האם יהיה זה מופרז לומר שמחצית מהתל־אביבים אינם אוהבים את ירושלים, ושמחצית מהירושלמים מתעבים את כל מה שמסמלת תל אביב? נראה שזה יהיה מופרז, ועדיין, מרבית החברים שלנו – בשתי הערים – טוענים שהם מתקשים לדמיין את עצמם חיים בעיר האחרת. לבקר, כן. לגור – אין מצב.

אנחנו נמנים עם הזן השלישי: מתגוררים בתל אביב, אך ירושלמים באופי. לו לא היו בעיות ביטחון, לו לא הייתה כפייה דתית – לא מן הנמנע שהיינו עוברים דירה. זו הסיבה שחופשה במלון “ענבל" הירושלמי קרצה לנו במיוחד. בתקופה מתוחה כזו, העדפנו להסתגר במלון וליהנות ממה שיש לו להציע. חופשה קולינרית על מלא. למעשה, מלבד הליכה של חמש דקות לטחנת הרוח של מונטיפיורי (כדי להוריד את הבטן), כל יתר הזמן אכלנו ונחנו.

חופשה קולינרית עשויה להיות חוויה בלתי נשכחת, או נפילה. במקרה של מלון “ענבל", זו חוויה מתמשכת, נדיבה ונועזת, המתפרסת על פני כמה אטרקציות: החל מפסטיבל מרקים המוגשים בשעות הצהריים, המשך בארוחת ערב במסעדת “02", קוקטייל בבר “22" החדש והטרנדי, ובנשנושים במתחם הלובי המאפשר ארוחות ביניים, וכלה בארוחת בוקר דשנה. נדמה לנו שראינו בערב אנשים יוצאים מאולם נוסף, שבו לא היינו, כשהם אוחזים בבטניהם – אבל כבר לא היה לנו כוח ללכת ולברר מה פספסנו. רשמנו לעצמנו, לחופשה הבאה.

בר 22 במלון ענבל בירושלים (צילום:  עוז אוחיון)
בר 22 במלון ענבל בירושלים (צילום: עוז אוחיון)

גולת הכותרת היא מסעדת המלון, ״02״, שכשרותה אינה גורעת מנועזותה. רק מהתפריט אפשר להתרשם שהשף אברהם פרייזן חושב מחוץ לצלחת. סלט כרישה הוא דוגמה סמלית: אנשובי מלוח וקלמנטינה מתוקה, עם עגבניות שרי וקרעי לחם צלויים, מונחים על כרישה צלויה, במנה צמחונית שרק החשיבה עליה מעוררת התפעלות (62 שקלים). מנת דג נוספת, אולי הטובה במסעדה, מחברת בין מלוח למתוק: קרודו אינטיאס מתמזג היטב בצ’טני תות, ומסביב ייהום שמן נענע, שמאזן בין הטעמים. כל ביס הוא עונג גדול, וחבל שנגמר מהר (78 שקלים).

התפריט כאן מוגדר “מטבח ירושלמי עכשווי", ואפשר גם להגדירו כפיוז’ן. לדוגמה, הקובנה היפהפייה, שהופכת השנה לטרנד במסעדות. כאן מגישים אותה עם מוח עצם, טחינת חציל וסלסת עגבניות – שילוב בין מסורת (ללא החמאה, מפאת היותה כשרה) לחדשנות (76 שקלים). ככל שהתפריט נמשך, כך תוכלו לחוות חיבורים מרשימים בין חומרי גלם, שלכאורה מרוחקים זה מזה, ואיכשהו משתלבים לכדי יצירה מרשימה, כזו שתעורר בכם את התהייה “איך לא חשבו על זה קודם?".

