יש אנשים שעבורם המונדיאל, שייפתח היום (ראשון), הוא לא רק חגיגת הכדורגל הגדולה בעולם, אלא גם הזדמנות להרחיב את האוסף הפרטי של פריטי המונדיאל שהם מטפחים זה שנים רבות. אחד מהם הוא איתי סעד (47) ממושב רמות מאיר. “המשפחה שלי במקור מאיטליה, אמא שלי ילידת מילאנו - סבא וסבתא שלי עזבו את גרמניה לפני מלחמת העולם השנייה ועברו לאיטליה", הוא מספר.
“סבא שלי נשאר באיטליה עד יומו האחרון וסבתא שלי עלתה לישראל רק בשנת 2006, ככה שאיטליה הייתה כל הזמן בבית. כילד קטן גדלתי להעריץ את נבחרת איטליה בכדורגל ואת קבוצת יובנטוס. נדלקתי על נבחרת איטליה במונדיאל 82', ששודר פעם ראשונה בצבע בערוץ הראשון, וזכתה בו נבחרת איטליה".
לדבריו, עוד כילד החל לאסוף פריטים הקשורים למשחקי גביע העולם בכדורגל. “אספתי לא ממקום של לאסוף אלא כי סבתא שלי שלחה לי חולצות, כדורגל, צעיפים, דגלונים ופריטים של נבחרת איטליה ויובנטוס מאיטליה לישראל, פריטים שלא היו בארץ בשנות ה־80", הוא מספר. “כילד לא כל כך ייחסתי לזה חשיבות ורוב האוסף שלי משם נזרק, כולל חולצות של נבחרת איטליה שנקרעו כששיחקתי בשכונה עם חברים. עשרות של חולצות ודגלים לא נשמרו אצלי מהתקופה הזו. לא ידעתי להעריך את זה".
מתי התחלת להבין את הערך של הפריטים הללו?
“לפני 25 שנה הבנתי שיש לזה ערך כספי, מעבר לערך הרגשי, והבנתי מאותו רגע שאני חייב לשמור את הפריטים הללו. החלטתי לשחזר את האוסף שהיה לי כילד ופניתי לאספנים ברחבי העולם. השגתי קטעי עיתונות ממונדיאל 82' למשל או משאר המונדיאלים, התחלתי לאסוף חולצות שלבשו שחקני נבחרת איטליה במונדיאלים, כרטיסים, כדורים ובעצם כל מה שיכולתי להשיג וקשור לשחקני איטליה או יובנטוס. התחלתי להשקיע זמן רב בלהשיג את האוספים האלה".
לפני 15 שנה החליט להקים בביתו מוזיאון להצגת האוסף שלו. “הבנתי שאני רוצה להציג את זה ולהראות את זה, והבנתי את העוצמה שיש באוסף, זה עורר בי את התיאבון להגדיל אותו", הוא אומר. "יש ברשותי מאות פריטים, חלקם נדירים מאוד שאי אפשר להשיג, בשווי שקשה אפילו לאמוד אותו במחיר מרוב שערכו יקר. רוב הדברים באוסף שלי ורוב הדברים שאני רוכש הם מהעבר, מהסיבה שזה חלק ממני. אני מנסה להשיג שחקנים שדיברו אליי. לא תראה דברים באוסף שמרצים מישהו אחר, אלו אך ורק שחקנים שאני אוהב, ורק שחקני יובנטוס ואיטליה. רוב הפריטים באוסף שלי חתומים בידי השחקנים עצמם. חוץ משני פריטים שיש לי בבית והם לא חתומים כי השחקנים הלכו לעולמם".
איך השגת חתימות מקוריות?
“יש לי חבר טוב מאיטליה בשם מאוריציו. החברה הכי קרובה שלו היא אחת הטניסאיות המפורסמות ביותר באיטליה, שלאחרונה פרשה. היא מקושרת לכל שחקני הכדורגל של איטליה, והוא מארגן לי דרכה את החתימות שלהם על החולצות".
מהם הפריטים הכי נדירים שיש לך באוסף?
“יש לי את החולצות שג'נלואיג'י בופון ואלסנדרו דל פיירו לבשו בגמר מונדיאל 2006 שנבחרת איטליה זכתה בו. החולצות חתומות בכתב ידם. יש לי חולצה של רוברטו באג'ו, שהוא לבש במונדיאל 90' שבו הוא נתן את אחד השערים המיתולוגיים שלו. יש לי חולצה של השחקן המנוח גאטאנו שיראה, שאיתו זכתה איטליה במונדיאל 82'. אלו חולצות שהם לבשו על עצמם, ויש תעודה שמוכיחה את זה שהם לבשו את זה. הכל עובר בדיקה יסודית על ידי חברה שאני משלם לה לא מעט כסף כדי שתבדוק שהחולצה אותנטית ושהחתימה אותנטית. יש לי גם את כרטיס הכניסה לגמר מונדיאל 82', שחתם עליו אנטוניו קבריני, שהיה המגן השמאלי הפותח של נבחרת איטליה באותו מונדיאל. הוא היה באירוע בארץ, אז דאגתי להחתים אותו עליו. יש לי גם נעליים שחלק מהשחקנים נעלו בזמן המונדיאלים. יש לי גם את רצף הכרטיסים מהמשחק הראשון בבתים ועד הגמר של מונדיאל 2006, מדובר בשבעה כרטיסים.
