פלפל שחור, שמקורו במילה הסנסקריטית "פיפאלי", היה ידוע בעבר כ"זהב שחור". זהו אחד התבלינים המבוקשים ביותר לאורך ההיסטוריה בזכות השפעותיו בתיבול מאכלים והשימוש בו כחומר משמר. מלבד תכונותיו הקולינריות, פלפל שחור מציע גם מגוון יתרונות בריאותיים.

הפלפל השחור (או בשמו המדעי Piper nigrum), מקורו ביערות הטרופיים של חוף מלאבר בדרום-מערב הודו, באזורי קראלה, גואה וקרנטקה. התבלין הוא למעשה פרי הבוסר המיובש של צמח מטפס, וצבעו משתנה בהתאם למועד הקטיף. הפלפל השחור הוא נפוץ ביותר ומיוצר על ידי קטיף גרגירים כמעט בשלים וייבושם עד להשחרה.

פלפל שחור (צילום: אינג'אימג')
פלפל שחור (צילום: אינג'אימג')

פלפל שחור היה מצרך פופולרי ביוון וברומא העתיקות, וזכה לפופולריות רבה עוד יותר בימי הביניים והרנסנס. כיום, וייטנאם מייצרת כ-39% מהפלפל השחור העולמי, אינדונזיה כ-15%, והודו וברזיל כ-10% כל אחת.

יתרונות בריאותיים

פלפל שחור מכיל תרכובות ביו-אקטיביות, כאשר הפיפרין שבו הוא החשוב ביותר. פיפרין הוא אלקלואיד טבעי המעניק לפלפל את טעמו החריף ואת תכונותיו הבריאותיות:

- נוגד חמצון: מפחית סיכון למחלות כרוניות כמו טרשת עורקים, מחלות לב וכלי דם ומצבים נוירולוגיים.
- משפר ספיגת חומרים מזינים: מגביר את הזמינות הביולוגית של רכיבי תזונה בגוף.
- עיכול ובריאות מעיים: מעודד ייצור חומצה הידרוכלורית בקיבה, משפר עיכול וספיגת מזון, ומפחית אי-נוחות וגזים במעיים.
- תמיכה במערכת החיסון: מחזק תאי דם לבנים ומסייע בהגנה מפני חיידקים ווירוסים.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

פלפל שחור (צילום: אינג'אימג')
פלפל שחור (צילום: אינג'אימג')

ערכים תזונתיים

פלפל שחור מכיל מגוון ויטמינים ומינרלים, כולל ויטמינים K, E, A, ויטמיני B, מנגן, נחושת, ברזל, סידן, זרחן, אשלגן, סלניום, אבץ וכרום.

כפית אחת של פלפל שחור מכילה:

6 קלוריות
1 גרם פחמימות
1 גרם סיבים
13% מהצריכה היומית המומלצת של מנגן
3% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין K

אזהרות

פיפרין עלול ליצור אינטראקציות עם תרופות מסוימות. מומלץ להתייעץ עם רופא לפני שילוב פלפל שחור בכמויות גדולות בתפריט, במיוחד אם נוטלים תרופות מרשם.