מזקקות וויסקי רבות מייצרות כיום ג'ין כחלק מהתפתחות הטעם העולמי. טל חוטינר נסע לסקוטלנד לבדוק את האולד ראג', שתה וחזר עם רפלוקס חלקי...
בעקבות מתקפת הג'ין העולמית אפשר להיחשף לכל מיני סוגי ג'ין מרתקים כמעט בכל מקום בעולם אליו אנחנו מגיעים. למרות שהרבה מאוד מהלהיטים העכשוויים בעולם הג'ין עדיין לא הגיעו אלינו לארץ, בשנה האחרונה ניתן למצוא לפחות 5 סוגי ג'ין חדשים ומיוחדים שהגיעו לכאן ביבוא סדיר, ביניהם תמצאו את טנקרי 10, ספרון ג'ין של בודייר, ברוקרס, מרטין מילר וגם בולדוג בדרך. ניחוח ספייסי מטורף (צילומים: יח"צ) אחד ממותגי הג'ין היותר מוערכים ומדוברים בעולם שעדיין לא הגיעו הנה הוא האולד ראג' (old raj) של קדנהאד - חברה מאוד מעניינת וקצת שונה מהמזקקות הסטנדרטיות המוכרות. החברה הוקמה באברדין אשר בסקוטלנד בשנת 1842 והחלה את דרכה כמעין סיטונאית. בגדול, התמחו בקדנהאד ברכישת יינות, וויסקי ורום יישונם ובקבוקם. עם השנים הפכה בחירת המוצרים שלהם לאמנותם העיקרית והם הפכו יותר ל"מבקבקים עצמאיים". כלומר, החברה נוהגת לרכוש נוזל "חי" או לבן לצורך העניין ומיישנת אותו לפי ראות עיניה. אפשר לקחת סינגל מאלט וויסקי ממזקקה ידועה ופשוט ליישן אותו אחרת (סוג חבית, זמן יישון, חוזק ביקבוק...) מאשר עושה המזקקה בוויסקי המסחרי שלה. לדוגמה: לאפריג 1998 בן 14 שנה 59.3% אלכוהול, ייושן אצלם ותחת אחריותם ולא במזקקת לאפרוייג. התוצאה: צבע טבעי בהיר מאוד וממש שונה לחלוטין ועדין יותר מהלאפרוייג הקלאסי שאנחנו מכירים מהמזקקה עצמה. כחלק מהתפתחותה הועתק מרכז החברה לאזור חצי האי קמבלטאון שבמערב סקוטלנד, שם התחברה למזקקה המפורסמת ספרינגבנק. חלק נרחב למדי ממזקקות הוויסקי מייצרות כיום ג'ין כחלק מהתפתחות הטעם העולמי וגם כדי לייצר מוצר פרימיום בייצור פחות ארוך ויותר זול. בקאדנהאד התחילו לייצר ג'ין כבר בתחילת שנות ה-70 והמוצר הלא מתחנף נחשב לאחד המעניינים בעולם הג'ין גם כיום. אולד ראג' ג'ין של קאדנהאד מיוצר כיום במזקקת ספרינגבנק בקמבלטאון מאלכוהול דגנים סקוטי איכותי שמיוצר במזקקה ובעצם יכול לשמש גם כבסיס לייצור הוויסקי. לאחר ייצור האלכוהול הראשוני ממלאים את דוד הזיקוק המסורתי בצמחים ובשאר האלמנטים הבוטניים לזיקוק תוך השרייה בת 36 שעות. לבד מהג'וניפר הבסיסי מוסיפים לתערובת, בין היתר, גם גרגירי כוסברה ושורש אנג'ליקה המזוקקים בזיקוק איטי עם רפלוקס חלקי, כלומר, עם חזרה חלקית של אדים לתוך דוד הזיקוק, מה שיוצר אלכוהול בעל גוף קל יותר וטעמים מרוככים. המרכיב הידוע ביותר והבולט ביותר באולד ראג' הוא הזעפרן שמוסף לאחר הזיקוק ומעניק לו צבע צהבהב עדין ואת הניחוח הספייסי הכה אופייני למוצר. כל זה מבוקבק בחוזק של 55% אלכוהול כמו שאוהבים בקדנהאד. ניחוח הג'ין הזה מטורף... התחלה חזקה של ג'וניפר וליים ואז מין תערובת מוזרה של אגוזים, ספייסיות ואפילו משהו אדמתי. בקיצור, אחד המעניינים שיש. חפשו אותו בחנויות מתמחות בחו"ל ושתו נקי או עם קצת מים, פשוט חבל עם הטוניק...