יש לי גם מספר כדורי מונדיאל: כדור ממונדיאל 90' שעליו חתמו כל שחקני נבחרת איטליה. הכדור הנוסף הוא ממונדיאל 2006 שבו נבחרת איטליה שיחקה בגמר וכל שחקני הנבחרת חתמו עליו. גולת הכותרת היא הכדור מ־82' שגם שיחקו בו בגמר וכל שחקני נבחרת איטליה חתמו עליו. זה אחד הפריטים הנדירים ביותר בעולם. יש לי גם שני כדורים, ממונדיאל 34' ו־38', ללא חתימות. אלו שני מונדיאלים שאיטליה זכתה בהם".
איך אתה שומר על האוסף?
“קודם כל הכל נמצא בוויטרינות. מעט מאוד פריטים הם מחוץ לוויטרינות, ומה שלא בתוך הוויטרינה דורש ניקיון אבק, אבל רוב האוסף, כולל החולצות, נמצא במסגרות זכוכית דו־צדדית ממוגנות, והכל שמור ומתוחזק היטב".
איך המשפחה מקבלת את השיגעון הזה?
“לאשתי יש את השיגעון שלה, יש לנו חמישה כלבים שהיא רצתה שנגדל, אז אני זורם עם האהבה שלה, והיא זורמת עם האהבה שלי. הילדים שלנו פחות מתעניינים בזה".
יש פריטים יקרים שלא קנית?
“קודם כל יש כאלה מן הסתם, דברים שכמה שארצה – הם יקרים מדי בשבילי. אבל יש פריטים שהם כבר עכשיו בדרך אליי. לפעמים אני מוכן להפסיד עבודה בשביל להשיג פריט נדיר. החיים שלי קשורים באיטליה והאוסף הוא חלק בלתי נפרד מזה".
הגביע הקדוש
גם לאחד השופטים המיתולוגיים בישראל, אברהם קליין (88), שמקפיד לנסוע לכל מונדיאל ולהשיג מזכרות לאוסף, ישנו אוסף נדיר ממשחקי המונדיאל. קליין, שהחל את קריירת השיפוט הבינלאומית שלו בשנת 65' כששפט את משחק קדם גביע העולם בין איטליה ופולין ברומא, שפט לראשונה במונדיאל 1970 שהתקיים במקסיקו, המונדיאל היחיד שבו השתתפה גם נבחרת ישראל, ובו זכתה ברזיל בגביע העולם. המונדיאל הבא שבו שפט היה מונדיאל 78' שבו זכתה נבחרת ארגנטינה. המונדיאל האחרון שבו שפט היה ב־82', באחד המשחקים המכריעים בטורניר בין ברזיל ואיטליה.
“חלק מפריטי האספנות שלי נמצאים בציריך במוזיאון של פיפ"א, וזה כולל כדורים מהמשחקים שניהלתי במונדיאלים ואספתי והחתמתי עליהם את כל השחקנים", מספר קליין. “בבית שמורה אצלי צלחת מכסף ממונדיאל 82' שחתומים עליה כל שחקני נבחרת איטליה כולל המאמן. יש מעט מאוד צלחות כאלה בעולם ואחת מהן נמצאת אצלי. האיטלקים רוצים לקנות אותה ממני, אבל אני לא מוכר אותה. בקרוב אשאיל להם את הצלחת, כמובן לאחר שנסגור את תנאי הביטוחים והתשלום, לזמן קצוב למוזיאון במילאנו".
מה הפריט הכי נדיר באוסף שלך?
“קודם כל הכדור של המשחק בין איטליה וברזיל במונדיאל 82', שנחשב בעיני רבים לאחד המשחקים הגדולים בהיסטוריה. על הכדור חתומים כל השחקנים. מכל מונדיאל אני מחזיק מזכרות, כולל אלה של השנים האחרונות, אחרי שהפסקתי לשפוט. יש לי באוסף מאות פריטים נדירים, ואני ממשיך לאסוף, וכך אעשה גם במונדיאל הקרוב בקטאר, שאליו הוזמנתי כאורח כבוד באופן אישי על ידי נשיא פיפ"א. עוד פריט נדיר הוא כרטיס בצבע צהוב שבו רשמתי את שמו של מראדונה בגול הראשון שהבקיע במדי נבחרת ארגנטינה במונדיאל הראשון שלו".
