אספקת הדגים הממוצעת בישראל עומדת על כשמונה ק"ג לנפש בשנה ובשבוע הקניות שלקראת ראש השנה מזנקת הצריכה הממוצעת של דגים ברשתות השיווק בכ-42%. כך מסר משרד החקלאות, שפרסם נתונים לקראת חגי תשרי על צריכת המאכלים המאפיינים את ראש השנה וסוכות – דגים, בשר בקר, עוף, רימונים, תפוחי עץ ויין.
מהנתונים עולה, כי אספקת הדגים לנפש בישראל עומדת על כשמונה ק"ג בשנה, שמוערכים בכ-150 גרם בשבוע לאדם במונחי דג אכיל ("מפולט") כאשר כ-29% מכמות זו היא של דגים טריים. בשבוע הקניות לקראת ראש השנה (7 ימים לפני ערב החג) צופים במשרד החקלאות גידול חד של כ-42% בכמות צריכת הדגים ברשתות השיווק, לעומת שבוע ממוצע בימות השנה.
הדגים המובילים במכירות ברשתות השיווק בתקופת החג הם האמנון והסלמון, כאשר צריכת האמנון עומדת על 39% וצריכת הסלמון על 35%.
אחריהם מדורגים הקרפיון עם כ-4% ובמקום הרביעי דניס עם כ-3% מסך צריכת הדגים בשבוע הקניות לחג.
אספקת דגי המאכל בישראל עלתה בכ-57% בין השנים 2023-2013.
בשנת 2023, עמדה האספקה על כ-75 אלף טון דגים (במונחי דג אכיל), לעומת כ- 48 אלף טון בשנת 2013. כ-92% מהדגים הנצרכים בישראל, שהם כ-69 אלף טון, מיובאים, כאשר רובם קפואים. היתר, כ-6,000 טון מקורם מייצור מקומי, כאשר אלו דגים טריים בלבד.
הייצור המקומי של דגים נחלק לשלושה מקורות: בריכות הדגים כ- 81%, דיג בים התיכון ובכנרת כ-13%, וחקלאות ימית כ-6%.
ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם? כאמור, בישראל הצריכה הממוצעת לנפש נכון לשנת 2023 היא כשמונה ק"ג בשנה במונחי דג אכיל, שהם כ-20 ק"ג בשנה במונחי דג שלם, מעט מתחת לממוצע העולמי שנאמד בכ-20.8 ק"ג לנפש.
על פי נתוני ה-OECD-FAO, באסיה הצריכה הממוצעת בין השנים 2021-2023 הייתה 24.7 ק"ג לנפש בשנה, באפריקה 9.6 ק"ג לנפש בשנה, ביבשת אמריקה 16.7 ק"ג ובאירופה 20.9 ק"ג לנפש בשנה, במונחי דג שלם.
עוד עולה מנוני משרד החקלאות, על צריכת הבשר, האספקה הישראלית לנפש בשנת 2023 עמדה על כ-17.7 ק"ג בשר בקר בממוצע (טרי וקפוא) - ירידה של כ-12% לעומת השנה הקודמת.
בשנת 2023 נאמד היצע הבשר בכ-172 אלף טון בשר. את הבשר שנצרך בישראל ניתן לחלק לשלוש קטגוריות עיקריות: בשר טרי שנשחט בישראל (43%), בשר מצונן מייבוא (17%) ובשר קפוא מייבוא (40%), שני האחרונים מגיעים לישראל לאחר שחיטה בחו"ל. בשבוע הקניות לקראת ראש השנה, נצפית עלייה בביקוש ובצריכה של כ-54%, בהשוואה לממוצע כמות הבשר הנמכרת ברשתות השיווק בשאר ימות השנה.
לעומת ישראל, בה ממוצע הצריכה השנתי עומד על 17.7 ק"ג, הצריכה במדינות ה- OECD עומדת על 13.8 ק"ג לנפש בממוצע בלבד.
המדינות המובילות בעולם בצריכת בשר הבקר הן ארגנטינה, עם 30.8 ק"ג לנפש, ארה"ב - 25.2 ק"ג לנפש ומדינות צפון אמריקה, עם צריכה של 24.4 ק"ג לנפש.
לעומת זאת, הצריכה המקומית של עוף בישראל היא בין הגבוהות בעולם, ועומדת על כ-49 ק"ג לנפש בשנה.
