למה הרשה האפיפיור לנזירים לשתות בירה במהלך הצום שלפני חג הפסחא? הכל על "סטארקבירפסט", פסטיבל הבירה החזק ביותר שאתם עוד לא מכירים...
נדמה שאין מי שלא מכיר את האוקטוברפסט, פסטיבל הבירה של בוואריה בכלל, ושל מינכן בפרט. כל מי שביקש באירוע הענקי הזה לא ישכח אותו לעולם. לעומת זאת, מי שבאמת אוהב בירה וכבר סימן "וי" על הפסטיבל המפורסם והמרשים, יעדיף אולי את ה'סטארקבירפסט' אירוע מקומי יותר ונוצץ פחות המתקיים השנה בתאריכים 2 עד ה-25 במארס, אבל עם בירה נהדרת ואווירה אמיתית של חגיגה מקומית. אם אתם חובבי בירה בנשמתכם – ומסוגלים לאכול לצדה גם נקניקייה או שתיים, פרצעל קטן ותבשילים בוואריים מסורתיים, הרי שה'סטארקבירפסט' (כלומר: "פסטיבל הבירה החזקה", בגרמנית זה נשמע יותר טוב...) הוא הפסטיבל שאתם מוכרחים להכיר: פחות תיירים, יותר שמחה מקומית, והכי חשוב - עם בירה מיוחדת. ה'סטארקבירפסט' הוא פסטיבל המתקיים מדי שנה בבוואריה ונמשך 17 ימים, במהלכם שותים בירה חזקה בסגנון דאבל-בוק, הבירה שהיא למעשה הסיבה לקיום הפסטיבל.
ליטר אחד ממנה שקול כנגד 16 כיכרות לחם… (צילומים: freeimages.com.Maria Luisa Gutierrez, יח"צ)
רגע לפני שאתם פוצחים בחגיגות, כדאי שתדעו ש'פאולנר סלבטור' הומצאה על-ידי נזירים איטלקיים במסדר סט. פרנסיס מפאולה שבמינכן, כדי שיוכלו להעביר ביתר קלות את תקופת התענית שלפני חג הפסחא, 40 ימים ארוכים (עם הפסקות לארוחה בימי ראשון) במהלכם מותר לנזירים לשתות אך לא לאכול...
חבר כמו אח
ראשיתו של הסיפור היא במאה ה-17, עת חיפש האח ברנבאס ממנזר פאולה דרך "ללכת עם ולהרגיש בלי", כלומר – לשתות משהו שיהיה כה מזין, עד שיקל עליו ועל הנזירים האחרים את הצום הממושך. ברנבאס ייצר בירה עם כמות חריגה של לתת, ולנוזל שהתקבל לאחר התסיסה קרא "סלבטור" - בתרגום חופשי "המחייה" (או אם תרצו: "המציל" או "המושיע"). התוצאה היתה כה סמיכה ומזינה עד שקיבלה את הכינוי "לחם נוזלי".
רק שהנשמות הטובות מסביב לא פרגנו – ועל-פי האגדה העממית, מישהו הלשין לאפיפיור שהנזירים מפרים את גזירת התענית... האפיפיור, איש רציני, ביקש לטעום את הבירה בעצמו בטרם יפסוק האם היא מותרת לשימוש בתקופת צום הפסחא, ועל-פי מצוותו נשלחה חבית מהמנזר היישר אל הוותיקן שברומא.
פסטור, כידוע, לא היה באותם ימים, גם לא הובלה בקירור – ובמהלך המסע שארך כמה שבועות, התקלקלה הבירה והחמיצה. כך אירע שכאשר טעם ממנה האפיפיור, הוא ירק ופסק: "אם זה מה שהנזירים במנזר פאולה שותים בעת התענית, הרי שהם צדיקים", והתיר לייצר אותה, למכור אותה ומבלי דעת תרם ליצירת סגנון בירה חדש ומרתק...
למעשה, כאן לא תמה ההשפעה: הנזירים שראו כי טוב, החלו לייצר ולמכור בירות נוספות – ובסופו של דבר הפכה המבשלה שליד המנזר, 'פאולנר', לאחת מיצרניות הבירה הגדולות בגרמניה... אם כך, ראוי בהחלט שנשתה לעילוי נשמתו של האח ברנבאס – שאלמלא הוא לא היינו נהנים לא רק מבירת הדאבל-בוק הראשונה בהיסטוריה, אלא גם ממותגים פופולאריים יותר כמו בירת החיטה הנהדרת של המבשלה...
עניין של סגנון
סגנון הדאבל-בוק הפך לכל-כך פופולארי עד שמבשלות רבות ברחבי גרמניה החלו לייצר אותו. לזכותן ייאמר שכהצדעה לחלוציות של 'סלבטור', נקראות עד היום כל בירות הדאבל-בוק הגרמניות בשמות עם סיומת "טור", לדוגמא: 'טריומפטור' של 'לוונבראו' ו'מקסימטור' של 'אוגוסטינר'.
ה'סלבטור' של 'פאולנר' היא בירה חזקה לא רק בגלל אחוז האלכוהול הגבוה יחסית שלה (7.9%), אלא בגלל כמות הלתת המשמשת בייצורה, הגבוהה בכ-50% לעומת פאולנר "רגילה" וכפולה מהמקובל בבירות אחרות. לא בדקנו, אבל המקומיים גורסים שליטר אחד ממנה שקול כנגד 16 כיכרות לחם...
אז אם אתם במקרה בבוואריה בשבועת הקרובים, או אם אתם חובבי בירה שנדמה להם שראו וטעמו כבר הכל, ה'סטארקבירפסט' הוא עוד אירוע נהדר שבהחלט מומלץ לבקר בו: כי עם כל הכבוד לחורף הישראלי שיש לו קסם משלו, את הסלבטור הכי כיף ללגום בטמפרטורת החורף במינכן...
- פרטים נוספים על הפסטיבל המתקיים החודש בנוקרברג תמצאו כאן.