ניצול חופשות הלידה בישראל הוא מהנמוכים ב-oecd ורק 1% מהגברים מממשים את זכאותם לפי ההצעה של פרופ' מנואל טרכטנברג, במקום להאריך את חופשת הלידה של הנשים, הגברים יחויבו בחופשה של שבועיים לפחות, ומספר השבועות בתשלום עבור שני ההורים יתסכם ב-24 במקום 15 כיום.



בתכניתם של ינון מגל ובן כספית ב-103fm התראיינה רון לייזר, חוקרת כלכלה ומגדר במוסד שמואל ממן. לייזר הסבירה מה המניעים שהביאו ליוזמה: "היום מחייבים נשים לצאת לחופשת לידה". לדבריה המודל בישראל מפגר ביחס לעולם ופועל לא לטובת הילד, לא לטובת ההורים ולא לטובת המשק.



"המחקר נעשה במסגרת המוסד שמואל נאמן. המודל של ישראל כיום הוא מפגר ביחס לעולם. הוא צר, לא גמיש ולא שם במרכז את טובת הילד, טובת הילדים או טובת המשק. ההרחבה של האפשרויות משמעותה שאם אמא תרצה להיות 15 שבועות בביתה היא יכולה לעשות זאת גם אחרי הרפורמה. השינוי המשמעותי הוא חיוב הגברים לקחת שבועיים של חופשה ויש לזה כמה סיבות. הרעיון זה שחופשת הלידה לגבר תהיה רק בתחילת הרפורמה כדי לשנות נורמה של אבות ומעסיקים שרוצים לצאת לחופשת לידה הם נתקלים בהרמת גבה".



אם האב לא ירצה לצאת לחופשה הוא יהיה מחויב אליה?


"היום אין נתונים על כמה אבות לקחו את השבוע המותר להם בחוק. הנתונים הם על כמה אבות משתמשים בחלוקה עם בת הזוג שלהם קורית אחר כך. יש הרבה אבות שהיו מעוניינים לקחת את החופש הזה אך לא מקבלים אותו. תאר לך שבת הזוג שלך עברה ניתוח ויש לך ילד חדש בבית. הקדשת שבועיים מהחיים לשינוי הזה בתא המשפחתי הוא לא דבר מטורף".



אם הדבר הזה יעבור, מה יקרה לאב שלא ירצה לצאת לחופשת לידה?


"הוא יהיה מחויב. זה מתפקידו של המעסיק להוציאו לחופשה בשבועיים הראשונים לאחר הלידה".



מה פתאום מחייבים אנשים לצאת לחופשה? מחייבים נשים היום לצאת לחופשת לידה?


"כן. הרעיון הוא לאפשר כמה שיותר שוויוניות. חשוב לומר שפרט לשינוי כלפי האבות, יש עוד תמריצים שמטרתן לעודד אבות לקחת חלק יותר משמעותי מתקופת ההורות. זה זמן ייעוד לכל הורה".