לאחרונה פונים אליי קוראים וגולשים ומבקשים שאשלב במתכונים שלי תחליפים מתאימים למוצרים שאותם קוראים רגישים אליהם: גלוטן, סוכר, ביצים, לקטוז וסוגי שמנים שונים. לפעמים ההחלפה פשוטה וקלה, ואני מצליחה לתת מענה מהיר. לפעמים עליי לעשות כמה ניסיונות עד שאני מגיעה לתוצאה הרצויה.
במתכונים נטולי גלוטן יש צורך במדידות מדויקות, בהמרות, ובמקרים מסוימים בשילוב של כמה סוגי קמח שונים: קמח אורז לבן, קמח אורז מלא, קמח חומוס, קורנפלור, קמח אפונה, קמח שקדים ועוד. בשנים האחרונות אפשר למצוא במרכולים קמח ללא גלוטן שמחליף את הקמח הרגיל, אחד לאחד. כלומר, עשו עבורנו את מלאכת הערבוב והשילוב בין הקמחים בתוספת סיבים תזונתיים. כל שנותר הוא להשתמש בקמח ללא גלוטן במקום בקמח הרגיל, ולקבל תוצאה מפתיעה.
לחם ללא גלוטן
החומרים (לכיכר אחת):
250 גרם קמח מולינו כחול או כל קמח ייעודי ללא גלוטן
1 כפית מלח
1 כפית שמרים יבשים
270 מ"ל מים
1 כפית סילאן או דבש
2 כפיות שמן זית
לבזיקה:
כף של גרגירי שומשום מעורבבים בשומשום כהה או בקצח
אופן ההכנה:
1. מניחים בקערת מערבל חשמלי את כל החומרים היבשים. מערבבים את החומרים בעזרת וו לישה תוך הוספה הדרגתית של המים, הסילאן או הדבש, ושמן הזית. מערבלים ולשים כ־8 דקות במהירות בינונית.
2. מעבירים את הבצק למשטח מקומח בקמח ללא גלוטן. מעצבים לכיכר אחת או שתיים (לבחירתכם). מניחים בתבנית כיכר מרופדת בנייר אפייה. מסמנים שלושה חריצים בעזרת סכין משוננת ומפזרים מעל את גרגירי השומשום עם הקצח. מכסים ומניחים במקום חמים להתפחה במשך כ־40 דקות, או עד שהלחם מכפיל את נפחו.
3. אופים בתנור שחומם מראש לחום גבוה של 200 מעלות במשך כ־30 דקות, או עד שקיסם שננעץ במרכז הכיכר יוצא נקי ויבש. מוציאים מהתנור ומצננים.