1. בספטמבר הוא תאריך מיוחד, המסמל התחלה חדשה שמלווה בהמון התרגשות. אולי עם החזרה למסגרות נצליח לשמור על משהו יציב, מוכר וחשוב לנפש ילדינו. עם החזרה לבית הספר, חוזר גם הכריך. כיום, יותר מתמיד, מקפידים הורים על איכות הכריך, שיהיה בעל ערכים תזונתיים גבוהים, לא רק ממרח טעים ומתוק כמו שוקולד או חמאת בוטנים. כיום ההורים משקיעים זמן ומחשבה בבניית החלק הקולינרי שמתאים ליום לימודים.
אני למדתי לא להיכנס למאבקים עם הילדים לגבי ארוחת עשר. את הכריך עם הממרח המתוק הכנתי פעם בשבוע ובשאר ימי השבוע ציידתי אותם בכריכים איכותיים יותר מבחינה תזונתית. השבוע בחרתי להציע לכם להכין ממרחים/מטבלים, שיכולים להיות בסיס מצוין לכריכים.
מטנדורי סטיקס ועד חומוס בעבודת יד: שתי עסקיות משתלמות במיוחד
יופי טופו: ממש לא רק כתחליף לבשר
הממרחים עשירים בצבע, מרקם וטעם, ואפשר לגוון אותם בתוספות. לצד ארבעה מתכונים קלים ומהירי הכנה לממרחים, בחרתי להציע כאן גם מתכון ללחמניות מצוינות, שאפשר להכין מראש ולהקפיא, ובנוסף, צירפתי טיפים להכנת כריכים טעימים.
למתכונים נוספים היכנסו לאתר של פסקל
והכי חשוב: כשאתם שולחים עם הילדים קופסת אוכל צבעונית, טמנו בתוכה פתק קטן מעוטר בברכות ליום מושלם. ושתהיה שנת לימודים טובה ופורייה.
10. כללים לכריך המושלם
1. הלחם. לחמנייה, פיתה, לחם - גיוון הוא שם המשחק. וכשאתם מכינים לילדים
כריכים מלחמים שונים, הכינו אותם מפעם לפעם בלחמים שאינם עשויים מקמח
לבן. הקפידו שיהיה לכם במקפיא לחם פרוס.
2. המלית. המלית צריכה להיות לחה ועסיסית, וכדאי שתהיה עשירה בחלבונים,
למשל גבינות, טונה, נקניקים וביצים בסוגי הכנה שונים.
3. לחות מול רטיבות. אין להניח מרכיבים רטובים ישירות על הלחם (למשל
עגבנייה), אלא למרוח לפני כן שכבה עבה ואחידה של ממרחים כמו פסטו, מיונז,
חרדל, טחינה או שמן זית.
4. ירקות. כדאי לשלב בכריך ירקות כמו חסה, עגבניות, נבטים, מלפפונים
טריים או כבושים, זיתים ועוד. הם עשירים בוויטמינים ובסיבים תזונתיים,
ומשתלבים נהדר עם נקניקים, גבינה צהובה, ביצים קשות ואומלטים.
5. עטיפה. עטפו את הכריך בניילון נצמד או בנייר פרגמנט.
6. אריזה נכונה. הניחו את הכריכים בקופסת פלסטיק קשיחה, כך תשמרו על צורתם ורעננותם.
7. קופסת ההפתעות. כדאי להוסיף לקופסה פירות או ירקות העונה, כשהם קלופים וחתוכים.
8. הכינותי מראש. יש בקרים מאוד לחוצים, צריך להספיק להתארגן ולהגיע בזמן למסגרות הלימודים ולעבודה. כדי למנוע רגעי משבר כדאי לשמור במקפיא לחם פרוס, להוציא אותו בבוקר, וכשהוא קפוא למרוח עליו ממרחים, להניח את התוספות הרצויות, לעטוף בניילון נצמד ולהכניס לקופסה. עד ארוחת עשר הפרוסות יפשירו והלחם יהיה רך כאילו נאפה עכשיו.
9. שתייה. לא לשכוח לשלוח עם הילדים בקבוק מים. ולא, לא מים ממותקים.
10. כסף. לשלוח כסף עם הילדים לקניות בקפיטריה? עדיף שלא. הכינו את הכריכים בבית ושמרו על בריאות הילדים ועל כספכם.
