מייקל ג'ורדן, קרל לואיס, יעל ארד ויעקב חודורוב - בני נוער שלא שמעו עד היום על אגדות הספורט האלו, או אפילו לא התעניינו בספורט כלל, יקבלו טעימה מהתחום דווקא בבית הספר, במסגרת תוכנית לימודים חדשה.
התוכנית "זה לא רק ספורט" תשתלב החל משנת הלימודים הנוכחית במערך לימודי ההשכלה הכללית בכיתות י'. מטרתה היא לעורר את סקרנותם של התלמידים ולהרחיב את הידע שלהם בספורט ובהשלכותיו על תחומי המוסר, החברה והפוליטיקה.
ספורטאי עבר גדולים בארץ ובעולם כמו הכדורסלן ג'ורדן, האתלט לואיס, הג'ודאית ארד ושוער הכדורגל חודורוב ישמשו מודל עבור התלמידים לרוח הספורט, לדבקות במטרה ולשמירה על אורח חיים בריא.
מטרת העל של התוכנית היא העלאת המודעות בקרב התלמידים לכוחות החיוביים הגלומים בספורט ודיון בדרכים למיגור תופעות שליליות המנסות לצבור כוח והשפעה מזיקה כמו גזענות ואלימות.
לעורר את סקרנותם של התלמידים. ג'ורדן. צילום: רויטרס
במסגרת התוכנית התלמידים ידונו בעיסוק בספורט באופן מושכל, בהכרת מאפייני האישיות הבולטים בקרב ספורטאים מצליחים, בחשיפה לספורט הנכים בישראל ובהצלחת הספורטאים בזירה הבינלאומית. נוסף על כך ילמדו התלמידים על אירועי ספורט בינלאומיים; על פיתוח חשיבה ביקורתית סביב תופעות המסכנות את האתיקה והמוסר של הספורט; על ביקורת כלפי ספורטאי צמרת שנתפסו בשימוש בסמים אסורים; על ניצול הספורט למטרות פוליטיות; ועל תפקידה של התקשורת במניעת אלימות בספורט או בהגברתה.
הוראת נושאי התוכנית תתבסס על הרצאות ועל צפייה בסרטונים. כמו כן יתקיימו סיורים במוזיאון החוויה האולימפית בהדר יוסף, בכפר המכבייה ובמכון וינגייט.
" להשפיע על בני נוער"
המפקח על התוכנית מטעם משרד החינוך אברהם זוכמן הסביר כי "היא פותחה על פי התפיסה הרואה בספורטאי הצמרת דמויות שניתן ללמוד מהן ערכים וכישורי חיים כמו שליטה עצמית, דבקות במטרה, התמדה וקבלת החלטות. ביכולתם של ספורטאים להשפיע רבות על בני נוער ומבוגרים כאחד".
כזכור, במסגרת יישום התוכנית הלאומית ללמידה משמעותית, משרד החינוך קבע כי בחינות הבגרות יתקיימו בכיתות י"א ו-י"ב בלבד. תוכנית הספורט היא בת יחידת לימוד אחת (שתי שעות שבועיות) בתוך לימודי ההשכלה הכללית. כאמור, היא תילמד בכיתה י' והכרחית לקבלת תעודת בגרות.