לרגל יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים, המצוין היום, מתפרסמים ב"מעריב" נתונים מסקר שערך ארגון ויצו, ובחן אם ניתן לזהות במקום העבודה אישה שנמצאת במצוקה בעקבות אלימות במשפחה – ולסייע לה. עוד נבחנו ההשפעות של מצוקה זו על תפקוד הנשים בשגרת יומן.

בתגובה לשאלה שהופנתה לנפגעות אלימות במשפחה עולה כי 73% מהן "מרגישות מוגנות מהאלימות כשהן בעבודה". 35% מדווחות שהאלימות בבית משפיעה במידה רבה על יכולתן להגיע לעבודה, ורבות ממי שכן מצליחות לשמר שגרת עבודה מדווחות על עייפות וחוסר ריכוז, הימנעות מקשרים מקצועיים, ירידה בהספק העבודה והיעדרויות מרובות. רק 23% מהן ביקשו סיוע ממקום עבודתן.

רבקה נוימן  (צילום: NCJW)
רבקה נוימן (צילום: NCJW)

על פי הסקר, שנערך בקרב עובדים במגזר הפרטי, עולה כי אחד מכל עשרה מדווח כי זיהה במקום העבודה שלו עובדת נפגעת אלימות בזוגיות.
86% מהעובדים מסכימים כי אלימות במשפחה משפיעה במידה רבה על ביצועים בעבודה. 57% מהעובדים סבורים שמקומות עבודה צריכים להעלות את המודעות לנושא – אך רק 29% מדווחים שהמעסיקים עושים זאת בפועל. 50% מהמנהלים מודעים לאפשרות לתווך בין מקום העבודה לבין ארגוני סיוע לנשים.

מאז תחילת המלחמה מזהים בארגון ויצו עלייה ניכרת בתדירות ובעוצמת האלימות כלפי נשים. ההשלכות לא נשארות רק בזירה הביתית אלא משפיעות על כל מי שבא במגע יומיומי עם הנפגעות, בעיקר קולגות במקום עבודתן. לאור נתוני הסקר יוצא ארגון בוויצו בקמפיין הקורא למעסיקים לקחת חלק פעיל במאבק בתופעה תחת הכותרת "אלימות במשפחה זה כן העסק שלך".

עו"ס רבקה נוימן, מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בוויצו, מסבירה: "בשנים האחרונות אנו עדות להתפוגגות התפיסה כי אלימות כלפי נשים היא 'ענין שלהן', הקשור למרחב המשפחתי הפרטי. גיוס המעסיקים יוביל ליצירת סולידריות חברתית ותמיכה ויהפוך אותם לסוכני שינוי מרכזיים בהיקפי האלימות כלפי נשים בזוגיות. החלת אותה תפיסה מהשירות הציבורי למגזר הפרטי היא קריטית, על מנת שכלל ציבור העובדות יהיו זכאיות לסביבה תומכת בעבודה".

מקלט ויצו (צילום: כפיר סיון)
מקלט ויצו (צילום: כפיר סיון)

יעל ברק פריגוזין, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת הרכב הרץ, סייעה בהכשרת 200 ממונות לנושא במחלקות משאבי אנוש בארגונים שונים, יחד עם ויצו. לדבריה, "הדבר מצריך היערכות ארגונית מאוד רגישה, תוך שמירה על רצונה של אותה עובדת, שתדע שכאשר התנאים יבשילו מבחינתה אנחנו נעמוד לרשותה".

קו הסיוע של ויצו לנשים במצבי משבר ולנפגעות אלימות: 3980*