במשך שנים סבל היין הכשר משתי בעיות עיקריות - איכות ותדמית. את הבעיה הראשונה חלק מהיקבים כבר צלח. לגבי הבעיה השנייה – כאן עוד נדרשת עבודה...
בעבר הלא מאוד רחוק, יקבים אשר עטו על ראשם את מגבעת הכשרות פיגרו מעט מאחור באיכות היין שייצרו, ביחס ליקבים שאינם כשרים - פיגור שנבע בעיקר מלמידה ממושכת של קהל היעד, של הרגלי השתייה של צרכן היין הכשר ומביצוע הפרדה ברורה בין תחום היין הכשר הרגיל לעומת היינות המבושלים. אולם כיום מרבית היקבים הכשרים, בארץ ובחו"ל, עושים אחלה של עבודה ומפיקים יינות שלא נופלים ברמתם מיינות אחרים שאינם כשרים. כמובן שיש יוצאים מן הכלל. לשני הצדדים... תערוכה המהווה הזדמנות להתמודד עם התדמית המעוותת שנוצרה ליין הכשר בארץ ובעולם... (צילומים: יח"צ)
בנוגע לבעיית התדמית - זה כבר סיפור אחר. במשך שנים ניסו היקבים הכשרים לבדל את עצמם ולהנגיש את יינותיהם לקהילות היהודיות ברחבי ארצות-הברית, קנדה ואירופה. והם כנראה עשו עבודה מדהימה. שכן תוכלו היום למצוא בכל חנות אלכוהול, ואפילו סתם סופרמרקט שכונתי בחו"ל, מדף המתהדר בשלט "KOSHER WINES". שלט שסלל את דרכם של היינות הכשרים לעולם - מצד אחד, אך גם הפך את היינות הכשרים באשר הם לחסרי אופי או ייחודיות - מצד שני.
לפני כשבוע התקיימה תערוכת היין הכשר השנתית במקום הכי קרוב לקדוש ברוך הוא שקיים בתל-אביב (אחרי בית-הכנסת הגדול באלנבי כמובן) - בקומה העליונה של מגדלי עזריאלי. התערוכה מופקת כבדרך קבע על-ידי חברת 'צור סוכנויות' המשווקת יינות כשרים ברחבי העולם כבר למעלה מעשור. במהלך התערוכה הוצגו ונמזגו למעלה מ-150 יינות כשרים, בעיקר מצרפת וארצות-הברית, לצד יינותיו של יקב פסגות הישראלי.
התערוכה התמקדה השנה בסימן תיקון התדמית המעוותת שנוצרה ליין הכשר בעולם. תדמית המרחיקה צרכנים רבים מלשתות יין כשר או ישראלי, וזאת בניגוד ליינות ים-תיכוניים אחרים, משכנינו מלבנון או קפריסין למשל. במהלך האירוע הציגו בעלי היקבים את חזונם לקידום היין הכשר. נתן הרצוג, בן משפחת הרצוג המפורסמת שעושה יין כבר 8 דורות ומקדמת את מהפכת האיכות של היין הכשר בעולם, הסביר ש"יש חשיבות להתאגדותם של המשווקים ובעלי היקבים כדי להציג את איכויות היין הכשר ברחבי העולם". גם יעקב ברג, מקים יקב 'פסגות' הסביר כי: "זוהי מלחמה של כולנו על תדמית היין הישראלי והכשר, ובמלחמה הזו כולנו צריכים לשמש שגרירים של היין". הנה טעימה קטנה מהיינות שהוצגו בתערוכה:
Champagne Drappier Carte D'or 2012 שמפנייה מסורתית המופקת מענבי פינו נואר, פינו מונייה ושרדונה. טעמי פירות יער ומעט קלייה עם פה יבש, אך לא יבש מדי. השמפניה מיוצרת על-ידי תאגיד רויאל ווין - משווק היינות הכשרים הגדול בעולם אשר קיבל מתחם משלו בבית השמפניה של Drappier בו מופקת השמפניה הכשרה בפס ייצור נפרד. מחיר: 250 ₪
2014 Red C Sauvignon Blanc Dry Creek Valley