כיום, בענף העוף המקומי (פטם) פועלים כ-590 מגדלים. לפי ניתוח נתוני מכירות ברשתות השיווק בשנת 2023, בשבוע הקניות לקראת ראש השנה, צריכת העוף עולה בכ-30% לעומת שבוע ממוצע בשאר ימות השנה.
צריכת העוף בישראל אף גבוהה יותר מממוצע המדינות המפותחות, שנאמד בכ-21.9 ק"ג לנפש בשנה על פי נתוני ה- OECD.
למרות זאת, צריכת העוף לנפש במדינות המפותחות גבוהה יותר מהממוצע העולמי, שעומד על 20.9 ק"ג לנפש בשנה בלבד.
את המקומות הראשונים יחד עם ישראל חולקות ארה"ב, עם צריכה של 35.7 ק"ג לנפש, פרו עם 33 ק"ג לנפש ואוסטרליה עם 30.3 ק"ג לנפש.
על פי נתוני משרד החקלאות, יבול הרימונים בעונת 2025/2024 מוערך בכ-40 אלף טון.במשך שנים רבות התרכז ענף הרימונים בעיקר בשיווק רימונים שלמים בתקופת חגי תשרי, והיקפו היה מצומצם ועמד על כ-3,500 דונם.נכון לשנת 2022, הענף עומד על כ-18 אלף מטעים מניבי פרי ועוד כאלף דונם מטעים צעירים המעובדים על ידי כ-200 מגדלים בכל רחבי הארץ.
במשרד החקלאות ציינו, כי ניתן לראות גידול משמעותי במכירת הרימונים ברשתות השיווק בשבוע לפני ערב החג. הכמות הנמכרת של רימונים בשבוע זה מהווה כ-18% מהכמות הנמכרת במהלך השנה כולה. אספקת הרימונים לנפש בישראל עומדת על כארבעה ק"ג רימונים בשנה, לרבות תוצרי רימון (כגון: מיץ רימונים).
על פי נתוני משרד החקלאות, בישראל כ-25 אלף דונם מטעי תפוחים נושאי פרי.
היבול של שנת 2023 עמד על כ-92 אלף טונות, והערכת יבול לעונת 2024 עומדת על כ-85 אלף טונות. הישראלי הממוצע אוכל בשנה כ-13.6 ק"ג תפוחי עץ. בשבוע הקניות לחג, צורכים כ-77% יותר תפוחים משבוע ממוצע במהלך ימות השנה. הזנים העיקריים הם: "סמיט" (ירוק), "חרמון סטרקינג" (אדום), "מוזהב" (צהוב), "פינק קריספי" (ורוד- ירוק) ו"גאלה" (אדום).
הייצור השנתי העולמי של תפוחים לשנת 2024 מוערך ב-83.7 מיליון טונות.
המדינות העיקריות המגדלות תפוחים הן: סין (45 מיליון טונות לשנה), האיחוד האירופי (12.2 מיליון טונות לשנה), ארה"ב (5 מיליון טונות לשנה) וטורקיה (4.9 מיליון טונות לשנה).הרוב המכריע, כ-90%, מהתפוחים בישראל מגודל באזור הצפון, בהרי הגליל והגולן בגבהים של לפחות 600 מטר. ייבוא התפוחים לישראל בשנת 2023 עמד על כ-38 אלף טונות, שהגיעו בעיקר מארה"ב, איטליה וצרפת.
מניתוח החטיבה למחקר, אסטרטגיה וכלכלה במשרד החקלאות, עולה עוד כי הישראלי הממוצע צורך כשישה ליטרים של יין בשנה.
בצרפת צריכת היין עומדת על כ-46 ליטרים בשנה. בפורטוגל, שיאנית העולם בצריכת יין לנפש, עומד הנתון על כ-51 ליטרים.
לצרכן הישראלי אין העדפה מובהקת בין יין אדום ללבן. אולם, במרוצת השנים ניתן להבחין במגמת עלייה בצריכת יין לבן בישראל ונצפית מגמת עליה בנטיעות של זני יין לבנים.
בישראל מגדלים כ-50 אלף טונות של ענבי יין בשנה על שטח של כ-65 אלף דונם. ייצור היין הישראלי עומד על כ-42 מיליון בקבוקי יין בשנה וכ-11 מיליון בקבוקי תירוש. ב-70% מהכרמים בישראל נטועים זני ענבים אדומים, כאשר הפופולריים ביותר הם קברנה סוביניון, קריניאן ומרלו.