הטמפרטורות השוררות בארץ במרבית השנה מחייבות מציאת פתרון אחסון לבקבוקי היין הנמצאים בבית על-מנת שלא יתקלקלו, בעיקר כשמדובר ביינות יקרים ללב אבל גם לכיס. גיא סביון מתנדב להסביר ופותח לכם דלת. למקרר...
אף אחד לא רוצה להימצא בסיטואציה בה הוא מזמין אורחים לארוחת ערב ולאחר הסבר מעמיק על איכותו יוצאת-הדופן של היין ומזיגתו לכוסות, יתגלה שהיין בלתי ראוי לשתייה. מצב שכזה בהחלט יכול לקרות כאשר בקבוק היין נשמר מספר חודשים בארון המטבח בטמפרטורת חדר ממוצעת בת 30-40 מעלות של קיץ ישראלי קלאסי, אך הסיטואציה אפשרית גם בסתיו ובאביב.
מקום האחסון הגרוע ביותר עבור היין שלכם הוא המטבח (צילומים: יח"צ) כאשר היין בתוך הבקבוק חשוף לעליית הטמפרטורה, הנוזל מתרחב בתוך הבקבוק במידה רבה כך שאוויר נדחף החוצה, אפילו עד לכדי דחיפת הפקק מחוץ לבקבוק. כאשר הטמפרטורה יורדת התהליך המתרחש הוא הפוך וישנה יניקה של חמצן לתוך הבקבוק. כמשתמע מכך, מקום האחסון הגרוע ביותר עבור יין הנו חדר בו תנודות הטמפרטורה קיצוניות במשך היום ובמיוחד במטבח (עקב חום הנפלט מהכיריים, תנור, מקרר, מדיח וכדו'). על-מנת לדעת מה היא הדרך המומלצת לשמור על בקבוקי היין המאוחסנים בבית, ראשית צריך לדעת מה הם התנאים האופטימליים לשימור יין לטווח ארוך (אפילו לחודש ימים בקיץ הישראלי): * טמפרטורת השימור של יין לבן ויין אדום נעה בין 12-16 מעלות צלזיוס. * יין נשמר לטווח ארוך בסביבה שהלחות בה נעה בין 50-70%, זאת כדי למנוע את התייבשות הפקק, על-מנת שהיין יוכל לנשום ולא יתקלקל. * חשיפה מתמדת לאור מחמצנת את היין. * תנודות טמפרטורה קיצוניות פוגעות באיכות היין. כיום ניתן למצוא מגוון רחב של פתרונות לשימור יין לטווח ארוך, אם באמצעות מקררי יין או באמצעות מרתפי יין הפונים יותר לקהל אספני היין. אם בעבר היה מדובר בתחביב לעשירים בלבד, הרי שהיום מדובר בתופעה שאינה נהוגה רק בקרב אוכלוסייה מצומצמת, אלא בציבור רחב של חובבי יין המעוניינים להגן ולשמור על איכות היין שרכשו, כמו גם על השקעתם. מגוון מקררי היין הוא רחב ונע בין מקררים המיועדים ל-30 בקבוקים ועד מקררים המיועדים ל-500 בקבוקים. המקררים מיוצרים ממגוון חומרים - מעץ מלא ועד פח מגולוון - ובמידות שונות, כך שניתן להתאים אותם לסגנון הריהוט שלכם בבית. ישנם מקררים עם דלת זכוכית ואחרים עם דלת אטומה, מדפים נשלפים ו/או קבועים, ובכלל, האפשרויות הן רבות. בשוק העולמי קיימות שיטות קירור שונות עבור בקבוקי היין המאוחסנים, כאשר חלק מהמקררים פועלים בעזרת מדחס (הקור בהם נוצר כתוצאה מעבודת מדחס ) והיתר ללא מדחס (קירור בשיטת הטרמו-אלקטריק או צמדים אלקטרוניים). קירור הוא פועל יוצא של הסביבה והטמפרטורה החיצונית שבה נמצא מקרר היין. ישראל נחשבת למדינה חמה עם טמפרטורות גבוהות במהלך רוב השנה ולכן יש צורך במדחס על-מנת להגיע לטמפרטורות של 12-16 מעלות הנדרשות לשימור יין. כדי שתוכלו להבין את ההבדל בין שתי הטכנולוגיות, קבלו דוגמא: כאשר אתם נכנסים לרכב ביום קיץ חם ואתם מפעילים רק את המאוורר לקירור חלל האוטו, מה שאתם מרגישים הוא זרם של אוויר חם - מצב שלא ישתנה לאורך כל הנסיעה. לעומת זאת, במידה ותפעילו את המזגן שמיד יפעיל את המדחס - תיהנו מאוויר קר ונעים. בעזרת יכולתה של טכנולוגיית הקירור העובדת עם מדחס להתמודד עם הטמפרטורות הגבוהות בארץ בכלל ובסביבה הביתית בפרט, נוכל לשמור את אוסף היין הפרטי שלנו בתנאים הנכונים למשך שנים רבות וליהנות ממנו באיכות אופטימלית. * הכותב הוא הבעלים של חברת "יש מיין" www.wineculture.co.il