חכם מה הוא אומר: מה הקברנה הזה לכם וכמה עוד אפשר לשתות ריבה נוזלית מפוצצת באלכוהול? יאיר גת, להלן החכם, חושב שאולי הגיע הזמן להתמקד בזנים שרגילים לאזורים חמים יותר
קחו ענבים מצפון אירופה, גדלו אותם במזרח התיכון, עשו מהם יין ותנו לו להתיישן כשנה בחביות חדשות. מה קיבלנו? יין אלכוהולי, בשל, עשיר ומתוק. הוא אולי ינצח בתחרויות יין, אבל אחרי כוס או שתיים, גם אתם תיאלצו להיכנע. אם תיקחו זנים שרגילים לאזורים חמים יותר ותטפלו בהם כמו שצריך, סביר להניח שתקבלו יין שאפשר לשתות. דוגמאות? בבקשה: עבייה אדום 2011 נכון, הוא לא מאה אחוז ים תיכוני מבחינת הזנים, יש בו גם קברנה סוביניון ופטיט סירה, אבל האווירה הכללית היא ים תיכונית למהדרין. שלושה עשר אחוז אלכוהול, מגע נעים מחוספס מעט, טעמי פרי עשירים וחמיצות טובה. יין נגיש וטעים שיעשה עבודה מצוינת ליד האוכל גם אם תגישו אותו בכוסות נמוכות. המחיר כ-90 שקלים סומק, קריניאן 2009 בימי הקיץ, בתחושה היא שהאוויר באזור זיכרון יעקב ובנימינה, דחוס, לח וכאילו דורש הכנה מראש לפני כל נשימה. ברק והילה דהאן שעושים את היין שלהם מענבי האזור, הצליחו ללכוד חלק מהתחושה, להכניס אותה לתוך בקבוק ולתמוך בטעמי הפרי הטרי וריחות האדמה החמה, בעזרת חמיצות טובה וחבית שנוגעת בדיוק במקומות הנכונים. המחיר כ- 100 שקלים משק ארנס Estate Red Blend 2010 ענבי סירה, פטי ורדו, קריניאן ומורבדר שגדלו בכרמים של משק ארנס, התחברו ליין עשיר מאוד באינפורמציה, עם טעמים מורכבים של פירות, בשר, אדמה, עשבים, דיו, וניל וקפה, אבל המרקם הקטיפתי הנעים שלו והמבנה הטוב, מונעים מהעושר הזה להכביד והופכים אותו למהנה במיוחד. המחיר כ- 90 שקלים רקנאטי קריניאן 'פרא' רזרב 2012 למרות השם הפראי והמחיר המופרע – 150 ₪ זה לא צחוק, מדובר ביין מעודן ונעים לשתייה עם עושר של טעמי פרי אדום ושחור, שלא רוכב על גלי אלכוהול או נשען על פיגומים של חביות חדשות, אלא נסמך על חמיצות טובה ועל מבנה קשוח. העץ אמנם נוכח לאורך כל הדרך, אבל עושה את זה נכון. המחיר כ- 150 שקלים