יותר ויותר חובבי יין מתחילים להבין את גודל הבשורה שאנשי 'צור עולם של יין' ביחד עם תאגיד 'ROYAL WINE' מביאים לקהל צרכני היין הכשר בארץ ובחו"ל...
אתמול לפנות בוקר מצאתי את עצמי מזנק מהמיטה כשכולי מתנשף עם לב פועם בחוזקה ואגלי זיעה קרים על המצח. מסתבר שחלמתי שאני דתי. לא שאני חושב, חס וחלילה, שיש משהו רע בלהיות דתי. טוב נו, זה אולי קצת מבאס כל הקטע הזה שאסור לאכול לובסטרים ופרושוטו, ואולי קצת לא פשוט העניין ההוא עם ההפרדה בין המבורגר לצ'דר, אבל באותו חלום הדבר שטרד את מנוחתי יותר מכל תרי"ג המצוות, היה דווקא המראה המבעית של מקרר היינות שלי שהיה מלא, רחמנא ליצלן, אך ורק ביין כשר. איך הגיעו אליי למקרר כל בקבוקי היין הכשר האלה?
הזדמנות עבור צרכני היין הכשר לטעום דברים חדשים שאצל החילוניים נתפסים כטריוויאליים...(צלם:דב מרטן)
אתם קולטים? רק יינות כשרים? שזה אומר תכל'ס 99% יין ישראלי. לא שיש משהו רע ביין ישראלי. היום יש יינות ישראליים טובים מאוד, גם ברמה בינלאומית, ואפילו יש לנו יופי של מבעבעים. אבל אחרי ששתיתם 'ירדן קצרין', 'יער יתיר', 'מיסטי הילס' ו'קסטל גראנד-וין' הגעתם, פחות או יותר, לתקרת הזכוכית של היין הכשר. אי-אפשר לאהוב, להבין, להעריך או ללמוד יין ככה. זה קצת כמו לאהוב אוכל, אבל לאכול רק פלאפל כל החיים.
חלום הבלהות הזה התחיל רק כי לא מצאתי זמן לכתוב על תערוכת היינות הכשרים השנתית שהתקיימה החודש. במשך שנים רבות דבקה ביינות הכשרים סטיגמה של יינות נחותים, אך בשנים האחרונות זה משתנה, ויותר חובבי יין מתחילים להבין את גודל הבשורה שהחבר'ה מ'צור עולם של יין' ביחד עם תאגיד 'ROYAL WINE' מביאים לקהל צרכני היין הכשר בארץ ובחו"ל.
כ-150 יינות כשרים מיובאים על-ידי השניים לארץ, מתוך 800 יינות שהם משווקים בסך-הכל. החל מסוביניון בלאן ניו זילנדי, דרך מלבק ארגנטינאי וכלה באייס-וויין קנדי. חלקם מעולים וחלקם רק בינוניים, אך האיכות כאן היא לא העיקר, משום שבגדול מדובר באופציה היחידה עבור צרכני היין הכשר לטעום ולהריח דברים חדשים אשר לנו, הצרכנים החילוניים, נתפסים כטריוויאליים ונגישים כבר מהפסיעה הראשונה בתור חובבי יין.
בחלק מהמקרים היינות הללו מגיעים מיקבים בבעלות תאגיד ROYAL WINE, כמו למשל יקב 'הרצוג' שבקליפורניה. שאר היינות מיוצרים תוך שיתוף פעולה עם יקבים ברחבי העולם, המתבקשים להקצות מספר חביות לצורך יצירת פס ייצור מקביל בתוך היקב, הזהה ליין המקורי, אך בגרסה כשרה. לאחר הסכמת היקב, מלווים משגיחי כשרות את תהליך עשיית היין מהבציר ועד לביקבוק.
ה"פלישה" הזאת ליקבים אינה מקרית אלא נבחרת בקפידה ומותנית במשא ומתן ארוך שמחירו בהתאם. ההסכם הנחתם עם היקבים טומן בחובו סיכון לא קטן, שכן קניית היין נעשית זמן רב לפני הבציר, כך שאין אפשרות לחזות מראש את טיבו. אם תשאלו אותי בתור צרכן חילוני, אולי נכון ליישם את הקונספט הזה גם בתעשיית היין שלנו, על-מנת להשיל את מחיר הכשרות מהיין אותו משלם בלית ברירה הצרכן החילוני, אך זהו כבר נושא לכתבה אחרת.