100% סוביניון בלאן מכרם יחידני בצפון-קליפורניה שהתבגרו בחבית למשך כחמישה חודשים. האמת שהיין לא הרשים במיוחד, ובוודאי כשמסתכלים על תג המחיר הגבוה. עם זאת ג'ף מורגן, כתב יין לשעבר בNY Times- וב-winespectator אשר הקים את יקב Covenant בקליפורניה עושה יינות אדומים נפלאים אחרים שכדאי לנסות. מחיר: 150 ₪
Les Lauriers Des Domaines Edmond De Rothschild - Rose 2014 יופי של רוזה המופק מענבי מרלו ומציג אופי צעיר ורענן לצד מורכבות מסוימת. מסוג יינות הרוזה שיכולים להשתלב באקלים הישראלי. היקב שייך לחלק ממשפחת היקבים של משפחת רוטשילד וממוקם במדוק שבבורדו. מחיר: 100 ₪
Herzog Camouflage limited edition 2014
זהו בלנד מסקרן של 12 זנים שונים, עשרה אדומים ושניים לבנים, שהתיישנו כל אחד בנפרד במשך שנה. כולם מגיעים מחלקה אחת הממוקמת בנאפה ואלי שבקליפורניה. יין פאנקי בנוף יינותיו של יקב הרצוג, ועם זאת מאוזן ומהנה מאוד כעת, וכנראה שיוסיף להתפתח גם בשנים הבאות. מחיר: 180 ₪
פסגות, קברנה סוביניון כרם יחידני, 2013 100% קברנה סוביניון מכרם בוגר שכמעט ואינו מושקה, הנטוע במדרונותיו של ג'אבל טוויל בסמוך לישוב פסגות. ליין צבע ארגמני וארומות של פרי בשל ושחור. זהו קברנה ישראלי טיפוסי, אך עם עוצמתיות ואלגנטיות משל עצמו. מחיר: 220 ₪
Chateau Leoville Poyferre, Saint Julien, 2005
אולי היין הטוב ביותר בטעימה. ליין ארומות של פרי שחור, טבק ואדמה וטאנינים מפתים שמלווים כל לגימה. דידייה קובלייה המנהל את היקב (כמו גם את היקבים Chateau Le Crock ו-Chateau Moulin Riche) וידוע כפרפקציוניסט לא קטן, טעם יחד איתי את היין. דידייה סיפר שבציר 2009 שלו זכה לציון 100 מרוברט פארקר. מחיר: כ-1,000 ₪
נדמה כי מגמת הכשרות של היקבים בארץ נמשכת גם היום. אי-אפשר להאשים את בעלי היקבים שרוצים להיפתח לכל השוק, בייחוד כשצריכת היין בישראל נמוכה משמעותית ביחס לעולם. קחו לדוגמה יקב כמו פלם שהפך לכשר משנת 2009 ונהיה פופולרי מאוד בארץ ובעולם, ולראייה - חלק מיינות הפרמיום של היקב הפכו עד מהרה ל-Sold out עוד כשהם בחבית. גם יקב ויתקין, מחלוצי יקבי הבוטיק הלא כשרים בארץ, החל למכור השנה את יינות בציר 2015 כיינות כשרים, ולא אופתע אם יעבור גם הוא תהליך דומה בהמשך.
ולמקרה שעדיין לא השתכנעתם באיכויותיו של היין הכשר, היום ומחר (9-10 במארס) תתקיים בבנייני האומה בירושלים "Wine Jerusalem 2016" - תערוכת יינות כשרים בה יוצגו 160 יינות מכ-40 יקבים ישראליים, ביניהם: אבוהב, ארזה, בנימינה, ברקן, גבעות, גוש עציון, דלתון, הר אודם, הר ברכה, הרי גליל, הרצוג, ברטנורא, פסגות, שמרלינג, ביצ'רין, מורד, ונטורה, חברון, ירושלים, טפרברג, גרוס, מירון, יתיר, כרמל, לואי רויאר, לביא, מונד, מונטיפיורי, מרטיני, נטופה, סגל, עמק האלה, רמת הגולן, שעל, רובין, שילה, תבור ויקב תניא ועוד.
תערוכת היין "Wine Jerusalem 2016". בנייני האומה, ירושלים. 9-10 במארס, 17:00-23:00. פרטים באתר התערוכה: www.pyup.co.il