התנובה השנתית לפרה בישראל עמדה אשתקד על כ־11,642 ליטר, כלומר כ־32 ליטר ביום בממוצע. כך עולה מסיכום נתוני מועצת החלב ומשרד החקלאות שפורסמו לקראת חג השבועות.
מספר הרפתות בישראל עמד בסוף שנת 2021 על 686 לעומת 954 בסוף שנת 2011 ו־1,321 בשנת 2000. עוד עולה מנתוני משרד החקלאות כי צריכת חלב בישראל לנפש ירדה בכ־19% בין השנים 2005־2020 – מ־38.5 ל־30.81 ליטר בממוצע לנפש בשנה.
לעומת זאת, בשנים 2005־2020 חל זינוק של כ־300% בצריכת משקאות תחליפי חלב על בסיס סויה, אורז ושיבולת שועל – מ־0.66 ל־2.64 ליטרים בממוצע לנפש בשנה.
מסיכום נתוני החטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות, ב־2020 נצרכו בישראל 24.5 מיליון ליטר של משקאות תחליפי חלב, כלומר כ־8% מהצריכה הכוללת של חלב שתייה, משקאות חלב ותחליפיו - עלייה של כ־40% במכר הקמעונאי של משקאות תחליפי החלב בישראל בתוך שנה אחת בלבד.
אזור המרכז הוביל בצריכת תחליפי החלב, כאשר תל אביב וגוש דן עמדו בראש - כ־5.44 ליטרים לנפש (פי שניים מהממוצע הארצי) לעומת 1.9 ליטרים בלבד באזור הדרום ורק 1.2 ליטרים לנפש באזור הצפון ללא חיפה.
בתוך כך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של שירותי בריאות כללית במחוז דן־פתח תקווה מריאנה אוברך ציינה כי שבועות – חג הגבינות ומוצרי החלב - עשיר בסידן אך גם בקלוריות. גבינות שמנת בעלות 30% שומן מכילות כ־300 קלוריות ל־100 גרם, ובחפיסת גבינה צהובה בת כ־100 גרם יש כ־330 קלוריות.
בפרוסת גבינה צהובה בת כ־25 גרם יש כ־81 קלוריות, השוות למנת חלב ממוצעת. בפרוסת עוגת גבינה של 9% שומן בתוספת קצפת ושמנת מתוקה יש כ־400־500 קלוריות, וביחידת בלינצ'ס במילוי גבינה יש כ־200־250 בממוצע (תלוי בסוג המילוי).
עם זאת, כמות הקלוריות במוצרי חלב בעלי אחוזי שומן נמוכים יותר היא מופחתת, ואלו מכילים כמויות גבוהות יותר של סידן. בפרוסת עוגת גבינה של 5% שומן, יש כ־200 קלוריות.
שבועות במספרים
- פרה בישראל מייצרת בשנה כ־11,642 ליטר חלב
- בתל אביב ובגוש דן צורכים חלב פי שניים מהממוצע הארצי
- ב־15 השנים האחרונות חל זינוק של כ־300% בצריכת תחליפי חלב