בעולם שבו עוד ועוד אנשים הופכים לצמחונים או לטבעונים, אני בוחרת את שביל הזהב לטעמי - הקטנת כמות הבשר בקציצות. וכך, על הדרך אני גם מלמדת את בני המשפחה לצרוך המון המון עשבי תיבול וירקות.
התוצאה היא קציצות נהדרות שאפשר להכין בכל דרך שתבחרו – לצלות על להבה גלויה או באסכלה, לטגן או לבשל בכל רוטב שתבחרו על בסיס עגבניות. השילוב בין הבשר למנגולד ועשבי התיבול מקנה לקציצות טעם מיוחד ועשיר.
לפניכם מתכון קל ופשוט לקציצות מטוגנות אהובות על גדולים וקטנים כאחד. אחרי הטיגון אפשר לשמור במקפיא, או למלא בעיסת ירקות שונים.
אם תבחרו להכינן ללא רוטב, מומלץ לדחוס אותן בתוך כריך מושקע. לארוחת צהריים שלבו עם מבחר ירקות והטעם יהיה מושלם.
קציצה בעשבי תיבול ומעט בשר
החומרים:
ל־6־8 מנות
250 גרם בשר בקר טחון
7 עלי מנגולד, חלוטים וקצוצים דק - החלק הירוק בלבד
2 יחידות כרישה - משתמשים בחלק הלבן ובמעט מהחלק הירוק, חולטים במים, סוחטים וקוצצים
3־4 ביצים
6 גבעולי פטרוזיליה קצוצים
6 גבעולי כוסברה קצוצים
4 שיני שום כתושות
3 בצלים ירוקים קצוצים
1 בצל קצוץ דק
מלח ופלפל לפי הטעם
1/4 כפית פפריקה חריפה
1/4 כפית כמון
2 כפות קמח מצה או פירורי לחם
שמן לטיגון
לרוטב עגבניות:
2 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ דק
3 שיני שום כתושות
1 עגבנייה קצוצה דק
3־4 כפות רסק עגבניות
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית אורגנו יבש או בזיליקום
1/2 כפית סוכר
1/4 כפית קינמון
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
½3-2 כוסות מים
1/2 כוס תירס משומר ומסונן או קפוא
אופן ההכנה:
1. מניחים בקערה את כל החומרים ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה, לא מימית. במידת הצורך אפשר להוסיף עוד כף קמח מצה. טועמים ומתקנים תיבול בהתאם.
2. מחממים שמן לטיגון, נוטלים 1־2 כפות מהתערובת ויוצרים קציצות עגולות בקוטר 3־4 ס"מ. מטגנים משני הצדדים עד להזהבה והשחמה קלה. מוציאים על מגבת נייר סופג.
3. לרוטב: מחממים שמן בסיר ומטגנים בצל ושום כשתי דקות, עד שקיפות. מוסיפים עגבנייה, רסק עגבניות ותבלינים ומערבבים.
4. מוסיפים מים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את גרגרי התירס והקציצות, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כ־30 דקות. מגישים חם לצד אורז לבן מבושל.
טיפסקל
לא רוצים לטגן? אפשר לאפות. רפדו את תבנית התנור בנייר אפייה ורססו אותו קלות בשמן. רססו בשמן גם את הקציצות, סדרו אותן ברווחים בתבנית והכניסו אותה לאפייה בתנור שחומם מראש לחום בינוני במשך 25-20 דקות.
שדרגו את הקציצות והוסיפו להן עשבי תיבול או ירקות כמו נענע, בזיליקום, כרפס, גזר וכדומה. כך אפילו הילדים יאכלו ירקות מבלי לדעת.