ביום חמישי הקרוב (16.1) יציינו מאות אלפי יהודים בארץ ובעולם את "מבצע דוגו" העשירי. המיזם, שיזם מוזיאון השואה בית העדות, מנציח את סיפורו המרגש של דוד "דוגו" לייטנר ז"ל, שהבטחה על פלאפל שמרה על רוחו בצעדת המוות לפני 80 שנה. המבצע השנה מתקיים בצל המלחמה המתמשכת, כשגם חיילי צה"ל בשטח ישראל ומחוצה לה לוקחים בו חלק.
הסיפור של דוגו התחיל ב-18 בינואר 1945, כשיצא לצעדת המוות ממחנה ההשמדה אושוויץ. בעודו צועד על סף אפיסת כוחות, נזכר בסיפורי אמו על ה"בילקעלך" (הפלאפל) שצומחים בארץ ישראל. הזיכרון הזה נתן לו כוח לשרוד, ולאחר עלייתו ארצה החליט לציין את תאריך הצעדה באכילת פלאפל - כסמל לניצחון החיים. לפני כשנה וחצי הלך דוגו לעולמו והוא בן 93, כשהוא מותיר אחריו מורשת יוצאת דופן של הנצחת זיכרון השואה והעצמת השורדים בארץ ובעולם.
"אנו מציינים השנה עשור למבצע שהצליח לסחוף את כל הפלגים, הזרמים והמגזרים במדינת ישראל ובעם היהודי ברחבי העולם," אומרת רחל רוזנמן עפר, מנכ"לית מוזיאון השואה בית העדות. "סוד ההצלחה של המבצע הוא אישיותו יוצאת הדופן ומלאת האהבה של דוגו. אדם שאהב את החיים, את הבריות ואת עם ישראל. השילוב המיוחד הזה גורם לכל ישראלי להתחבר למבצע ולהנציח את זכרו."
המיזם, שהפך לתופעה לאומית, מושך גם תשומת לב עולמית. על פי נתוני גוגל, בשנה האחרונה נרשמה עלייה חדה של 98% בחיפוש המילה "falafel". ההשפעה ניכרת גם בשטח: רשת "פלאפל בריבוע", שותפה למבצע, דיווחה על עלייה של למעלה מ-40% במכירות ביום המבצע אשתקד, עם עשרות אלפי מנות שנמכרו בסניפי הרשת בלבד. ההערכה היא שבישראל כולה נמכרות מאות אלפי מנות ביום המבצע.
"אנו גאים להיות שותפים למיזם שמקרב את לבבות העם היהודי," אומר גיא יקר, מנכ"ל רשת פלאפל בריבוע. "זהו מסר של ניצחון האור על החושך שממשיך גם אחרי לכתו של דוגו."
השנה ישתתפו במבצע חיילי צה"ל, תלמידי בתי ספר, סטודנטים, חניכי תנועות נוער ויהודים בכל רחבי העולם. הציבור מוזמן להצטרף למסורת המרגשת ביום חמישי הקרוב: לגשת לדוכן הפלאפל האהוב, להצטלם עם המנה ולשתף ברשתות החברתיות עם ההאשטג #מבצע_דוגו.
לכבוד המאורע, שפים מובילים מציעים את הפרשנות האישית שלהם לפלאפל המסורתי. הנה שלושה מתכונים מיוחדים שמביאים טוויסט חדש למנה האהובה:
פלאפל כרישה של שאול בן אדרת
מצרכים לכ-25 כדורים: 2 ק"ג כרישה מבושלות במים (30 דקות), 6 ביצים, 4 תפוחי אדמה מבושלים וקלופים, 1 כוס קמח, 1/2 כוס שמן זית, 1/2 ק"ג תרד טרי חלוט, 4 לימונים, 100 גרם גרעיני דלעת קלויים, 1/2 ליטר שמנת חמוצה, צרור עירית, מלח ופלפל
הוראות הכנה: במעבד מזון לטחון את הכרישה , ביצים , תרד , תפוחי האדמה , מלח ופלפל למחית גסה. ליצור קציצות ולעטוף בקמח. לטגן בשמן זית כ- 3 דקות מכל צד עד להזהבה. להגיש על טורטיה / פיתה דרוזית, למרוח שמנת חמוצה מעורבבת בעירית קצוצה ולקשט בגרעיני דלעת ולהגיש עם פלח לימון טרי.
פלאפל דגים של אביב משה
מרכיבים ל-3 מנות: 2 כוסות גרגירי חומוס, מושרים במשך 10 שעות, 5 שיני שום, קצוצות, 1 בצל, קצוץ, ¼ כפית כמון, 1 כפית מלח, 2 כוסות מים, 500 גרם מוסר ים, חתוך לקוביות, 2 פרוסות לחם קצוצות, 5 כפות פטרוזיליה קצוצה, 2 כפות כוסברה קצוצה, 1 כפות אבקת סודה לשתייה, שמן לטיגון עמוק
לרוטב: 1 סלק, מבושל וחתוך לקוביות, 1 כף טחינה, ¼ כף מיץ לימון, 1 שן שום, 3 כפות שמן זית, 1 כף מים, ¼ כפית מלח
להגשה: 3 לאפות, 1 צרור פטרוזיליה, קצוץ, עגבנייה פרוסה, מלפפון פרוס
אופן ההכנה: מעבירים יחד במעבד מזון את החומוס, השום, הבצל, התבלינים והמים למחית במרקם גס. מוסיפים אחד אחר החומרים, כולל השמן, מערבבים היטב ומשהים שעה במקרר. מחממים שמן לטיגון עמוק, מטגנים עד לקבלת כדורים בקוטר 4-5 מ"מ הנוצרים מהתערובת החמה.
המחית: מעבירים יחד במעבד מזון את כל חומרי הטחינה במעבד מזון למחית חלקה.
מגישים: מורחים על הלאפה מהטחינה ומסדרים מעל את הפטרוזיליה והירקות. מניחים מעל את כדורי 'הפלאפל' ומקפלים ברול.
פלאפל ירוקים שף אבי לוי
אופן ההכנה: משרים את החומוס 8 שעות. מוסיפים לתערובת המון המון ירוקים - בצל ירוק, כוסברה, פטרוזיליה, קצת סלרי, גרגירי כוסברה, בצל, שום, קצת כמון, פפריקה גרוסה, מלח ומעט פלפל שחור