יאיר גת היה בהשקה של "המערה 2011" - היין החדש של יקב המערה מבית יקבי בנימינה, ויש לו מה להגיד...
זה התחיל עם רזרב רוסאן 2013, של בנימינה, אחד היינות הלבנים המעייפים ביותר שיצא לי לשתות בזמן האחרון. היין, שתסס ברובו בחביות הוא בשל ועמוס, עם ריחות עשירים של פרי בשל, מינרלים וקצת עשן. יין שאפשר ללעוס, אבל לא קל לשתות מעבר ללגימה או שתיים. אחרי כמה ביסים, ניגשתי אליו שוב ושמחתי לגלות שכאשר הפה מתמלא בטעמים ומרקמים נוספים הוא הרבה יותר נסבל. לא לכבודו התכנסנו אותו ערב, אלא לכבוד 'המערה' מבציר 2011. המערה, לטובת כל מי שלא יצא מהמערה בעשור האחרון, הוא פרויקט של יקב בנימינה שיצא לדרך בבציר 2000. מתחת להר חורשן, לא רחוק מהמושבה בת שלמה, נחצבה בימי הטורקים (מסיבות שאף אחד לא מוכן להתחייב עליהן...) מערה באורך של תשעים מטרים. הטמפרטורה והלחות במערה נשארות קבועות במשך כל השנה, כך שמעבר להיותה בסיס לסיפור שמרענן את התדמית החבוטה של היקב, תוך שהוא שומר ממנה מרחק סביר, היא גם אתר אידיאלי ליישן בו יין. את הענבים סוחטים ומתסיסים במתקני היקב בבנימינה ולאחר מכן משיבים ליישון במערה הלחה והקרירה. בבצירים הראשונים הוא נעשה מענבי קברנה סוביניון ומרלו מכרם בן זמרה שבגליל העליון, והחל מבציר 2006 נוספו אליו גם כמה אחוזים של פטי ורדו מהרי יהודה, כדי לעבות אותו קצת במקומות הנכונים. אולי בגלל המיתוג המושקע, אולי בגלל הבקבוק, ששוקל כמו ארגז, ואולי בגלל סיפור המערה, הפך היין ללהיט בקרב חובבי יין ישראלי. זה יפה, כי יש בו משהו לא ישראלי בכלל. להיפך, זה יין מתון ואלגנטי, שלא מסתתר מאחורי בשלות יתר, נוכחות של עץ חדש או תועפות אלכוהול. יפתח פרץ, היינן הראשי של בנימינה, בחר להציג את המודל החדש של היין, לצד המערה 2005, שימיו הטובים כבר מאחוריו. ליין יש אמנם ריחות מורכבים ומפותחים של יין בוגר, אבל בפה מתגלה שהוא בעיצומו של תהליך התפרקות. החמיצות נותרה גבוהה, אבל המבנה, המרקם והטעמים לא יגיעו לגובה שלה, גם אם הם יעמדו על שרפרף על קצות האצבעות ויימתחו ככל יכולתם. נכון, עבור יינות ישראלים רבים להגיע לגיל עשר במצב כזה זה סוג של הישג, אבל מי רוצה לשתות הישגים? ואז הגיע המערה 2011. יפתח אמר שמדובר בשנה מאתגרת, עם חורף חם יחסית וקיץ שהיה יותר קריר מהקיץ בבורדו. ליין יש צבע אדום עמוק וריחות מאופקים של פרי בשל, עשבי תיבול, אדמה, בשר מעושן, קפה ושוקולד. המרקם שלו נעים, המבנה מהודק והחמיצות נהדרת. למרות שמדובר ביין צעיר, אפילו צעיר מאוד, אפשר ליהנות ממנו כבר עכשיו, או לתת אותו במתנה למי שיודע להעריך בקבוקים כבדים במיוחד. המערה 2011. מחיר: 230 שקל