מתי הבנת את הערך של זה?
“בהתחלה לא הבנתי כל כך את ערך החתימות עד שגיליתי שבפיפ"א מעוניינים בפריטים האלה. בזמן אמת לא קלטתי את זה. גם לא קלטתי שלכדור המונדיאל של אנגליה־ברזיל עם החתימה של פלה יש חשיבות. כשחזרתי לארץ נתתי לעמית, הבן שלי, שהיה בן 8, לשחק איתו עם החבר'ה ברחוב. לקח לי כמה שנים להבין את הערך שיש לכל הדברים האלה שדאגתי לאסוף".
איך אתה מתחזק את האוסף?
“יש לי מוזיאון קטן בבית, וחלק מהדברים שמורים אצל הבת שלי. אני שומר על הפריטים האלה היטב, וכשיקום מוזיאון מכבי חיפה באצטדיון סמי עופר, אשקול אם לתרום לו פריטים רבים ונדירים מאוסף המונדיאלים שלי".
"מבחינתי מונדיאל זה תמיד מרגש, גם בפן של חוויית הצפייה והמתח לקראת טורניר גדול במיוחד, וכמובן גם בפן החווייתי של האיסוף", אומר פליקס ויינר, 36, מעפולה, שאוסף פריטים הקשורים בכדורגל וגם מנהל את קבוצת הפייסבוק "אספני קלפים ומדבקות". "יש לי אלבומים של כל המונדיאלים החל משנת 1982", הוא אומר. "יש באלבום את המדבקה הראשונה של מראדונה במונדיאל והיא שווה לא מעט. חוברת המדבקות הראשונה הרשמית של המונדיאל של חברת 'פניני' יצאה ב־1970, וזה נחשב לגביע הקדוש של האספנים. חוברת כזו מלאה עם כל המדבקות יכולה להגיע גם ל־15 אלף שקלים. אין לי אותה עדיין. אבל משנת 1982 ועד היום יש לי את כל החוברות".
איך מצליחים להשיג מדבקות שחסרות?
"יש את קבוצת הפייסבוק שאני מנהל, ויש גם פורומים של אנשים מחו"ל שאנחנו בקשר איתם. אנחנו יוצרים איתם קשר כדי לקבל גרסה של אלבום מחו"ל, והם רוצים את הגרסאות הישראליות, שיוצאות בארץ עם הכיתוב בעברית. לרוב מדובר יותר בהחלפות מאשר בקנייה, אבל יש גם מקרים של קנייה".
"בשנת 2002 נערך מונדיאל בקוריאה הדרומית וביפן, ואז חברת ההפצה העולמית עשתה בפעם הראשונה והיחידה גרסה של אלבום שבו לא רק הכיתוב הוא בעברית, אלא גם המדבקות עצמן עם כיתוב בעברית. יש לי אוסף מאוד גדול של המדבקות האלה", מספר סייר לינדנבאום, 26, מרמת השרון, עובד בבית המכירות הפומביות "אישתר" ואוסף חובב. אחד האוספים המרכזיים שלו קשור בספורט, ובאמתחתו פריטים הקשורים בספורט הישראלי והעולמי, ביניהם דגלונים, צעיפים ועוד: "דברים הקשורים במונדיאל הם חלק מהאוסף שלי. למשל אלבום המדבקות הזה משנת 2002 נשמר לי מהילדות. יש אספנים שאני מכיר שמחזיקים בפריטים דומים ואנחנו עושים החלפות אחד עם השני".
"אני חובב ספורט, וכחלק מכך במשך השנים אספתי, ואני עדיין אוסף יחד עם הבן שלי, צעיפים", מספר ראובן ויסמן, 59, יועץ מס, מראשון לציון. "יש לנו אוסף של כ־700 צעיפים של קבוצות, נבחרות מכל העולם. חלק תלויים, חלק מאוחסנים בכל מיני מקומות ברחבי הבית. חלק השגנו דרך קנייה באינטרנט, חלק בהחלפות עם אנשים אחרים. זה אוסף של 30־40 שנים. כל מקום שאני מגיע אליו, אני מחפש צעיפים. אם למשל אני רואה צעיף ממשחק מעניין, אז אני מנסה כמובן לקנות אותו. לאחרונה למשל השגנו צעיף מעניין ממשחק המונדיאל של שנת 1986 שנערך במקסיקו. הבן שלי נתקל בו באינטרנט. ככל שהצעיף יותר ישן, הוא שווה יותר. זה יכול להתחיל מ־70 שקלים ולהגיע לאלפי שקלים".