משבר האקלים והביקוש העולה מובילים לזינוק חסר תקדים במחירי הקפה העולמיים. המחיר הסיטונאי של פולי קפה זינק ביותר מ-30% מאז תחילת נובמבר, ובאמצע דצמבר שבר שיא בן 47 שנים כשהגיע ליותר מ-3.30 דולר לחצי קילו.

המשמעות לישראל צפויה להיות דרמטית. שוק הקפה המקומי, המגלגל כ-1.5 מיליארד שקלים בשנה, צפוי לספוג את העלייה העולמית במחירים. על פי נתוני סטורנקסט, מכירות הקפה ברשתות השיווק בישראל עומדות על כמיליארד שקלים בשנה, כשהקפה הנמס מוביל עם מכירות של כ-460 מיליון שקלים. העלייה העולמית במחירים צפויה להשפיע במיוחד על סגמנט הקפסולות, המהווה כיום כ-40% מהשוק הכספי בישראל.

למרות היותו אחד המשקאות הנצרכים ביותר בעולם, קפה יכול לגדול רק בתנאים ספציפיים מאוד, הדורשים אקלים ערפילי, לח וטרופי, עם אדמה עשירה נקייה ממחלות. למעט כמות קטנה שגדלה בהוואי, ארצות הברית כמעט ואינה מייצרת קפה באופן מקומי והיא יבואנית פולי הקפה הגדולה בעולם. מיעוט מקורות האספקה הופך את מחירי הקפה העולמיים לרגישים במיוחד להשפעות של מזג אוויר קיצוני.

הסיבה העיקרית למשבר הנוכחי היא בצורת חמורה בברזיל, יצואנית הקפה הגדולה בעולם, שפגעה קשות ביבול השנה ועלולה לאיים גם על היבול בשנה הבאה. במקביל, בווייטנאם, בצורת חמורה שלאחריה באו גשמים כבדים פגעו במאגרי הרובוסטה הגדולים בעולם, זן המשמש בעיקר לקפה נמס.

פולי קפה (צילום: יח''צ חו''ל)
פולי קפה (צילום: יח''צ חו''ל)

"לאורך זמן, נראה מחירים גבוהים בהרבה", אומר תליאון טרמיין, מנכ"ל ומייסד-שותף של Pachamama Coffee בקליפורניה לניו יורק טיימס. "ההיצע לא עומד בביקוש". טרמיין, שמוכר את פולי הקפה המיוחדים שלו במחיר גבוה ממחיר השוק העולמי, רוצה שלקוחותיו יתייחסו לקפה כמוצר יוקרה וישלמו בהתאם, כדי שהחקלאים שמגדלים את הפולים שלו במדינות כמו פרו, ניקרגואה ואתיופיה יוכלו לכסות את העלויות שלהם.

במקביל לירידה בייצור, הביקוש העולמי ממשיך לעלות, בין השאר בגלל העלייה בצריכת הקפה בסין. דו"ח ממשרד החקלאות האמריקאי מיוני מצא שצריכת הקפה בסין עלתה ביותר מ-60% בחמש השנים האחרונות.

חברות הקפה הגדולות כבר מתכוננות: נסטלה, יצרנית הקפה הגדולה בעולם, הודיעה בחודש שעבר שבכוונתה להעלות את מחירי הקפה בשנה הבאה ולהקטין את גודל האריזות. גם J.M. Smucker, הבעלים של מותגי הקפה Folgers ו-Dunkin' Donuts, הודיעה על העלאות מחירים באוקטובר.

לדברי קבון ריני, פרופסור באוניברסיטת רטגרס החוקר את ייצור הקפה, ייקח עד שנתיים עד שיבול הקפה בברזיל יתאושש מהבצורת. אך הוא מודאג שמחירי הקפה תקועים במסלול עלייה, בדומה לגידולים יקרי ערך אחרים שהושפעו משינויי האקלים. "במובנים מסוימים, זה סימן למה שעומד לבוא", אומר ריני. "האזורים המתאימים לגידול קפה יצטמצמו עם הזמן" בגלל התחממות כדור הארץ ופרקטיקות כמו בירוא יערות ימשיכו לאיים על קיימות התעשייה.

סקוט קונארי, נשיא Carrboro Coffee Roasters, חברה עצמאית בצפון קרוליינה, מודאג מהתנודתיות במחירים. "מבחינת קיימות התעשייה", הוא אומר, "זה לא בריא". בעבר, הוא התמודד עם התנודתיות על ידי העלאת מחירים הדרגתית - פחות מדולר בכל פעם עבור כוס קפה בבתי הקפה הדגל שלו ועבור שקית פולים. לשנים הקרובות, הוא מודאג בעיקר מעליות גדולות בעלויות ההובלה והאחסון.