הגל החדש של התייקרויות במשק הישראלי לא מראה סימני עצירה, והפעם הפגיעה היא ישירות בכיס של כל משפחה ישראלית. חברת יכין, השולטת כיום בשוק השימורים בישראל, הודיעה על העלאת מחירים של עד 10% שתיכנס לתוקף בינואר. מדובר במכה כואבת במיוחד לצרכנים, שכן שימורי הירקות הם מרכיב בסיסי בכל מטבח ישראלי.
הסיפור העצוב של שוק השימורים בישראל מתחיל בפחית תירס פשוטה. מי שעדיין זוכר את המחיר של חמישה שקלים לפחית של 335 גרם, יתקשה להאמין שהיום אותה פחית בדיוק נמכרת ב-11.90 שקל. וזה לא עוצר רק התירס - כל מדף השימורים הפך לפחות נגיש: אפונה וגזר, חומוס, ואפילו המלפפונים החמוצים האהובים של בית השיטה, שהיו בעבר בכל בית, נמכרים היום במחירים שנושק ל-17 שקלים.
המצב מחמיר במיוחד לאור העובדה שיכין היא כמעט השחקן היחיד בשוק, במיוחד אחרי סגירת מפעל ויטה פרי הגליל, שהיה המתחרה העיקרי שלה. אמנם בשוק יש עוד שחקנים, כמו קבוצת יבנה, בית השיטה וסוגת, אבל מנסיון עבר הן צפויות ליישר קר ולהעלות מחירים בתחילת השנה.
אז מה עושים?
יש כמה דרכים להתמודד עם עליית המחירים. ראשית, כדאי לאמץ כלל אצבע פשוט: אם יקר - לא קונים. במגזר החרדי, הם אלופים בזה ולכן ברשתות השיווק שלהם, דוגמת "אושר עד" ו"יש חסד". ב"אושר עד" ניתן למצוא את אותם מוצרים תחת המותג "פרי מבורך" במחירים הנעים על טווח של 6.90-9.90 שקלים לפחית, לעומת 11-12 שקלים ברשתות החילוניות.
אפשרות נוספת היא לפנות למוצרי יבוא. יש היום ברשתות מוצרים שמציעים את אותה התמורה במחירים זולים משמעותית. למשל מוצרים של ויליפוד, ייבוא מסין וכדומה.
בשורה התחתונה, שוב האחריות נופלת עלינו הצרכנים ועל מידת הערנות שלנו. בעוד שפעם היינו זורקים לעגלה פחית שימורים בלי לחשוב פעמיים, היום כל קנייה דורשת תכנון מוקדם, השוואת מחירים, וחיפוש אחר אלטרנטיבות. אולי זה באמת הזמן לחזור לירקות טריים, או לפחות להתחיל לתכנן את הקניות שלנו בהתאם למבצעים והנחות. מה שבטוח - המחירים החדשים בשוק השימורים מוכיחים שוב שיוקר המחיה בישראל ממשיך להכות בכיס של כולנו, גם במוצרים הבסיסיים ביותר.