לחמניות אובליות
החומרים (ל־20־24 יחידות קטנות):
• 1 ק"ג קמח כוסמין מנופה
• 50 גרם שמרים לחים
• ½ כוס סוכר
• 1 כף סילאן
• ½ כוס שמן
• 2 כפות "מחמאה"
• 1 כפית מלח
• 2½־3 כוסות מים פושרים
לבזיקה:
• ½ כוס קמח מנופה
אופן ההכנה:
מערבבים בקערה את הקמח, השמרים, הסוכר, השמן, הסילאן, ה"מחמאה" והמלח.
מוסיפים בהדרגה ותוך כדי לישה את המים. לשים (אפשר במערבל חשמלי) עד
שהבצק אחיד וחלק. במידת הצורך אפשר להוסיף עוד רבע כוס נוזלים.
משהים לתפיחה במקום חמים במשך שעה עד שעה וחצי, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
מחלקים את הבצק ל־20־24 חלקים שווים ויוצרים מכל חלק צורה אובלית קטנה.
מניחים את הלחמניות ברווחים בתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה, בוזקים
עליהן מעט קמח וחורצים שניים־שלושה חתכים לאורך כל לחמנייה. מתפיחים במשך
כ־15 דקות. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני־גבוה (200 מעלות) במשך
כ־25 דקות. מצננים היטב.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כחצי שעה, לא כולל זמני התפחה
סוג המנה: פרווה
ממרחים לכריכים
• סלט ביצים
• 1 בצל לבן קצוץ דק (אפשר מטוגן)
• 5 ביצים קשות
• 1 כפית שטוחה חרדל
• 1 כף גדושה מיונז
• 1 כף מיץ לימון
• מלח ופלפל שחור, לפי הטעם
• 4־3 כפות עירית קצוצה
אופן ההכנה:
מגררים בפומפייה דקה את הביצים. מניחים בקערה בינונית, מוסיפים את יתר
החומרים, מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול. מעבירים לכלי שניתן לסגירה
הרמטית ושומרים במקרר.
• ממרח פלפלים אדומים
• 6 פלפלים אדומים קלויים וקלופים
• 2 גזרים מבושלים עם 3 שיני שום
• 2 כפות שמן זית
• ½ כפית הריסה
• מלח, לפי הטעם
• 1 כפית פפריקה מתוקה בשמן
אופן ההכנה:
מניחים בקערה את כל החומרים וטוחנים בעזרת בלנדר מוט, עד לקבלת משחה
חלקה. מעבירים לכלי וסוגרים היטב. שומרים במקרר עד שבוע.
• גבינה לבנה עם עשבי תיבול וזיתים
החומרים (לצנצנת של 350 מ"ל, מתאימה להכנת 10־15 כריכים):
• 15 עלי אורגנו
• 5 עלי בזיליקום
• 100 גרם זיתי קלמטה או זיתים ירוקים או שחורים ללא גלעינים
• 250 גרם גבינה לבנה 5%
• מלח פלפל, לפי הטעם
אופן ההכנה:
שוטפים היטב את עשבי התיבול ומייבשים במייבש מתאים או במגבת. קוצצים דק
ומניחים בקערה בינונית. קוצצים דק את הזיתים המגולענים ומוסיפים לקערה.
מערבבים ומוסיפים את הגבינה. מתבלים במעט מלח ופלפל, טועמים ומתקנים
תיבול בהתאם. מערבבים עד לקבלת מרקם אחיד. מעבירים לצנצנת, סוגרים היטב
ושומרים במקרר עד לשימוש.
• ממרח שקדים, אגוזים וסילאן
זהו ממרח מזין ועשיר. לפעמים אני מכינה כמות גדולה ומשתמשת בו גם במילוי
עוגיות. אפשר להמיר את השקדים בבוטנים קלויים או לשלב בין אגוזים שונים.
החומרים (לצנצנת של 350 מ"ל, מתאימה להכנת 10־15 כריכים):
• 80 גרם שקדים מולבנים טחונים עד כדי אבקה
• 180 גרם טחינה גולמית
• 50 גרם סילאן או דבש
• ¼ כפית קינמון
• ½ כוס אגוזי מלך טחונים
אופן ההכנה:
בקערה בינונית מערבבים את כל החומרים עד לקבלת מרקם אחיד ונוח למריחה.
מכניסים לצנצנת, סוגרים ושומרים במקרר עד לשימוש.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כרבע שעה
סוג המנה: פרווה (או חלבית בבחירה בממרח הגבינה)