כוסברה, הידועה גם בשם גד השדה או פטרוזיליה סינית, היא ירק פופולרי שמקורו באזור הים התיכון. הצמח כולו אכיל, אך בעיקר משתמשים בעלים ובזרעים שלו כתבלין.

בארצות הברית, הזרעים מכונים "כוסברה" והעלים "סילנטרו". לצמח זה יש מגוון יתרונות בריאותיים מרשימים, הודות לתכולה העשירה של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון.

כוסברה (צילום: אינג'אימג')
כוסברה (צילום: אינג'אימג')

מה הופך את הכוסברה למיוחדת כל כך?

אוצר של ויטמינים ומינרלים: הכוסברה עשירה בוויטמין K החיוני לבריאות העצמות, ויטמין C החשוב למערכת החיסון, ויטמין A התורם לבריאות העיניים, ובנוסף, היא מכילה מגנזיום, ברזל וסידן.

נוגדי חמצון רבי עוצמה: נוגדי החמצון שבכוסברה מסייעים בהגנה על התאים מפני נזקי רדיקלים חופשיים, ומפחיתים את הסיכון למחלות כרוניות כמו סרטן ומחלות לב.

תכונות אנטי-דלקתיות: לכוסברה תכונות אנטי-דלקתיות המסייעות בהפחתת דלקת בגוף, הקשורה למגוון רחב של מחלות.

ויסות רמות הסוכר בדם: מחקרים מצביעים על כך שכוסברה עשויה לסייע בוויסות רמות הסוכר בדם, מה שהופך אותה לתוספת מועילה לתפריט של אנשים הסובלים מסוכרת.

בריאות לב וכלי דם: כוסברה תורמת לבריאות הלב בכך שהיא מסייעת להוריד את לחץ הדם, מפחיתה את רמות הכולסטרול הרע ומסייעת לשמור על כלי הדם גמישים.

כוסברה מיובשת (צילום: אינג'אימג')
כוסברה מיובשת (צילום: אינג'אימג')

ערך תזונתי בכפית אחת של עלי כוסברה מיובשים (בערך):

קלוריות: 2
חלבון: פחות מ-1 גרם
שומן: פחות מ-1 גרם
פחמימות: פחות מ-1 גרם
סיבים תזונתיים: פחות מ-1 גרם
סוכר: פחות מ-1 גרם

עשירה בוויטמינים, כוסברה (צילום: אינג'אימג')
עשירה בוויטמינים, כוסברה (צילום: אינג'אימג')

השימושים הרבים של כוסברה:

במטבח: כוסברה משמשת כתיבול טרי או יבש במגוון רחב של מאכלים, החל מסלטים ועד למרקים ותבשילים.

ברפואה העממית: במשך מאות שנים, כוסברה שימשה ברפואה העממית לטיפול במגוון בעיות בריאות, כמו בעיות עיכול, כאבי ראש ודלקות.

בתעשיית הקוסמטיקה: שמן אתרי של כוסברה משמש בתעשיית הקוסמטיקה בשל תכונותיו האנטי-בקטריאליות והאנטי-דלקתיות.

זרעי כוסברה (צילום: אינג'אימג')
זרעי כוסברה (צילום: אינג'אימג')

כיצד לשלב כוסברה בתפריט?

סלטים: הוסיפו עלי כוסברה טריים לסלטים ירוקים או לסלט פירות.
מוקפצים: השתמשו בכוסברה טרייה לקישוט מוקפצים אסיאתיים.
מרקים ותבשילים: הוסיפו זרעי כוסברה שלמים או טחונים למרקים ותבשילים כדי להעשיר את הטעם.
מטבלים וסלסות: הכינו מטבלים וסלסות על בסיס כוסברה, כמו סלסת עגבניות או מטבל יוגורט.
משקאות: הוסיפו עלי כוסברה טריים למשקאות כמו מים קרים.

לסיכום, כוסברה היא לא רק תבלין טעים, אלא גם אוצר של בריאות. שילוב שלה בתפריט היומיומי יכול לתרום לשיפור הבריאות הכללית ולמניעת מחלות.