עבורנו, ההורים, החזרה לבתי הספר ולגנים היא חזרה לשגרה ברוכה. לא עוד ארוחות מזדמנות בבית או ארוחות במסעדות. עכשיו כבר אין תירוצים: זה הזמן לחזור לאוכל הביתי, הבריא והאיכותי, אשר אנחנו אמונים עליו למעננו ולמען ילדינו.

אבל לא פעם אנחנו נתונים במאבק בין האוכל הנכון, שאותו צריך להכין ולהגיש לילדינו לבין ההעדפות שלהם. כך יוצא שלפעמים עלינו להיות יצירתיים ולנסות למצוא את שביל הזהב בין האיכות לבין רצון הזאטוטים.

אחת הדרכים להפגין בהן יצירתיות היא לקחת חומר גלם מוכר וליצור ממנו מאכלים שונים. למשל, חזה עוף. את הנתחים של חזה העוף מקבלים על ידי הרחקת העצם המחברת בין שני חלקיו. בתהליך הזה נותרות שאריות הנקראות פילטים. הצורה שלהן, רצועות בעובי בינוני, מאפשרת גם לילדים הקטנים לאחוז ולנגוס בהן בהנאה.




את הפילטים הללו אפשר להגיש בשלל וריאציות, בציפויים שונים ולצד מגוון מטבלים. פעם הם יכולים לקבל מעטפת מפולפלת ופעם מעטפת פיקנטית או מתוקה. הפעם בחרתי להציע לכם ארבעה ציפויים לצד ארבעה מטבלים שונים. כדאי לנסות את כולם.

אני מעדיפה את הפילטים שלי מטוגנים בשמן עמוק, אבל אפשר בהחלט לאפות אותם. מסדרים אותם על תבנית תנור ואופים במשך 10–15 דקות. כך מרוויחים את הטעם וחוסכים בקלוריות.

טיפסקל
# כיצד שומרים על עסיסיות הנתח? רצוי להשרות את נתחי חזה העוף יום קודם להכנה במשרה האהובה עליכם (יין, סויה, רוטב צ'ילי מתוק, חרדל, הריסה חריפה או חרדל ומיונז). כך חזה העוף סופג היטב את חומרי התיבול ומעשיר את טעמו.
# את הפילטים הקטנים חשוב  להשאיר כפי שהם. כלומר, לא לשטח אותם בפטיש.
# זמנכם קצר? אפשר למצוא במרכולים מגוון רחב של רטבים מוכנים בטעמים מעניינים, היכולים לשמש כבסיס. בכך תחסכו את העבודה ותקבלו תוצאה לא רעה.
# רוצים להכין פירורי לחם בבית? קלו בתנור לחם יבש וטחנו אותו לדרגה הרצויה. תבלו בתבלינים פיקנטיים ובעשבי תיבול, ושמרו בכלי סגור במקרר. אפשר להעשיר את פירורי הלחם בקורנפלקס או בביסלי גרוס.


נתחים (פילטים) של חזה עוף בציפויים שונים וארבעה רטבים


אפשר, כמובן, להשאיר את הפילטים כפי שהם, ולהסתפק בטבילה בביצה טרופה. אך רצוי למרוח אותם תחילה בבלילת המיונז, שתפקידה העיקרי הוא להצמיד את פירורי הציפוי אל הפילטים ולהוסיף עוד טעם.

בשלב הציפוי הראשון ניתן להשתמש רק במיונז או בחרדל לא מתובלים, ואפשר לערבב את שני המרכיבים ולתבל אותם לפי המתכון שמופיע כאן, לטעם עשיר יותר.

עוף בפירורי לחם. צילום: פסקל פרץ רובין
עוף בפירורי לחם. צילום: פסקל פרץ רובין


החומרים: (ל־4־6 מנות)

500 גרם פילטים של חזה עוף

לבלילה:
# 1 כף מיונז
# 1 כף חרדל
# ½ כפית פלפלת מתוקה
# 2 כפות שמן
# ½ כף כמון
# מלח ופלפל לפי הטעם

לטבילה:
# 2–1 ביצים טרופות

לציפוי מפירורי לחם:
# 2 כוסות פירורי לחם משובחים קנויים או תוצרת בית (ראו מתכון)
# ½ כוס שומשום
# 3 כפות קורנפלקס גרוס
# ¼ כפית כמון
# ½ כפית פלפלת מתוקה או חריפה
# מלח ופלפל לפי הטעם

