הצעת החוק שיזם שמחה רוטמן, אשר תקבע מגבלות משמעותיות ותצמצם את הסמכות להכניס אזרח ישראלי למעצר מנהלי המצויה ביד השב״כ, אושרה היום (ראשון) בוועדת שרים לענייני חקיקה. הצעת החוק הנוכחית, מבקשת לחזק את ההגנה על זכויות האדם בישראל ע״י קביעת פרוצדורה נוקשה יותר להוצאת צווי מעצר מנהליים כנגד אזרחי המדינה.

על פי ההצעה, לא ניתן יהיה לעצור אדם במעצר מנהלי, אלא אם כן יש לשר הביטחון יסוד סביר להניח כי האדם חבר בארגון טרור ששם לו למטרה לפגוע בעצם קיומה של המדינה או לבצע מעשי טרור באזרחיה. 


כיום, הסמכות הנתונה בידיו של השב״כ למעשה כמעט אינה מוגבלת והוא יכול להכניס אנשים למעצר מנהלי בעילות רחבות מאוד של הגנה על ביטחון המדינה וביטחון הציבור.

"סיכול ממוקד": הצעת החוק של רוטמן שתפגע בביטחון ישראל | בן כספית
בן גביר הטיח בנתניהו: "עם הנאצים לא עושים הסדר" | העימות הרותח בקבינט
בפועל, התהליך הוא חשאי ולא תחת ביקורת פרלמנטרית. העצור עצמו לא יודע מה הן הראיות ומה הן הטענות שעולות כלפיו והוא נאלץ להתמודד עם טיעונים שנאמרים בפרפרזה.

השימוש בכלי הזה הינו ייחודי למדינת ישראל וככל שנעשה בו שימוש אך ורק לצרכי התמודדות עם אתגרי הביטחון הייחודים של מדינת ישראל ניתן להצדיק אותו בדוחק.

הצעת החוק של חה״כ שמחה רוטמן מבקשת לקבוע שניתן יהיה לעשות שימוש בכלי הזה אך ורק כאשר מדובר במאבק נגד ארגוני טרור המבקשים לפגוע בעצם קיומה של מדינת ישראל או באזרחיה. 


שמחה רוטמן בכנס באוניברסיטת תל אביב (צילום: אבשלום ששוני)
שמחה רוטמן בכנס באוניברסיטת תל אביב (צילום: אבשלום ששוני)

חה״כ שמחה רוטמן אמר: ״מדובר בדרישה בסיסית ודמוקרטית. לצערי, ישנם גורמים המנסים לצייר זאת כאילו מדובר בהצעה העוסקת ביהודים או בערבים כאשר למעשה ההצעה איננה מבדילה בין אזרחי מדינת ישראל היהודים וערבים כאחד וקובעת כי השימוש בכלי הזה יוגבל כאשר מדובר באזרחי מדינת ישראל ללא הבדלי דת, גזע ומין". 

עוד ציין רוטמן כי "המחויבות הראשונה במעלה של מדינה היא לחייהם ולחירותם של אזרחיה, ולכן, השימוש בכלי המעצר המנהלי כנגד אזרחי המדינה להיעשות חייב להיעשות בצורה המצומצמת ביותר האפשרית״.

את הצעת החוק, חשף אמש עיתונאי "מעריב" בן כספית. במכתב ארוך, חריף ונוקב ששיגרה לשכת ראש השב"כ לתפוצה רחבה, כולל המזכירים הצבאיים של ראש הממשלה ושר הביטחון, היועצת המשפטית לממשלה, פרקליט המדינה, הפצ"רית, רל"ש ראש המל"ל ועוד, נקבע כי "תיקון החוק המוצע יביא לפגיעה מיידית, קשה וחמורה בבטחון המדינה, זאת נוכח ביטול אפשרות השימוש בכלים סיכוליים מובהקים כלפי מי שהמידע שנאסף בעניינו מלמד על כוונה לגרום פיגוע".

גורם ביטחוני הבקיא בפרטי האירוע אמר השבוע בשיחה סגורה כי "כדי להתחנף לבייס האלקטורלי ול-7 עצירים מנהליים יהודים, הם מסכנים את כל אזרחי ישראל וגורמים לירידה תלולה ביכולת השב"כ לסכל טרור פלסטיני. זה יביא לשפיכות דמים, זה יביא לנפגעים רבים, זו תהיה בכיה לדורות".