כדי לשבור את תקרת הזכוכית של איכות היין, הופקו בשיטה זו יינות מיקבים מהשורה הראשונה בבורדו כמו Chateau Pontet-canet ו-Chateau Giscours. ואם לא די בכך, נתן הרצוג, ממשפחת הרצוג המנהלת את התאגיד, לחש באוזני כי הם במשא ומתן עם Chateau Lafite Rothschild בדרך לעשיית גראנד-קרו "First growth" כשר. אם המהלך הזה יצלח, הוא בוודאי יכתיב רף חדש ותמיר בעולם היינות הכשרים, ומסופקני אם יחסרו לו קונים. כאמור, היין הכשר עשה לא רק מהפכת איכות, אלא גם קפיצת מדרגה בפתיחתו לעולם הרחב ובהרחבת אופקיו, והיום הוא כבר ממש לא מפגר מאחור. הנה כמה יינות מעניינים שטעמתי שם.
מופק מגפנים בנות 40 שנה מאזור מרלבורו, ניו זילנד. היין מכיל את כל מה שיש לאזור להציע - פירות טרופיים וקריספיות עם גוף מלא ורמז קל למתיקות. טביעת אצבע של יין שחובבי יין חייבים להכיר ולהיחשף אליה, בטח במדינה חמה כשלנו. מחיר: 90 ₪
Baron Herzog שנין בלאן 2015
שנין בלאן חצי יבש מקליפורניה. רמזים לדבש, תפוח ירוק וקצת פרחים לבנים. אמנם לא יין גדול, אך במחיר הנגיש ובטעמים המתחנפים אני רואה אותו משתלב בקלות בקיץ הישראלי ולו רק כאפריטיף להמונים. מחיר: 40 ₪
רוזה יבש ורציני המופק מ-100% ענבי מרלו המגיעים מהגדה הימנית בבורדו. בניגוד ליין הקודם, הרוזה הזה הרבה פחות חנפן ונדיב, אלא מאופק ובוגר. היין הפגין חדות וחומציות טובה לצד טעמים של פטל וסיומת מרירה ונעימה. מחיר: 90 ₪
Flechas De Los Andes מלבק 2014
אחד היינות המעניינים בטעימה המגיע מכרמים במנדוזה בגובה 1100 מטר. צבע אופייני לזן, עשיר, רחב וקטיפתי עם אדמתיות, שוקולד, פרי אדום ונגיעה של עץ. יין אלגנטי המייצג את האזור נאמנה. ילך וישתפר בשנתיים-שלוש הקרובות. מחיר: 130 ₪
שפן חדש שמוציא היינן יעקב אוריה לשוק. זהו בלנד של סירה, פטיט סירה ומורבדר. ליין צבע ארגמן צלול עם אף מעושן לצד ליקריץ' ופרי שחור. יין ים-תיכוני שאינו מאופיין בבשלות יתר המציע משהו חדש ומרענן מ'פסגות'. היין עוד סגור וקפוץ, אך הפוטנציאל מורגש וכדאי קצת להמתין לפני ששותים ממנו. מחיר: 140 ₪
Pavillon de Leoville Poyferre 2014
התווית השנייה של 'שאטו לאוביל פויפירה' המגיע מאפלסיון סנט-ז'וליאן. 75% קברנה סוביניון ו-25% מרלו ששהו 18 חודשים בחביות עץ. באף מורכבות וחייתיות שלא כל אחד יאהב אבל מי שכן ירצה יוכל להפיק ממנו בושם. היין כבר מתחיל להיות נגיש ויש לו סיומת ארוכה עם רכות ואלגנטיות המאפיינים את סנט-ז'וליאן. מחיר: 320 ₪
טוב, זאת היתה פשוט הפתעה. אם חששתי לקבל משהו שדומה קצת לסירופ נגד שיעול, נוכחתי לגלות יין מתוק עם עומק ומורכבות מפליאים, ניחוחות של דבש, קונפיטורת אפרסקים, קצת עשבוניות ועם קונטרה של חמיצות ומרירות. הופק מ-100% ענבי וידל מאזור ניאגרה פנינסולה, קנדה. מחיר: 200 ₪