לציפוי מפנקו:
# 2 כוסות פירורי פנקו
# ½ כפית פלפלת חריפה
# מלח ופלפל לפי הטעם
# 1 כף פירורי צ'יה או זרעי פשתן (לא הכרחי) או 1 כף קמח תירס או אגוזי מלך או פיסטוקים גרוסים

לציפוי מביסלי:
# 100 גרם ביסלי גריל מרוסק (אפשר להשתמש בביסלי בטעם בצל, ברביקיו ועוד)
# ½ כוס קורנפלקס מרוסק
# מלח, פלפל ואבקת צ'ילי

אופן ההכנה:

שוטפים היטב את נתחי העוף, מנגבים ומספיגים אותם היטב במגבת.

מערבבים בקערה את חומרי הבלילה, מוסיפים להם את הפילטים ומערבבים. מאחסנים במקרר למשך שעה לפחות. אפשר לדלג על השלב הזה.

שמים בקערה בינונית את הביצים וטורפים היטב. בקערה נפרדת מערבבים את כל חומרי הציפוי שבחרתם לתערובת אחידה. נוטלים את נתחוני השניצל מהבלילה וטובלים אותם בביצה הטרופה. מעבירים לקערה עם התערובת המתובלת. מצפים ומהדקים היטב את מעטפת הפירורים. מחממים שמן ומטגנים.

ניתן גם לאפות את הפילטים. לצורך כך מסדרים את הנתחים בתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה ומרוססת בתרסיס שמן. מרססים שוב מעט שמן על פני הנתחים המצופים ואופים בחום בינוני־גבוה במשך כ–5 דקות. ב–3–2 הדקות האחרונות שזפו אותם בגריל התנור עד לקבלת הגוון הרצוי. אך הקפידו להשגיח היטב על הפילטים על מנת לא לייבשם ולשזפם יתר על המידה.

ניתן להגיש את הפילטים כמו שהם, או לצד מטבל.

שניצלונים. צילום: פסקל פרץ רובין
שניצלונים. צילום: פסקל פרץ רובין


טובלים ונהנים: ארבעה רטבים


הרטבים שעליהם אני ממליצה הם מאוד פשוטים להכנה ואינם דורשים בישול. די בערבוב מספר חומרי גלם ותיבול לפי טעמכם. אתם מוזמנים לגלות יצירתיות, לשנות, לגוון ולהוסיף כל מה שעולה בדעתכם.

מאחר שילדים לא מחבבים עשבי תיבול, לא הוספתי כמויות גדולות מהם. אבל מניסיוני, את מטבל הפסטו הם אוהבים במיוחד.

מיונז עם זעתר

# 3 כפות מיונז
# ½–1 כפית זעתר
# מלח ופלפל לפי הטעם
# מעט מיץ לימון
# 3–2 כפות מים או חומץ
בקערה בינונית מערבבים את כל החומרים, טועמים ומתקנים תיבול בהתאם. שומרים במקרר.

רוטב צ'ילי מתוק

# 1 כוס רוטב צ'ילי מתוק או רוטב צ'ילי חריף
# 1 כפית שום כתוש
# מלח ופלפל לפי הטעם
# מעט סויה או רוטב טריאקי
מערבבים בקערית את כל החומרים, טועמים ומתקנים תיבול בהתאם. שומרים במקרר.

ארבעה מטבלים טעמים שהולכים עם עוף. צילום: פסקל פרץ רובין
ארבעה מטבלים טעמים שהולכים עם עוף. צילום: פסקל פרץ רובין


רוטב פסטו

# ½ כוס רוטב פסטו תוצרת בית או מוכן
# 2 כפות כוסברה קצוצה
# 3 כפות שמן זית
# מלח פלפל לפי הטעם
# 2 כפות מים
מערבבים בקערית את כל החומרים, טועמים ומתקנים תיבול בהתאם. שומרים במקרר.

רוטב חרדל

# 3 כפות חרדל דיז'ון
# 1 כף חרדל דיז'ון גרגרים
# מלח ופלפל שחור לפי הטעם
# 2 כפות מים
# 1 כף שמן זית
# 1 כף רוטב צ'ילי מתוק
מערבבים בקערית את כל החומרים, טועמים ומתקנים תיבול בהתאם. שומרים במקרר.