלי, היה טרי וטעים. משום כך, ובעקבות המלצה של ה"ה בוזנח את חוטינר, חברינו למועצה, באתי לביקור ב"מגדלנה" עם ציפיות. מאחר שהתכנסנו הפעם כדי להלל מנה אחת, אנסה לתמצת ולומר שהארוחה הייתה כייפית. עם כל הכבוד למנות העיקריות המרשימות (לפחות על פי צורתן) שנאכלו בשולחנות הסמוכים, הרי שאנו, שתיינים שכמונו, ביקשנו להסתפק במנות הראשונות ובמנות הביניים ולדחוף באמצע כמה שיותר עראק (יש לא מעט עראק נפלא במקום) ובירות. בגלל שגם בביקור הראשון וגם בביקור השני שלנו במקום ישבו עמנו בשולחן צמחונים, ר"ל, הזמנו גם כמה מנות שלא כללו בשר (ממילא רוב המנות הראשונות הן צמחוניות). האירוע הזה הוכיח לי שהיום כבר אי אפשר לשבת בפורום גדול יחסית במסעדה, מבלי שאחד המסובים יהיה עוכר-שמחות בן לעדת הצמחוניים. מצד שני, אלמלא הם, בחיים לא הייתי מגלה את הקובה הצמחונית. באופן אישי אני שייך לז'אנר שגורס שזה צריך להיות או קובה או צמחוני, מצד שני, באופן אישי אני חמור לא קטן, כי הקובה הזאת הייתה הכל ואף יותר ממה שאדם יכול לצפות בקובה. מעטה הסולת הפריך לא הותיר מקום לספק שמדובר במנה טרייה, כמעט קריספית. מתחת למעטה החום שכנה תערובת טעימה להפליא של גרגרירי חומוס עם חלומי, בצל ושום וכל הטוב הזה נח על סלט עדשים וטחינה. מה אומר ומה אגיד? תענוג. שלוש הקובות היו תמורה מעולה ל 45 השקלים וסחטו ציוצי הנאה גם ממיטב הקרניבורים שמסביב לשולחן. זו הייתה הסיבה שהזמנתי את אותה המנה בדיוק גם בביקור השני שהזדמן לי במקום (בתוך יומיים!). נער הייתי וגם בגרתי ולמדתי שלעיתים, במיוחד בכל האמור במסעדות בפריפריה (שעובדות על "פיקים" של סופי-שבוע), עלול להיות הפרש טעמים גדול בין ביקור לביקור. לא במקרה של "מגדלנה": כל המנות, ובכלל זה הקובה הצמחונית, היו מעולות ממש כפי שהיו בביקור הראשון. המטבח הערבי הצמיח כאמור כמה שפים שהיו לדמויות מוכרות בקרב קהילת ה"פודיס" בישראל, אך ספק אם הוא הצמיח עד כה מסעדן ערבי שמיטיב לראות את קהלו בצורה מעוררת השתאות שכזאת כמו יוסף "זוזו" חנא. מומלץ בחום לכל מי שמזדמן לאזור הכנרת או סתם למי שמסוגל לעזוב הכל באמצע היום ולנסוע יותר משעה וחצי לכל כיוון, רק כדי ליהנות מארוחה כייפית במיוחד. מרכז מסחרי, צומת מגדל (בצד של הכנרת). א'-ש' 17:00-12:00, 23:00-19:00; טל' 04-6730064*נתקלתם במנה טעימה במיוחד בתפריט הבר שלפניכם? מצאתם דרינק או ביס שגרם לכם לומר "וואו!" – מכבד קצוץ ועד קרם ברולה, מסלט איקרה ועד הבלאדי מרי המושלם, מצורת הגשה מיוחדת ועד לחוויה אפקטיבית ושונה – היו גם אתם ל"סנהדרינק"! שתפו אותנו בהמלצות שלכם – והמוצלחות שבהן תזכינה לחשיפה במדור"הכי טוב שיש".