שמן זית כתית מעולה, המוכר גם בשם EVOO (Extra Virgin Olive Oil), הוא אחד המרכיבים המרכזיים בתזונה הים תיכונית, הנחשבת לאחת הבריאות ביותר בעולם.
מחקרים רבים מצביעים על היתרונות הבריאותיים הרבים של שמן זה, החל מהפחתת דלקות ועד להגנה מפני מחלות לב וסרטן. בואו נצלול לעומק ונגלה מדוע כדאי לשלב את ה"זהב הנוזלי" הזה בתפריט היומי שלנו, כף לפי מאמר שפורסם באתר Cleveland Clinic על ידי הדיאטנית ג'וליה זומפאנו.
מהו בעצם שמן זית כתית מעולה?
שמן זית כתית מעולה הוא הסוג האיכותי ביותר של שמן זית. בניגוד לסוגים אחרים של שמן זית, הוא מופק בתהליך מכני קר ללא שימוש בחום או כימיקלים. זה מה שמאפשר לו לשמור על הטעם העשיר והערכים התזונתיים הגבוהים שלו.
היתרונות הבריאותיים המרכזיים:
עשיר בנוגדי חמצון - שמן זית כתית מעולה מכיל יותר מ-20 סוגים של פוליפנולים, תרכובות צמחיות הידועות ביכולתן להגן על הלב ולהפחית דלקות בגוף. נוגדי החמצון הללו פועלים כמגן סביב תאי הגוף, מגנים עליהם מפני נזקי חמצון ומאטים את תהליכי ההזדקנות.
מקור לשומנים בריאים - השמן מכיל בעיקר שומן חד-בלתי רווי, סוג של שומן בריא שנקשר ליתרונות רבים כמו הגנה מפני דלקות מזיקות, הורדת רמות הכולסטרול ה"רע" (LDL) והפחתת לחץ הדם. חשוב לציין כי יתרונות אלו מושגים כאשר משתמשים בשמן זית כתחליף לשומנים רוויים, ולא כתוספת לתזונה עתירת שומן.
הפחתת דלקות - אחד מנוגדי החמצון העיקריים בשמן זית כתית מעולה הוא האולאוקנטל, בעל תכונות אנטי-דלקתיות חזקות עד כדי כך שהשוו אותו לאיבופרופן. גם החומצה האולאית, המרכיב העיקרי בשמן, ידועה ביכולתה להפחית דלקות.
הגנה מפני סרטן - מחקרים מראים כי התרכובות ונוגדי החמצון בשמן זית כתית מעולה עשויים לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן. האולאוקנטל, למשל, נמצא כבעל תפקיד בגרימת מוות תאי של תאי סרטן. חשוב להדגיש כי אין זה אומר ששמן זית הוא תרופת פלא למניעת סרטן, אלא שכחלק מתזונה בריאה, הוא יכול לסייע לגוף להילחם במחלות.
טוב לבריאות הלב וכלי הדם - שמן זית כתית מעולה נחקר רבות מבחינת ההשפעה שלו על בריאות הלב. נמצא כי הוא מסייע בהפחתת שומנים בדם ולחץ דם, שני גורמים משמעותיים לבריאות הלב. הפוליפנולים שבו מגנים מפני טרשת עורקים, שבץ ומחלות לב וכלי דם. החומצה האולאית, המרכיב העיקרי בשמן, מסייעת בהורדת הכולסטרול ה"רע", העלאת הכולסטרול ה"טוב" והפחתת הסיכון למחלות לב ושבץ.
עשוי לתרום לאריכות ימים - מחקר משנת 2022 מצא כי צריכה גבוהה של שמן זית הייתה קשורה לסיכון נמוך ב-8% עד 34% למוות הקשור למחלות. באופן ספציפי, משתתפים שצרכו שמן זית היו בסיכון נמוך ב-19% למות ממחלות לב וכלי דם ובסיכון נמוך ב-17% למות מסרטן, בהשוואה לאנשים שכמעט ולא צרכו שמן זית.
כיצד לשלב שמן זית כתית מעולה בתזונה היומית?
בישול: השתמשו בשמן זית כתית מעולה כתחליף לשמנים אחרים פחות בריאים.
סלטים: טפטפו מעט שמן על הסלט במקום רטבים מוכנים.
טבילה: השתמשו בו כמטבל ללחם מחיטה מלאה.
אפייה: נסו לשלב אותו במתכוני אפייה, אם כי יש לזכור שהטעם שלו עלול להיות חזק מדי לחלק מהמאפים.
כמה שמן זית כתית מעולה כדאי לצרוך?
דיאטנים ממליצים על צריכה של 1 עד 4 כפות שמן זית כתית מעולה ביום. עם זאת, הכמות המדויקת תלויה בגורמים רבים כמו גיל, מין, משקל, רמת הפעילות הגופנית וצרכים קלוריים כוללים. חשוב לזכור כי למרות יתרונותיו הרבים, שמן זית הוא עדיין מקור קלורי משמעותי, ולכן יש לצרוך אותו במידה כחלק מתזונה מאוזנת.
איך לבחור שמן זית כתית מעולה איכותי?
כדי להבטיח שאתם בוחרים שמן זית כתית מעולה באיכות גבוהה, חפשו מותגים שנבדקו לטוהר ואיכות ועומדים בתקנים שנקבעו על ידי המועצה הבינלאומית לשמן זית (IOC). בישראל, שמני זית המיוצרים ועומדים בתקנים אלה יישאו חותמת "תו איכות".
לסיכום, שמן זית כתית מעולה הוא הרבה יותר מסתם שמן בישול. זהו מזון-על עם יתרונות בריאותיים מרשימים, החל מהגנה על הלב ועד להפחתת הסיכון למחלות כרוניות.
שילובו בתפריט היומי, כחלק מתזונה מאוזנת ואורח חיים בריא, יכול לתרום משמעותית לבריאותנו ואיכות חיינו. אז בפעם הבאה שאתם מתלבטים איזה שמן לבחור, זכרו את כל היתרונות המדהימים של ה"זהב הנוזלי" הזה ובחרו בשמן זית כתית מעולה.