יום החומוס הבינלאומי הוא סיבה נהדרת לתת כבוד למלך המטבח, המוצר שתמצאו כמעט בוודאות במקררים במשקי בית ברחבי ישראל. לרגל המאורע המרגש ומעורר התאבון, הרי לכם מתכון למי שמאס במוצרים התעשייתיים, וכן מתכונים נוספים לשתי מנות תוספת שישתלבו נהדר עם צלחת עשירה של חומוס, באדיבות שף טל כהן, ממסעדת סילו בחולון.
חומוס
החומרים:
500 גרם גרגירי חומוס מבושלים ורכים מאוד
220 גרם טחינה גולמית
3 גרם מלח לימון
3 גרם מלח
7 גרם סוכר
200 מ"ל מים קרים
אופן ההכנה:
משרים את גרגירי החומוס במים למשך כ־14 שעות. לאחר מכן שוטפים ומבשלים בסיר עם מים פי שניים בגובה לעומת גרגירי החומוס על רתיחה למשך שעתיים.
כעבור שעתיים מוסיפים שקית אבקת אפייה (לריכוך הגרגירים) ומבשלים למשך חצי שעה נוספת. מוסיפים את שאר החומרים וטוחנים הכל יחד בעזרת בלנדר מוט חשמלי עד לקבלת מרקם חלק.
סלט עגבניות פיקנטי
החומרים:
1 עגבנייה חתוכה לקוביות
1 פלפל ירוק חריף חתוך לטבעות
15 עלי נענע או מנטה
15 עלי כוסברה
1/4 בצל סגול חתוך לקוביות
3 כפות שמן זית
3 כפות מיץ לימון טרי
1/2 כפית מלח
מעט פלפל שחור גרוס דק
חופן קטן של קרוטונים
אופן ההכנה:
מערבבים את כל המרכיבים, למעט הקרוטונים, ומניחים על החומוס במרכזו, לאחר שפתחנו את החומוס בצלחת רחבה. מעל מפזרים את הקרוטונים.
נקניקיות מרגז ושברי שקדים
החומרים:
2 נקניקיות מרגז צלויות על הגריל או במחבת
1/2 בצל חתוך דק מוקפץ בשמן זית
חופן קטן של פטרוזיליה קצוצה
1/2 עגבנייה מגוררת על פומפייה
3 כפות שברי שקדים קלויים
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
צולים את נקניקיות המרגז על הגריל או במחבת, וחותכים אותן לטבעות. במקביל, מחממים מחבת עם מעט שמן זית, מוסיפים את הבצל ומתחילים להשחים אותו.
מוסיפים את המרגז ומקפיצים. מורידים מהאש כעבור 2־3 דקות, מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה, מעט מלח ומעט פלפל שחור גרוס דק. בצלחת רחבה, פותחים את מנת החומוס, במרכזה מניחים את התבשיל, עם כף מפזרים את העגבנייה המגוררת, מפזרים שקדים קלויים ומזלפים שמן זית.
כמה עובדות מעניינות על חומוס
* לפי מסורות אסלאמיות נטען כי צלאח א־דין המציא את החומוס במתכונתו הנוכחית.
* השם העברי הקדום לגרגיר חומוס הוא חמצה (במקור מהמילה חֻמֻּץ בערבית).
* החומוס הוא קטנייה עשירה בחלבון (10 גרם חלבון ל־100 גרם), יותר מביצה וחלב.
* גרגירי חומוס עשירים גם בסיבים תזונתיים, ברזל, סידן ומינרלים נוספים החיוניים לבריאות העצם: אבץ, נחושת, מנגן וחומצה פולית החיונית לבניית דנ”א וחומצות אמינו.
* הצרכן הישראלי הוא צרכן החומוס הגדול בעולם, בישראל אוכלים מעל 30 אלף טון בשנה.
* בישראל מגדלים את רוב זני החומוס בגליל – זהבית, ירדן, בר, ברעם, יאיר ונריה – אשר פותחו בישראל בהתאם לתנאי מזג האוויר המקומי. הזנים קרויים על שם חוקריהם או קרובי משפחתם.