מסעדת 02 במלון ענבל (צילום:  עוז אוחיון)
מסעדת 02 במלון ענבל (צילום: עוז אוחיון)

20 מטרים משם תמצאו את בר “22", הקרוי על שם 22 הקוקטיילים המוגשים בו. מה יקרה כשיומצא קוקטייל חדש? כשנגיע לגשר המיתרים, נתמודד. מי שחושש לפגוש במקום קירות עזובים ותייר בודד, מזדקן ומשועמם, כיאה לפאבים מביכים בבתי מלון, יופתע לגלות בר שוקק חיים, שאליו עולים לרגל אנשי הלילה. בין הבליינים המקועקעים והבחורות במיני נתקלנו במחזה לא שגרתי: הרבה חרדים, רובם אנגלו־סקסים, בלבוש שחור, שבוחרים – לצד לימוד התורה – בחיים הטובים. 

צוות הבר יוצר בעצמו את רוב התמציות מחומרי גלם טבעיים, ורק על זה צריך להוריד בפניו את הכובע. כאן, כמו בברים המקצועיים באירופה, הברמנים חיים את המקצוע ואינם רואים בעיסוק “השלמת הכנסה". הם בקיאים בעולם האלכוהול, מבינים את הדקויות ומתאימים לכל אחד ואחת את הקוקטייל הנכון להם. על מדפי הבר מככבים זה לצד זה גם עשרות סוגי וויסקי, בקבוקי ג’ין איכותי ויינות מקומיים. על התפריט אמון שף המלון, כפיר חדד, הידוע בכישרונו ביצירת טעמים מפתיעים ושילובים חדשניים. מתברר שאפשר לחוות אסקפיזם בירושלים.
מסעדת “02", בר “22", מלון “ענבל", ז'בוטינסקי 3, ירושלים. 02־6756770 (כשר)

תרבות השפע

אומרים שזו מסעדת על האש הטובה ביותר בירושלים. אנחנו לא יכולים לאשש או להכחיש, מהסיבה הפשוטה שאנחנו תל־אביבים, ובסך הכל תיירים בעיר הבירה. עם זאת, אנחנו יכולים להעיד ש"צדקיהו" היא מסעדה מצוינת, שאי אפשר שלא לבקש לחזור אליה. 

רוב הישראלים מעדיפים לפתוח שולחן עם סלטים, שיפודים, קבב, חומוס וצ’יפס, על פני אכילה במסעדה מפונפנת. הטענה המרכזית שלהם תהיה שממסעדות מפונפנות יוצאים רעבים. ממסעדת “צדקיהו", שפועלת כבר 23 שנים, איש לא יֵצא רעב. עוד בטרם תענו לשאלה “מי היה ראש עיריית ירושלים אחרי טדי קולק", יוגשו לשולחן 13 סוגי סלטים ביתיים, צ’יפס, פלאפל, אורז, שעועית ולאפות חמות מהטאבון. ארוחה ללא שיפוד תעלה 65 שקלים למבוגר; שיפוד אחד של פרגית עם כל הפתיחים יעלה 98 שקלים; ושני שיפודי פרגית, כולל הסלטים, יעלו 120 שקלים.

אל תוותרו על הקבב, שהוא לא פחות מיצירת מופת נוטפת עסיסיות ושומן במידה הנכונה (98 שקלים לשיפוד בודד, 120 שקלים לשניים, כולל סלטים), ועל סטייק האנטרקוט: 300 גרם של בשר אנגוס (אנחנו בחרנו במידת עשייה מדיום, והוא הגיע כזה בול), מוגש עם קונפי שום וצ’ימיצ’ורי, מנה שמתאימה לזוג (228 שקלים). מגוון הבשרים כאן מרשים, כולל דג ושש הצעות למנת ילדים.

הממהרים יכולים לקפוץ ל"צדקיהו GO" הנמצא מעבר לכביש – אותן מנות בפיתה, בלאפה או בחמגשית – במחירים נמוכים משמעותית. השירות בסניף המהיר מאפשר הזמנת מנות בשרים איכותיות, לצד פיתות חמות או לאפות טריות, כשהן נארזות בצורה שתשמור על טריותן וטעמן.
“צדקיהו", יד חרוצים 21, ירושלים, 02־6733379 (כשר)