לקראת חג הפסח, משרד החקלאות חשף את כל הנתונים והמספרים אודות ענפי הבשר, הדגים, הביצים, העוף והיין. מהי כמות הבשר שנשים על שולחן החג ומה נאכל לצד הבשרים?
מנתוני משרד החקלאות עלה כי צריכת הדגים והבשר בפסח מזנקת. על פי הנתונים, הישראלי הממוצע מעדיף את דגי האמנון והסלמון. במקום השלישי נמצא דג הדניס, במקום הרביעי דג הטונה, ואחריו נסיכת הנילוס והקרפיון.
בחודש ממוצע צורך הישראלי כ-1.6 ק"ג דגים, כ-33% מתוכם דגים טריים. בפסח אשתקד עלתה צריכת הדגים ברשתות השיווק בכ-14% לעומת שאר ימות השנה. צריכת הדגים הקפואים עלתה ב-8% בפסח לעומת יתר ימות השנה, וצריכת הדגים הטריים עלתה בחג בכ-34%. במהלך ההכנות לחג, עולה הצריכה לאדם של דגי קרפיון טריים ומגיעה לכמעט פי-3 לעומת שאר חודשי השנה.
במסגרת ההכנות לקראת החג, נערכים מכוני התערובת ומגדלי הדגים להזנת הדגים במזון הכשר לפסח. מנתוני ארגון מגדלי הדגים עולה כי צפי הצריכה של דגי בריכות טריים במהלך הפסח הקרוב עומד על כ-1,500 טון, מתוכם כ-600 טון דגי קרפיון, כ-450 טון של דגי אמנון, כ-150 טון דגי בורי, כ-50 טון באס וכ-250 טונות של דגי בריכות טריים מזנים נוספים, ביניהם לברק, ברמונדי, פורל, מוסר, דניס בריכות ואדמונית.
במשרד החקלאות ציינו כי בישראל הצריכה הממוצעת לנפש של דגים, נכון לשנת 2022, עמדה על כ-19 ק"ג בשנה, לעומת הממוצע העולמי לשנים 2021-2019 העומד על 20.5 ק"ג לנפש. מנגד, בסין הצריכה הממוצעת בין השנים 2020-2018 הייתה 39 ק"ג לנפש בשנה, בצפון אמריקה 23.4 ק"ג ובאירופה 20.8 ק"ג לנפש בשנה.
עוד עולה מנתוני משרד החקלאות, כי הישראלי צורך מדי שנה כ-290 ביצים, ובחודש כ-24 ביצים בממוצע. בפסח אשתקד עלתה צריכת הביצים ברשתות השיווק בכ-13% בהשוואה לימי חול. ככלל, הישראלים מעדיפים לצרוך ביצים "רגילות" ורק כ-12.5% מהצריכה של ביצים ברשתות השיווק היא של ביצים "מיוחדות", כגון ביצי חופש, ביצי אומגה 3 וביצים אורגניות.
על פי נתוני מועצת הלול, מיוצרות בישראל מדי שנה כ-2.5 מיליארד ביצים, המגודלות על ידי כ- 2,870 מגדלים. מרבית המגדלים מתגוררים באזורים הצפוניים של הארץ, כאשר באזור הגליל מיוצרים כ-68% מהיקף הביצים בישראל.
על סמך השוואה בין 161 מדינות בשנת 2020, הולנד דורגה במקום הגבוה ביותר בצריכת ביצים לנפש עם כ-317 ביצים לנפש ואחריה סין ומקסיקו. בשנת 2022, עמדה הצריכה בארה"ב על 277.8 ביצים לנפש.
מנתוני משרד החקלאות גם עולה כי ממוצע הצריכה של בשר בקר בשנת 2022 (טרי, מצונן וקפוא) עמדה על כ-20.9 ק"ג לנפש. הישראלים צרכו אשתקד כ-196 אלף טון בשר בשנה, כ-39% מהכמות היא של בשר שנשחט בישראל וכ-61% מהכמות היא של בשר מיובא. בשנת 2022, לקראת חג הפסח, נצפתה עלייה בביקוש של כ-41% בהשוואה לממוצע כמות הבשר הנמכרת ברשתות השיווק ב"ימים רגילים".
צריכת הבשר בישראל לפי נתוני משרד החקלאות עמדה אשתקד על כ- 20.9 ק"ג לנפש, בעוד ממוצע הצריכה במדינות ה-OECD נמוך מישראל ועמד על 14.2 ק"ג לנפש בלבד. ארגנטינה מובילה במקום הראשון עם 36.9 ק"ג לנפש, במקום השני ארה"ב עם 25.3 ק"ג לנפש, ובמקום השלישי ברזיל - 24.6 ק"ג לנפש[4].
בענף העוף, בשנת 2022 הייתה הצריכה המקומית של עוף טרי בישראל הגבוהה בעולם ועמדה על כ-65.4 ק"ג לנפש בשנה. לקראת חג הפסח אשתקד נצפתה עלייה בביקוש לעוף של כ-32% ברשתות השיווק בהשוואה לממוצע כמות בשר העוף הנמכרת ברשתות השיווק ב"ימים רגילים". כיום, בענף העוף בישראל פועלים כ-580 מגדלים.
הצריכה המקומית של עוף טרי בישראל הגבוהה בעולם ועמדה על 64.9 ק"ג לנפש בשנה, בעוד הצריכה במדינות ה-OECD נאמדה ב-31.8 ק"ג לנפש בשנה. בארה"ב, המדורגת במקום השני, נצרכו 50.8 ק"ג לנפש בשנה ומלזיה במקום השלישי עם 49.7 ק"ג לנפש בשנה. הממוצע העולמי נאמד ב-14.9 ק"ג לנפש בלבד. צריכת העוף הגבוהה בישראל עשויה להיות מוסברת בכך שמזונות שונים מן החי שצורכים בעולם נצרכים בכמות הרבה יותר נמוכה מטעמי כשרות.
בענף היין, בישראל מגדלים כ-50 אלף טונות של ענבי יין בשנה על שטח של כ-63 אלף דונם. ייצור היין הישראלי עומד על כ-40 מיליון בקבוקי יין בשנה (כ-30 מיליון ליטר). ב-70% מהכרמים בישראל נטועים זני ענבים אדומים, כאשר הפופולריים ביותר הם קברנה סוביניון, קריניאן ומרלו.
לפי נתוני סטורנקסט, נמכרו בישראל כ-31.6 מיליון ליטרים של יין בשנת 2020, מדובר בעלייה של כ-36% במכירות היין בישראל בין השנים 2010 ל-2020. מהנתונים עולה עוד כי לצרכן הישראלי אין העדפה מובהקת בין יין אדום ללבן, כאשר יין אדום עומד על קצת מעל ל-50% מסך המכירות בישראל.
אולם, במרוצת השנים ניתן להבחין במגמת עלייה בצריכת יין לבן בישראל. בנוסף, נרשמה מגמת עלייה בצריכת יינות מבעבעים התואמת את המגמה העולמית. עוד עולה ננתוני משרד החקלאות, כי הישראלי הממוצע צורך כ-5.6 ליטרים של יין בשנה. זהו נתון נמוך בהשוואה למדינות העולם, בפרט מדינות אירופה וארה"ב.
לשם השוואה, בצרפת צריכת היין עומדת על כ-46 ליטרים בשנה. בפורטוגל, שיאנית העולם בצריכת יין לנפש, עומד הנתון על כ-51 ליטרים.