מאיתנו לא חווה את תחושת הבהלה / גועל בעודו מגלה שפע של יצורים חיים בפפריקה או בתערובת קארי שקניתם מהשוק לפני חודש, בטח ובטח אם זרקתם הרקע כף גדושה מאותה תערובת אל הסיר. אז תכירו, אלו הם חרקי המזון שמתפתחים בבית שלנו, אולי גם קצת באשמתנו. בכתבה הזאת תוכלו לקרוא כיצד למנוע מהחרקים להתפתח במטבח שלכם וכיצד לסלק את החרקים שכבר הגיעו.
מתברר שאנחנו האשמים
פנינו אל ליעד מרום המתעסק בתחום המזיקים ומניעתם שסיפר לנו "לפי הסטטיסטיקות שלנו חרקי המזון הנפוצים ביותר בישראל המגיעים לדירות הם עש המזון, חיפושית הטבק וחדקונית האורז על פי סדר מהגדול לקטן" ליעד מוסיף כי ברוב המקרים אנחנו האחראיים הבלעדיים בהגעתם של החרקים מהסיבה שאנו מספקים להם את תנאי המחייה להם הם זקוקים. "כמו שבני אדם צריכים מקלחת ושירותים בבית שלהם, כך החרקים דורשים גם הם תנאי מחייה מסוימים – מי שמעניק להם אותם יזכה לארח אותם". המשותף לכל החרקים הללו שהם מתפתחים במוצרי המזון שלנו, הם מטילים שם את הביצים שלהם עד שהם מתפתחים והופכים לחרקים בוגרים. (ווי זמיר)
בואו נכיר את שלושת הפושעים העיקריים שיגרמו לכם להסתכל כמה פעמים על התבלינים שלכם לפני שתשתמשו בהם.
עש המזון
עש המזון הוא הפרפר האיטי שמתעופף במטבח והשם המקצועי שלו הוא "עש הקמח ההודי". הוא ממלא את המזון הנגוע בקורים ובתהליך ההתרבות שלו יוצאות תולעים המטפסות על קירות המטבח ומתגלמות בתקרה.
חיפושית הטבק
חיפושית הטבק אומנם מתרבה בתוך המזון אך היא מאוד אוהבת משי וקטיפה ולכן תמשך גם למקומות נוספים בבית ולא תישאר רק במטבח. לחיפושית יש כנפיים והיא מסוגלת לעוף ברחבי הבית.
חדקונית האורז
החדקונית היא זוחל שקל לזהות לפי איבר דמוי חדק היוצא מראשה כלפי חוץ, החדקונית מסוגלת לחדור גם לאריזות מזון [שקיות] סגורות ולכן לעתים היא אפילו תגיע אלינו לבית דרך מוצר מזון חדש שקנינו בסופר.
כיצד למנוע התרבות חרקים במזון?
הדבר החשוב ביותר בנושא מניעתם של חרקי המזון הוא איחסון המוצרים. כאשר פותחים מוצר מזון צריך לאחסן אותו כך שיהיה סגור באופן הרמטי, שימוש בשקיות הוא פתרון רע שמאפשר במקרים רבים למזיקים להצליח ולחדור למוצר. ההמלצה היא שימוש בקופסאות אחסון סגורות לחלוטין בהם ניתן לאחסן קטניות, אורז ופסטות. תבלינים כדאי להוציא מהשקית שלרוב בהם הם מגיעים ולהעביר את תוכן השקית לכלים סגורים המאפשרים שימוש נוח בתבלין לאחר מכן, בדיוק כמו שימוש במלחייה.
איך ניתן לזהות חרקים במזון?
כל אדם [גם מי שאינו מדביר] יכול לזהות בקלות יחסית חרקים במזון. כל שעליכם לעשות הוא לברור את מוצרי המזון החשודים אחד-אחד, ממש להסתכל פנימה אל אריזות המזון הפתוחות ולוודא שאין שם התרחשות חשודה. אם יש ריח רע [כמו של עובש] מהמזון או שאנו רואים דבר הנראה כמו קורי עכביש כנראה ששם מקור הבעיה. חרקי המזון אוהבים להתפתח בעיקר בקטניות, באורז, בתבלינים, בפסטות ובכל מוצר מזון שפתחנו את האריזה המקורית שלו.
מה לעשות אם התגלו חרקים במזון?
אם גיליתם חרקים במזון עליכם לסלק לפח האשפה את המזון החשוד כנגוע. זה בהחלט לא נעים לזרוק כמויות גדולות של מזון אך אין פתרון טוב יותר מזה. שימוש במלכודות ללכידת חרקים יהוו רק פלסטר אך לא באמת יפתרו את הבעיה מהשורש ולכן אין מנוס מסילוק של מוצרי מזון נגועים אל פח האשפה. ההמלצה היא לסלק מהבית גם מוצרים פתוחים שאתם לא בטוחים ב-100% שיש בהם חרקים שמתרבים, לא תמיד קל לזהות את החרקים או את ביצי החרקים במזון, במיוחד למי שהוא לא מהתחום ולכן "אם יש ספק – אין ספק".
ליעד מרום הוא יועץ הדברה ומניעה של מזיקים והבעלים של אתר מדבירייטינג