יאיר גת פגש שני אצילים איטלקים מטוסקנה שהביאו איתם במזוודה יינות מיקב 'קסטלו די פונטרוטולי'. מה שהתחיל בהסתייגות נגמר בהתלהבות...

בשנת 1435 נישאו בטוסקנה הגברת מדונה סמרלדה מאזי, בת למשפחה שעשתה יין באזור קיאנטי כבר במאה העשירית לספירה, והאדון פיירו די אגנולו דה פונטרוטולי, היורש של אחוזת היין 'קסטלו די פונטרוטולי', שנמצאת כמה קילומטרים מהעיירה 'קסטלינה אין קיאנטי'. מאז ועד היום, במשך 24 דורות ממשיכים בני משפחת מאזי לעשות יין באחוזה העתיקה. במשך השנים הם הקימו שני יקבים נוספים: 'בלגוארדו' שבאזור מראמה בדרום-מזרח טוסקנה ו'זיסולה' בדרום-מזרח סיציליה.

יינות 'קסטלו די פונטרוטולי'. גם מי שלא משתגע על יינות איטליה יצליח ליהנות מהם מאוד... (צילומים: יח"צ)
יינות 'קסטלו די פונטרוטולי'. גם מי שלא משתגע על יינות איטליה יצליח ליהנות מהם מאוד... (צילומים: יח"צ)
יינות 'קסטלו די פונטרוטולי'. גם מי שלא משתגע על יינות איטליה יצליח ליהנות מהם מאוד... (צילומים: יח"צ)

בסוף 2016 נערכה בתל-אביב פגישה בין בעלי היקב בני פונטרוטולי לבין שני כתבי יין ישראלים, שלפחות לאחד מהם - נקרא לו אני, אין מושג ממה התקיימו בני משפחתו לפני 2.4 דורות. הוא אפילו לא יודע איך קראו להם. האצילים הטוסקנים חלקו אתנו ארוחת צהריים אסיאתית, וכמה יינות שהם הביאו איתם במזוודה. יינות שגם מי שלא משתגע על יינות איטליה - שוב אני, הצליח גם להתרשם וגם ליהנות מהם מאוד.

קסטלו די פונטרוטולי
קסטלו די פונטרוטולי

נרו ד'אבולה שבתרגום שמו לעברית הוא משהו כמו: 'השחור מהעיר אבולה', הוא זן הענבים החשוב ביותר בסיציליה. ברוב המקרים, היינות שנעשים ממנו יהיו עשירים, קשוחים ובעלי טעמי פרי מוחצנים. אפילו קצת גסי רוח. כדי להשיג חומציות גבוהה יותר מהמקובל, שתהפוך את היין למעט יותר אלגנטי, ניטעו הכרמים של Zisola, היקב הסיציליאני של משפחת מאזי, באזורים גבוהים יחסית, באדמות סלעיות, ובתצורת גביע שמאפשרת אך ורק בציר ידני.

ליין שנבצר מוקדם והתיישן עשרה חודשים בחביות קטנות, שליש מהן חדשות, יש ריחות של פירות אדומים טריים, פרחים, עלים יבשים, פלפל שחור ובשר נא. המבנה שלו מוצק, אבל ידידותי והסיומת ארוכה ומתובלת. מומלץ לפתוח ליד בשר על האש. מחיר: 130 ₪

קסטלו די פונטרוטולי
קסטלו די פונטרוטולי

קיאנטי קלאסיקו, סוס העבודה והלהיט הבינלאומי של פונטרוטולי, נעשה מתשעים אחוז ענבי סנג'ובזה, ותוספות קטנות של מלבזיה נרה, קולורינו ומרלו. ענבי הסנג'ובזה גדלו בחמש חלקות שונות, מתוך מאה החלקות של היקב ונבצרו ידנית.

ליין, שהתיישן שנה בחביות משומשות, יש ריחות מרשימים של פירות אדומים ושחורים ותבלינים מתוקים. המבנה שלו חד, הטעמים מרוכזים, החמיצות גבוהה מאוד והסיומת ארוכה ומחוספסת. לטעמי הוא קצת יותר מדי קשוח, אבל אני בטוח שחובבי קיאנטי קלאסיקו יתרשמו ממנו מאוד. בעיקר אם הם יחליטו לתת לו עוד כמה שנים לנוח בבקבוק. ביקב, אגב, ממליצים על עשור ומעלה. מחיר: 145 ₪

Siepi Toscana IGT

%d7%a7%d7%a1%d7%98%d7%9c%d7%95-%d7%93%d7%99-%d7%a4%d7%95%d7%a0%d7%98%d7%a8%d7%95%d7%98%d7%95%d7%9c%d7%99-%d7%90%d7%95%d7%95%d7%99%d7%a8%d7%94-%d7%91-%d7%a6%d7%99%d7%9c%d7%95%d7%9d-%d7%99%d7%97
%d7%a7%d7%a1%d7%98%d7%9c%d7%95-%d7%93%d7%99-%d7%a4%d7%95%d7%a0%d7%98%d7%a8%d7%95%d7%98%d7%95%d7%9c%d7%99-%d7%90%d7%95%d7%95%d7%99%d7%a8%d7%94-%d7%91-%d7%a6%d7%99%d7%9c%d7%95%d7%9d-%d7%99%d7%97
בשונה מהסיווגים DOC ו-DOCG שמתייחסים ללא מעט מרכיבים סגנוניים וטכניים של היינות, ITC הוא סיווג אזורי שתחתיו אפשר לייצר יינות מכל הסוגים - מלבנים יבשים ועד אדומים מתוקים או וורודים מבעבעים. היין, שנכלל בקטגוריה הלא רשמית 'סופר טוסקן' נעשה בחלקים שווים מענבי סנג'ובזה ומרלו מכרם Siepi שבתחומי העיירה 'קסטלינה אין קיאנטי' - כרם שידוע באיכותו עוד מימי הביניים. טעמנו שלוש מהדורות של היין: 2005, 2008 ו-2012 שהתיישנו שישה-עשר עד שמונה-עשר חודשים בחביות.

Siepi 2012 הוא צעיר ומרשים, עם ריחות של שוקולד, פירות אדומים ושחורים ועשבי תיבול, בעל מבנה מלא ומוצק וטעמים מרוכזים. כרגע הוא כמעט בלתי-אפשרי לשתייה, אבל מי רוצה לשתות כרגע יין שיהיה מדהים בעוד עשר שנים יותר. איך אני יודע שהוא יהיה מדהים? בגלל שהיין השני שטעמנו מבציר 2008, התרכך קצת והחל להראות את פרצופו האמיתי, עם נוכחות יפה של פרי ומבנה ידידותית. היין מבציר 2005, שיגיע לשיאו בעוד חמש עד עשר שנים, הציג ריחות של עור, אדמה ופטריות שהשתלבו כמו קסם בניחוחות הפרי, טעמים מורכבים ומאוזנים ומגע רך. יין מרגש שקשה להפסיק לשתות.